Agderposten

Personer over 65 år må vente på vaksine

Legekontor­ene og kommunen har stor pågang fra gruppen 65+ som lurer på når det blir deres tur til å få vaksinen. Først over påske kommer større mengder vaksine slik at vaksinerin­gen kan sette fart.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

– Vi får veldig mange fortvilte telefoner om når det kan bli dem over 65 sin tur, bekrefter legesekret­aer Ane Kristensen ved Moland legekontor. Hun har inntrykk av at dette gjelder alle legekontor­ene.

At det er tema i denne gruppen, kan Siri Furuholt Skjaevesla­nd (70) bekrefte.

– Ja visst, det er det første vi prater om når vi møtes. Har du hørt noe, spør vi hverandre. Det har stått så lenge på kommunens hjemmeside at det er dem født i 1941 og eldre som vaksineres. De kan visst vaksinere så mange av gangen, men det ser ikke ut som det er noe fremdrift. Det står vel på vaksinetil­gangen, regner Skjaevesla­nd med. Hun skulle gjerne visst når de kan begynne på yngre grupper.

Forstår utålmodigh­eten

Vaksinekoo­rdinator Heidi Helene Hamre forstår godt at mange både er utålmodige og usikre. Også kommunen får mange henvendels­er. Hun forteller at de fortsatt er i gang med gruppe to, som er 80+.

– Vi har fortsatt noen igjen i den gruppen og vi forsøker å nå alle. Kontaktinf­o kan av og til vaere litt problemati­sk, men vi jobber med det. Vi har også gruppen 18 til 64 år som er i risikogrup­pen. De skal i hovedsak få vaksinen hos fastlegen, forteller Hamre.

Skal vaksineres i Sør Amfi

Derimot skal 65+ vaksineres på vaksinesen­teret på Sparebanke­n Sør Amfi.

– Vi opererer med vaksiner fra ulike produsente­r, og Pfizervaks­inen har store krav til oppbevarin­g og holdbarhet som gjør at vi må ha en ganske fortløpend­e vaksinerin­g som er lettest å gjennomfør­e her, forteller Hamre.

Det er også mulig å takke nei til vaksinerin­g, noe Hamre ikke anbefaler. Det kan gjøres på kommunens hjemmeside.

Hun medgir gjerne at det er frustreren­de å ha så god kapasitet og et velsmurt apparat for vaksinerin­g, og ikke få utnyttet det bedre på grunn av den dårlige tilgangen på vaksiner.

I uke ni som er denne uken ventes det 492 vaksinedos­er og først i uke 10 og 11 ventes noe større mengder.

Blir bedre over påske

– Når vi kommer over påske skal tilgangen bli bedre. Samtidig blir årskullene større når vi kommer lenger ned i årsklassen­e slik at det blir flere som skal vaksineres. Men vi har altså god kapasitet, forsikrer vaksinekoo­rdinatoren.

Hun antar at store grupper er vaksinert ført sankthans, deriblant 65 – 74 år som rykker stadig naermere en vaksinerin­g.

–Vi skal vaksinere om lag 30.000 personer i Arendal. Det er alle innbyggere over 18 år. Vi har vaksinert om lag 3.000 hittil. Det gir en dekning på om lag 0,65 vaksiner per 1.000 innbygger, forteller vaksinekoo­rdinator Heidi Helene Hamre, som også gjorde Agderposte­n oppmerksom på at vaksinekar­tet som Agderposte­n bringer, trolig viser for lav vaksinegra­d for Arendal. Feilen er nå rettet (se neste side).

 ??  ??
 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? BEREDSKAPS-TRIOEN: Audun Solstad, Heidi Helene Hamre og Helene Rakeie har stor kapasitet i Sør Amfi, men tilgangen på vaksiner gjør at det går saktere enn ønskelig.
FOTO: ELINE STORSAETER BEREDSKAPS-TRIOEN: Audun Solstad, Heidi Helene Hamre og Helene Rakeie har stor kapasitet i Sør Amfi, men tilgangen på vaksiner gjør at det går saktere enn ønskelig.
 ?? ARKIVFOTO: TORE ELLINGSEN ?? ER SAMTALETEM­A: Siri Furuholt Skjaevesla­nd forteller at det store samtaletem­aet er når gruppen på 65+ kan få sin vaksine.
ARKIVFOTO: TORE ELLINGSEN ER SAMTALETEM­A: Siri Furuholt Skjaevesla­nd forteller at det store samtaletem­aet er når gruppen på 65+ kan få sin vaksine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway