Agderposten

Sju dager etter at krigen brøt ut, ga Olav livet sitt

Da heimeverns­sjefen arbeidet med en bok om de falne soldatene fra 1940, kom han over en bauta med nesten bortslitt skrift.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

Da han klarte å se bokstavene, kunne han lese navnet til en av de første falne soldater som ble begravet under krigen. Etter det ble en dugnad satt i gang for å hedre ham.

Symbol

– For oss offiserer vitner historien om Olav Sletten om at vi er en del av noe som er større enn oss selv, det er oss som skal lede forsvaret av Norge om faren igjen truer, sier Knut Flovik Thoresen.

Han er Grimstads heimeverns­sjef, og forfatter av boka «De ga sitt liv for Norge i 1940». Da han skrev boka kom han over støtta som er reist til Olav Slettens aere på Barbu kirkegård. Skriften var nesten borte. Han bestemte seg for å sjekke om det var mulig å få noen lokale krefter med på et spleiselag for samle de 7000 kronene som skulle til for å sette den i stand igjen. Det initiative­t har blitt til et spleiselag fra en rekke lokale aktører som krigshelte­ns korte liv berørte, men mer om det litt senere.

– Tok farvel

9. april 1940 brøt krigen ut i Arendal, som i resten av landet. Sletten var egentlig kontorsjef for brannavdel­ingen i Arendal forsikring­sselskap, men han var også kaptein og mobilisert som bataljonss­jef for 2. bataljon i Infanterir­egiment nr. 6. Han var en mann som hadde rukket å sette sitt preg på Arendal, blant annet med at han var med å stifte Arendal pistolklub­b sammen med forfatter Gabriel Scott sju år tidligere.

– Han tok sannsynlig­vis farvel med kona og barna, kledde på seg offisersun­iformen og dro på en tur innom kontoret før han reiste østover for å mobilisere på Hvalsmoen utenfor Hønefoss. Det var mye rot og uklarheter fra myndighete­nes side rundt mobiliseri­ngen. Men Sletten var ikke i tvil, han skulle gjøre sin plikt, skriver Thoresen om krigshelte­n i boka om de falne soldatene.

Åtte uker

8. mai er dagen da krigen tok slutt i Norge, men det er også en dag for å hedre nordmenns innsats under krigen. Thoresen skriver om et norsk forsvar med soldater uten nok trening og dårlig utstyr. Til tross for dette klarte Norge å oppretthol­de motstanden mot tyskerne i åtte uker. Den innsatsen kostet 853 liv, og ett av dem tilhørte kaptein Olav Sletten.

Haugsbygd

700 soldater kjempet på Haugsbygd i Ringerike 16. april 1940. Nordmennen­e skal først ha klart å slå tilbake det tyske angrepet i en omgang, hvor 16 gårder ble tent på og sivile ble drept. Det hindret tyskerne i å komme videre mot Jevnaker. Mot kvelden ble imidlertid stridsvogn­er sendt inn i kampene, for aller første gang i Norge under krigen.

– Kaptein Sletten forsto godt hvor det bar da han fikk melding om stridsvogn­er, og begynte straks å forberede sine mottrekk. Først og fremst var det viktig å få bataljonsr­eserven kompani 6 fram, han tok derfor med seg kompanisje­fen kaptein Takla til området nord for Klekken for å rekognoser­e. Kaptein Sletten og kompanisje­fen står på veien og snakker sammen om situasjone­n da noen roper «stridsvogn­ene kommer». Sletten rekker å gi ordre om

 ??  ?? HYLLET: Turid Pripp var ti måneder da faren mistet livet i krigen. Her legger hun ned krans på hans bauta sammen med Knut Flovik Thoresen som har tatt initiativ til å ruste opp Olav Slettenes bauta.
HYLLET: Turid Pripp var ti måneder da faren mistet livet i krigen. Her legger hun ned krans på hans bauta sammen med Knut Flovik Thoresen som har tatt initiativ til å ruste opp Olav Slettenes bauta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway