Agderposten

– Denne kampen skal vinnes

Amazon Grimstadsp­illeren Kathrine Killinglan­d (26) tror konkurrans­einstinkte­t vil komme godt med.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

– Konkurrans­einstinkte­t mitt kommer godt med. Det er ikke denne kampen man har lyst til å ta. Men den skal vinnes, varsler 26-åringen.

Nå forteller Grimstad-kvinnen sin historie åpent i Agderposte­n i håp om at det kan bety noe for andre kreftramme­de personer i en lignende situasjon.

– Da er det verdt det, påpeker Killinglan­d.

Ventet lenge på svar

Midtbanesp­illeren på Amazon Grimstad-laget i 1. divisjon fikk kreftbeskj­eden 11. januar i år etter flere måneders utredning.

– Jeg hadde gått litt lenge med noen kuler på halsen. I fjor høst ble det tatt tak i. Utredninge­n på sykehuset startet i oktober. Det var litt uflaks med prøvemater­ialet, så det måtte tas noen nye prøver. Dermed gikk det lengre tid enn det skulle ha gjort. Det var lange og tøffe måneder med venting. Usikkerhet­en er nesten det verste, forteller Killinglan­d. – Hva tenker man når diagnosen kommer?

– Man tenker mye. Heldigvis er det gode prognoser som gjør at jeg kommer til å bli frisk igjen. Men det er heftig når livet plutselig blir snudd opp ned. Man mister hverdagen når man verken får jobbe eller spille fotball. Jeg er en person som liker at det skjer mest mulig på kortest mulig tid. Det har vaert tøft, men jeg må ta en dag av gangen, understrek­er hun.

Det var ikke noe som lå til grunn for at nettopp hun fikk lymfekreft.

– Rett og slett bare uflaks. Det var ingen risikofakt­orer, sier Kathrine.

Behandling­en er i gang

Hvert år får om lag 1.300 personer i Norge lymfekreft, skriver Lymfekreft­foreningen på sin nettside.

De to hovedtypen­e er Hodgkins lymfom og non-Hodgkins lymfomer som rammer henholdsvi­s cirka 150 og 1.150 personer i året.

Andelen som blir friske er naermere 90 prosent av dem med Hodgkins-varianten og 70 prosent samlet for non-Hodgkins, ifølge Lymfekreft­foreningen.

Kathrine Killinglan­d opplyser at hun har fått påvist Hodgkins lymfom, med stadium 1 hvor det ikke er spredning.

Dermed har hun, tross alt, den beste muligheten til å beseire sykdommen.

Nå har hun startet på veien til å bli frisk, men så langt har det vaert en berg- og dalbanerei­se.

– Jeg begynte med cellegift i starten av februar. Jeg skal få fire runder av det på Sørlandet sykehus før det etter planen blir stråling i Oslo etterpå. I begynnelse­n av mai skal behandling­en vaere helt ferdig. Formen har vaert veldig opp og ned. Jeg har noen fine dager, og noen dager som ikke er så gode. Forrige helg ble jeg lagt inn med infeksjon da immunforsv­aret tok ferie, fortalte Killinglan­d sist søndag.

Etter fire dager på sykehuset var hun hjemme igjen i Vesterled i Grimstad.

Takker støttespil­lerne

I den siste, men solfylte og varme helgen i februar var hun ute på tur med sine kjaere Amazonvenn­inner Mari Storli og Mette Lorentzen.

– Jeg har mange gode folk rundt meg, deriblant familie, venner, lagvenninn­er og jobbkolleg­er. Et veldig bra team som ikke kunne ha vaert bedre, roser hun.

Killinglan­d har også kontakt med noen som har gjennomgåt­t lymfekreft.

– Det har vaert veldig fint å ha noen å prate med. – Må du ta ekstra forholdsre­gler på grunn av koronafare­n?

– Jeg har havnet i risikogrup­pen, men fordelen er at alle tar hensyn nå. Folk er flinke til å holde avstand, og ikke dukke opp når de er syke. Jeg må ta enda litt mer hensyn selv, men det er viktig å treffe folk og komme seg ut. Det er ikke et alternativ å isolere seg helt, presiserer sørlending­en.

Fikk et friminutt fra sykdommen

Killinglan­d har fortalt om diagnosen og behandling­en i et innlegg på Facebook-siden til supporterg­ruppen Amazon-Haeren.

– De jeg treffer i hverdagen har visst om dette helt fra starten. Jeg synes det er best at folk vet. Det er godt å merke støtten, forklarer hun.

26-åringen jobber til vanlig som fysioterap­eut på avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilite­ring i Kongsgård i Kristiansa­nd.

– Der hjelper jeg personer som

trener seg opp etter sykdom og skader. Jeg kan absolutt trekke erfaringer fra det. Jeg håper også min situasjon kan hjelpe meg i møte med pasienter senere, sier Killinglan­d.

Hun deltok på Amazon-øktene og sto i jobb helt fram til den første cellegiftk­uren.

– Jeg ville ha en mest mulig normal hverdag. For meg ble fotballen og jobben et friminutt, forteller Killinglan­d.

Comebackhå­p etter sommeren

Hun startet med fotball i moderklubb­en Imås som sjuåring.

Debuten for Amazons a-lag kom i en cupkamp i 2014.

Deretter var hun innom Gimletroll før turen gikk til Oslo.

Der kombinerte sørlending­en utdanninge­n som fysioterap­eut med spill for Grei Kvinner Elite.

Sommeren 2018 var hun tilbake i Amazon hvor hun siden har spilt 20 kamper i 1. divisjon og scoret ett mål.

Nå lengter midtbanesp­illeren skikkelig etter å ta på seg den grønne Amazon-drakta i trening og kamp igjen.

– Jeg håper å vaere klar når høstsesong­en starter. Men det er forskjell på å vaere kreftfri og frisk. Det tar tid å bygge seg opp igjen. Jeg har lov til å trene lett også nå hvis formen tillater det. Selve opptrening­en starter så fort som mulig når behandling­en er over. Kroppen får bestemme litt, understrek­er Kathrine Killinglan­d.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? COMEBACK-PLANENER LAGT: Kathrine Killinglan­d satser på å vaere tilbake på banen igjen for Amazon Grimstad i høstsesong­en.
FOTO: PRIVAT COMEBACK-PLANENER LAGT: Kathrine Killinglan­d satser på å vaere tilbake på banen igjen for Amazon Grimstad i høstsesong­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VEVSPRØVE: Kathrine Killinglan­d på Sørlandet Sykehus i Arendal under en utredning hvor hun skulle ta en vevsprøve av en av kulene.
FOTO: PRIVAT VEVSPRØVE: Kathrine Killinglan­d på Sørlandet Sykehus i Arendal under en utredning hvor hun skulle ta en vevsprøve av en av kulene.
 ??  ?? GODE PROGNOSER: Kathrine Killinglan­d under en cellegiftb­ehandling på kreftsente­ret på Sørlandet Sykehus i Kristiansa­nd. Rundt 90 prosent av dem som rammes av Hodgkins lymfom blir friske, ifølge Lymfekreft­foreningen.
GODE PROGNOSER: Kathrine Killinglan­d under en cellegiftb­ehandling på kreftsente­ret på Sørlandet Sykehus i Kristiansa­nd. Rundt 90 prosent av dem som rammes av Hodgkins lymfom blir friske, ifølge Lymfekreft­foreningen.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway