Agderposten

Når Arendals Fossekompa­ni nå bremser på Gullknapp, bør prosjektet holdes i live for egen maskin, uten flere kommunale kroner. Arendal trenger ikke en glassheis til.

-

Etter en snart 40 år lang reise er det kanskje på tide at prosjekt Gullknapp går inn for landing. I alle fall mellomland­ing.

* Nok en gang er flyplassen­s fremtid uviss, etter at Arendals Fossekompa­ni ikke lenger vil ta økonomisk ansvar for å holde flyplassen i live.

* Fossekompa­niet kom inn som en reddende engel med økonomiske muskler og bidro til at Gullknapp-prosjektet tok skikkelig av i 2008. Selskapet har lenge forsøkt å finne finansiell drahjelp. Henvendels­er til stat, fylke og kommuner har imidlertid kun innbrakt 2,2 av de 15 millioner kronene som er nødvendig for å oppretthol­de dagens aktivitets­nivå.

* Så hva nå? Før lokalpolit­ikere lar seg friste til å bruke flere kommunale skattekron­er, er det viktig å ha med seg hele historien – og den er lang:

* Da fossekompa­niet kom inn som hovedeier i 2008, hadde Arendal og Froland kommuner arbeidet med flyplassut­byggingen i 24 (!) år. Først da det ble butikk, og ikke lenger politikk, fikk planene nødvendig oppdrift. Men etter å ha brukt 200 millioner kroner, bør det ikke overraske noen at aksjonaere­ne i det børsnotert­e milliardse­lskapet har høyere forventnin­ger til avkastning enn det en småflyplas­s i Froland kan gi.

* Offentlige myndighete­r har et soleklart ansvar for å bygge nødvendig infrastruk­tur. Det kan man neppe si at Gullknapp er. Det er en god grunn til at verken staten eller fylkeskomm­unen har følt ansvar for å gi flyplasspr­osjektet saerlig mer luft under vingene. Det bør heller ikke Arendal eller Froland kommuner gjøre.

* Luftfarten er inne i et paradigmes­kifte, både markedsmes­sig på grunn av koronapand­emien, men også teknologis­k på grunn av klimakrise­n. Bare de sterkeste patriotene kan mene at dette er en virksomhet en middelstor norsk kommune skal bruke penger på, slik varaordfør­er Terje Eikin (KrF) har antydet at Arendal vil.

* Nå ligger flyplassen der. OSM Aviation Academy fortsetter sin virksomhet, og lokale småflyeier­e og luftfartse­ntusiaster har et verdifullt samlingsst­ed. Eierkommun­ene skal selvsagt legge til rette for virksomhet og stille opp dersom nye kommersiel­le initiativ kommer. Hvem vet hva for eksempel Morrow Batteries kan bidra med både når det gjelder innovasjon, teknologi og marked for en flyplass?

* Noe mer bør ikke forventes av de kommunale medeierne. Det siste Arendal kommune trenger, er en glassheis til.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? LANG HISTORIE: Flyplasspr­osjektet på Gullknapp har en snart 40 år lang historie. Når Arendals Fossekompa­ni nå bremser, bør prosjektet holdes i live for egen maskin, uten flere kommunale kroner.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N LANG HISTORIE: Flyplasspr­osjektet på Gullknapp har en snart 40 år lang historie. Når Arendals Fossekompa­ni nå bremser, bør prosjektet holdes i live for egen maskin, uten flere kommunale kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway