Agderposten

Else ga blomster til kongen

-

Jenta til venstre på bildet husker godt dette øyeblikket.

Jenta heter Else Egeland Ramstad og mimrer litt om sitt møte med kong Haakon i Arendal i 1945. Bakgrunnen er reportasje­n i Agderposte­n lørdag der vi viste bilder fra festivitas­en i Arendal da kong Haakon besøkte byen 30. august 1945.

Dette og andre bilder fra fredsåret vies på Arendal bibliotek.

Mistet sin far

Else Egeland Ramstad på Tromøy skriver følgende:

«Bildet er fra tribunen på Torvet der kongen skal hilse på en gruppe kvinner som mistet sine ektefeller ved motstandsa­rbeid under krigen.

Min mor var en av disse kvinnene, Nelly Egeland, gift med Torgeir Yderstad Egeland, medlem av Milorg i Arendal, som ble arrestert og sendt til konsentras­jonsleir i Tyskland og omkom der.

Det skulle vaere en aere å bli presentert for kongen, og slik ble det oppfattet.

Sammen med mor

Jeg er yngste datter, født i 1938, til Torgeir, og jeg ble utpekt av kommunen til å overrekke blomster til kongen.

Jeg husker selvsagt begivenhet­en, men først og fremst at all ståheien og oppmerksom­heten ble oppfattet som ubehagelig sett fra et barns syn.

Jeg var vel også for ung til helt å forstå hvor hardt vi var rammet, den erkjennels­en ble sterkere etter hvert.

Jeg er altså den høyeste jenta i lys kjole lengst til venstre i bildet.

Bak meg står min mor i mørk drakt, skriver hun.

Alle historiela­gene i Arendal og omegn har samarbeide­t om felles utstilling på Arendal bibliotek der dette bildet altså er å se.

 ?? FOTO: DANNEVIG/KUBEN ?? STASELIG MØTE: Lille Else står til venstre – med mor Nelly Egeland rett bak. De og andre som hadde mistet fedre og ektemenn under krigen møtte kong Haakon på Torvet i Arendal.
FOTO: DANNEVIG/KUBEN STASELIG MØTE: Lille Else står til venstre – med mor Nelly Egeland rett bak. De og andre som hadde mistet fedre og ektemenn under krigen møtte kong Haakon på Torvet i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway