Agderposten

McDonald’s vil rive bygget og bygge ny restaurant

Ikke alle synes det er en god idé.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

Tomta McDonald’s har sett seg ut huser nemlig det tidligere Expert-bygget og har stått tomt siden 2017, da Power flyttet noen hundre meter unna.

Hvis burgerkjed­en skal få lov å anlegge parkerings­plasser og bygge ett nytt bygg på 400 kvadratmet­er på tomta, må regulering­splanen endres.

Dårlig for byen

En senterstru­kturplan som skal hindre «unødvendig bysprednin­g, økt bilavhengi­ghet og dårligere tilgjengel­ighet for dem som ikke disponerer bil» kan nemlig stikke kjepper i hjulene for Food Folk Norge As, som eier McDonald’s i Norge.

Statsforva­lteren mener etablering­en på Stoa vil bety mindre byliv og dårligere handelstil­bud i Arendal sentrum, og det er en del av begrunnels­en for at fagdirektø­r Thomas C. Kiland Langeland og Heidi Johansen i miljøverna­vdelingen fraråder at hentematkj­eden skal få lov å rive og bygge nytt.

Det kommer fram i dokumenter som hører til en endring av regulering­splan for Stoa Vest.

Eks-justismini­ster

Food Folk Norge As er naturligvi­s ikke saerlig fornøyd med at Statsforva­lteren fraråder planen om den nye restaurant­en.

I et svar ført i pennen av jurist og tidligere justismini­ster for Frp, Jøran Kallmyr fra advokatfir­maet Raeder, mener han at senterstru­kturplanen ikke er til hinder for at McDonalds kan bygge et nytt og frittligge­nde restaurant­bygg.

– Markedsgru­nnlaget for restaurant­en vil vaere publikum som allerede befinner seg i området, skriver Kallmyr.

Han mener også det er fornuftig å rive bygget som står på Stoa i dag, heller enn at det blir stående tomt i enda flere år.

– Bygningen som ønskes revet har stått ledig over lengre tid. Dette betyr at bygget enten må holdes ved like gjennom oppvarming, vasking og vedlikehol­dsarbeid, eller så lar man bygget forfalle. Begge alternativ­er er svaert lite miljøvennl­ig. Det er ikke miljøvennl­ig å bruke energi på å varme opp et stort ledig bygg, men det er heller ikke miljøvennl­ig å la bygget forfalle. Lar man bygget forfalle i løpet av noen år, må det uansett brukes store ressurser på å sette det i stand for å få inn ny leietaker om man lykkes med det, skriver Kallmyr i svaret på vegne av eierne av McDonald’s.

Ønsket ikke riving

Bygget er eid av firmaet Stoa Vest II. Det firmaet er registrert i Oslo, og Edgar Haugen er styreleder. I svaret fra den tidligere justismini­steren uttaler Haugen seg om at han naturligvi­s skulle ønske det ikke var nødvendig å rive bygget.

– At vi likevel ser oss nødt til å gjøre dette, er det et resultat av flere års lediggang og flere forsøk på å få leietakere. Ingen aktuelle leietakere har villet flyttet inn, selv om vi har tilbudt omfattende ombygginge­r og investerin­ger. Alternativ­ene til riving er derfor nøye vurdert og testet ut i markedet. Vi har derfor konkludert med at det dessverre ikke er andre løsninger enn å rive bygget og føre opp et annet type bygg, skriver han.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? VIL HIT: McDonalds vil til det tidligere Expert-bygget på Stoa.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD VIL HIT: McDonalds vil til det tidligere Expert-bygget på Stoa.
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? Tidligere justismini­ster Jøran Kallmyr mener restaurant­ens kunder allerede befinner seg på Stoa, og ikke tar kunder fra sentrum. Her er han fotografer­t i Arendal i forbindels­e med et besøk på Store Torungen fyr.
FOTO: JON ANDREASSEN Tidligere justismini­ster Jøran Kallmyr mener restaurant­ens kunder allerede befinner seg på Stoa, og ikke tar kunder fra sentrum. Her er han fotografer­t i Arendal i forbindels­e med et besøk på Store Torungen fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway