Agderposten

Gjør lykke med øl i koronatide­n

Etter at gulrot-ølet til Erlend Årsbog ble årets øl under Det Norske måltid, har salget tatt av. Det ser lyst ut for Drum Brews butikk i Arendal.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

▶ I september i fjor åpnet Erlend Årsbog en spesialbut­ikk i Arendal. I første etasje selger han øl i flasker og bokser, og nedenunder inviterer han til måltider der ølsorter spesialtil­passes rettene.

▶ – Jeg vet ikke selv helt hva som er årsaken til suksessen, sier den glade gründeren. Men at gulrotølet hans ble kåret til Årets øl, demper ikke akkurat folks interesse.

– Ølbutikken fungerer bedre enn planlagt. Gulrotølet har tatt av etter premiering­en. Og vi er booket ut til midten av april på mat- og ølkveldene, med noen få ledige datoer i ukedagene. Det er en merkelig tid å se så mange samlet rundt et godt måltid, sier Erlend Årsbog, ølgründer og eier av Drum Brew Torvgata i Arendal.

Tok en sjanse

I september i fjor åpnet han dørene til ølutsalget i nyoppussed­e Torvet 3. På gateplan selges både egenprodus­ert øl, og andre sorter fra hele verden. I kjelleren serveres det 14 typer øl til ni matretter.

– Målet er å få folk til å forstå at øl er ikke bare øl. Du har flere kort å spille på enn med vin. Men vinen er bedre markedsfør­t, sier Årsbog.

Han understrek­er sitt eget poeng med å trekke fram gulrotølet som ble årets øl under Det Norske Måltid. Det er syrlig og krydret med urtene fra Harehorn Gin fra Det Norske Brenneri i Grimstad. Smaken utvikler seg etter et par slurker og hele opplevelse­n minner ganske mye om et glass vin, mener han. Men det er altså øl, selv om renhetslov­en om at øl kun kan brygges av malt, humle og vann, er kastet på båten.

Bygge en kultur

«Ølet har en fin, ren duft og gir en rik, kremet og fyldig munnfølels­e med spennende aroma. Dommerne er begeistret for at det lages øl der det skjer så mye i smaksbilde­t. Man blir rett og slett glad av dette ølet», skrev juryen i Det norske måltid om Imperial Gulrot Goose. Brygget på gulrøtter fra Tromøy.

– Vi har nok ikke en ølkultur i Norge slik mange andre land har. Jeg håper vi kan vaere med å bygge en, der man både kan sette pris på godt øl, og skjønne at det er mer enn pils som er øl, sier Årsbog.

I kjelleren får 8–12 personer av gangen en kulinarisk opplevelse med mat fra flere av byens restaurant­er, Heimdal, Tyholmen kolonial og Unwrapped, med perfekt tilpasset øl. Både Drum Brews eget øl, og sorter fra land litt lenger unna.

– Jeg vet ikke selv helt hva som er årsaken til suksessen. Det blir spennende å se om det går like bra etter pandemien. Til tross for koronaen, så har dette slått an, smiler Årsbog.

– Vi prøver å gi folk en fin tid, før de drar herfra i 21-tiden. Noen går da fornøyde hjem, mens andre går videre til andre deler av utelivet, sier ølentusias­ten.

Smak i mange år

Faren er kokk og har dermed vaert med på å bidra til inter

essen for smak. Men det er Årsbog selv som gjennom flere år, inkludert et kurs som ølsommelie­r (ølkelner) har satt sammen kombinasjo­nene av flytende og fast føde.

– Pappa har ikke jobbet så mye selv med øl og mat, men han har vaert god å ha når jeg skal eksperimen­tere med nye ølsmaker, sier Erlend Årsbog.

Drømmen om eget bryggeri

Den lille butikken er dog bare et steg på veien til det som er blitt det ultimate målet: Å bygge sitt eget bryggeri.

I dag produseres sortene til Drum Brew som leiebrygg hos Arendals Bryggeri. Erlend Årsbog er klar på at det har han planer om å fortsette med.

Men små spesialbry­gg i batcher på 500 liter, skal han brygge selv på Tromøy.

– Om det blir det siste jeg gjør, så skal jeg ha et eget bryggeri! Vi har satset høyt og hatt store utgifter allerede. Men vi er gjeldfrie og butikken er en fin mellomstas­jon, sier Årsbog.

 ??  ??
 ??  ?? GODT UTVALG: Selv om det sterkeste ølet ikke er å finne i hyllene hos Drum Brew, mener Erlend Årsbog at smaken er svaert så variert.
GODT UTVALG: Selv om det sterkeste ølet ikke er å finne i hyllene hos Drum Brew, mener Erlend Årsbog at smaken er svaert så variert.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? SMAKSPRØVE­R: Erlend Årsbog skjenker opp egenprodus­ert øl i kjelleren der han har smakskveld­er.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N SMAKSPRØVE­R: Erlend Årsbog skjenker opp egenprodus­ert øl i kjelleren der han har smakskveld­er.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? HEDERSPLAK­ETTEN: På vei ned i kjelleren møter man juryens dom over gulrotølet.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N HEDERSPLAK­ETTEN: På vei ned i kjelleren møter man juryens dom over gulrotølet.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? DRUM BREW: Erlend Årsbog har hatt stor suksess med sitt ølutsalg, Drum Brew i Torvgaten i Arendal.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N DRUM BREW: Erlend Årsbog har hatt stor suksess med sitt ølutsalg, Drum Brew i Torvgaten i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway