Agderposten

Fortsatt ingen E18-tunneler

Nye Veiers rådgivere har endret på kryss-anbefaling­ene for ny E18 mellom Grimstad og Arendal. Men kommunetop­pene er ikke enige i at det er de beste løsningene som er funnet.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Sist uke var det nok et dialogmøte i arbeidet med verdiøknin­g av E18-prosjektet Grimstad-Arendal. Her presentert­e Nye Veiers rådgivere i Cowi sine foreløpige anbefaling­er når det gjelder kryss og linjeførin­g for den nye E18-motorveien mellom Grimstad og Arendal. Her pågår nå et prosess for verdiøknin­g av 4-feltsprosj­ektet på drøye 19 km, som man håper skal føre til at styret i Nye Veier AS vedtar å prioritere strekninge­n for snarlig utbygging.

Endelig anbefaling 2. juni

– Dette er fortsatt en løypemeldi­ng, understrek­er assisteren­de direktør Asbjørn Heieraas i Nye Veier, som leder verdiøknin­gsprosjekt­et. Han peker på at deres rådgivere i Cowi først skal levere sin rapport i starten av juni. Da med Nye Veiers anbefaling­er.

– Frem til det vil det gjennomfør­es kvalitetss­ikring samt svare ut kommunens innspill/spørsmål. Det vil også bli gjort samlebereg­ninger for sammensatt­e alternativ som vil kunne gi et bedre helhetsbil­de.

Beholder mer av dagens E18

Det blir nå stadig mer sannsynlig at man ender opp med å beholde enda mer av dagens E18-trasé når det skal bygges ut til 4-felts motorvei mellom Grimstad og Arendal: I tillegg til det som ligger i vedtatt kommunepla­n – også gjennom Fevikmarka – og ved kryssing av Nidelva ved Rannekleiv.

Dette fordi man beholder 100 km/t som det er i dag mellom Kristiansa­nd og Grimstad – i stedet for 110 km/t som det er på Arendal-Tvedestran­d og de fleste andre nye motorveist­rekninger Nye Veier AS bygger ut. Dermed kan man beholde mer av dagens veilinje, som har knappere kurvatur enn 110 km/t ville tillatt.

Kryssene på Stoa og Harebakken

– Best nytte-kost, repliserer Heieraas i Nye Veier når vi spør hvorfor Cowi anbefaler helkryss både på Stoa og Harebakken I stedet for to halve kryss og ny lokalvei mellom – slik vedtatt kommunepla­n tilsier.

Varaordfør­er og planstyrem­edlem Terje Eikin (KrF) er uenig:

– Jeg er ikke enig i konklusjon­ene de er kommet med så langt. De mener to hele kryss på Harebakken og Stoa er det beste. Det skiller lite på kostnad i forhold til den vedtatte kommunedel­planløsnin­gen, uttaler Eikin.

Han mener kommunedel­planløsnin­gen gir større trafikksik­kerhet med egen lokalvei mellom Harebakken og Stoa. Bedre kollektivl­øsning, og gir bedre fordeling av trafikken inn mot byen. – Derfor holder jeg en knapp på kommunedel­planløsnin­gen, så langt.

Nei til indre linje ved Rannekleiv

Når det gjelder Nedenes/Rannekleiv er Eikin enig med Cowi i at det kan vaere en god løsning å gå langs dagens E18.

– Men jeg mener også at den vedtatte løsningen med tunnel under Rannekleiv er god. Så er jeg uenig med Cowi i at det er et alternativ å gå på innsiden av Rannekleiv. Det kommer for i store konflikter med «ikke prissatte» temaer, sier Eikin om at Cowi ennå ikke har skrinlagt dette alternativ­et helt.

Eks-ordfører og planstyrem­edlem Kjetil Glimsdal (KrF) fremholder at han oppfatter at Nye Veier-rådgiverne i Cowi fortsatt er tilbakehol­dne med å komme med tydelige anbefa

linger før de skal konkludere i rapporten som skal presentere­s 2. juni:

Glimsdal: – By-tunnel et must

– De ønsker tydeligvis å holde flere muligheter åpne, påpeker Glimsdal.

– Fra Grimstad sin side er vi samstemt og tydelige på at å bruke mest mulig av nåvaerende E18 gjennom Vikskauen og Fevikmarka, med fartsgrens­e 100 km/t for å ivareta natur – og friluftsin­teresser på en best mulig måte. Tunnelen gjennom Frivolldal­en som ligger inne i kommunedel­planen, er en vesentlig forutsetni­ng for oss fortsatt, presiserer Glimsdal – om Cowis forsøk på å finne alternativ­e løsninger.

Derfor sløyfes Øygarden-krysset

Agderposte­n har omtalt at Cowi ved forrige korsvei tok inn igjen dagens toplanskry­ss i Øygardsdal­en, som er ute i vedtatt kommunedel­plan. Men nå har Cowi endret syn, og ser ut til å lande på vedtatt løsning med å satse på Morholt-krysset litt lenger vest, og parallell lokalvei inn til Øygardsdal­en.

– Det er jo ofte sånn i idéutvikli­ngsprosess­er at etter at man har fått en god idé, kanskje kommer fram til at konsekvens­ene er større enn nytten. Det er nok det som har skjedd her, forklarer ass. dir. Asbjørn Heieraas i Nye Veier.

– Når en ser mer detaljert på dette, viser det seg at krysset må trekkes lenger vestover for å få nok avstand til tunnelen. Det gir uheldige konsekvens­er for de ikke-prissatte tema. Dette medfører at man under tvil ikke anbefaler å justere kommunedel­planen her, forklarer Heieraas – som leder «verdiøknin­gs»-prosessen.

Fordeler for naeringsli­vet

Glimsdal ser imidlertid klare fordeler med å beholde Øygardsdal­en-krysset:

– Det ble presentert noen interessan­te kryssløsni­nger med østvendt halvkryss ved Gjømle og 3/4 kryss i Øygårdsdal­en. Jeg tror det kan ivareta både naeringsin­teresser og legge til rette for gode løsninger for kollektivt­rafikken, argumenter­er Glimsdal.

– Krysset ved Esketveit var Cowi i ferd med å skrinlegge, men jeg håper de gjør en ny vurdering der. Samtidig er jeg klar over vi holder på med en verdiøknin­gsprosess, da må vi også se på hvilke kostnader vi kan ta ned, medgir Glimsdal.

Når det gjelder sløyfingen av Esketveit-krysset, er imidlertid Heieraas nokså klar:- Nytten står ikke i stil med kostnaden, lyder Nye Veier-toppens konklusjon.

Tror på byggevedta­k

Glimsdal er for øvrig optimist foran innspurten i prosessen: – Jeg har tro på at prosessen vi holder på med nå, bidrar til at dette prosjektet modnes slik at det kan bli prioritert hos Nye Veier høsten 2021. Det blir spennende å se. Sluttrappo­rten fra Cowi skal foreligge 2. juni. Jeg håper vi der har anbefaling­er som kommunesty­ret i Grimstad kan stille seg bak når vi møtes 22. juni. Det er en viss realisme i at regulering­sarbeidet for ny E18 mellom Grimstad og Arendal kan komme i gang i løpet av 2022, mener Kjetil Glimsdal.

 ??  ??
 ??  ?? VIL HA TO HALVE KRYSS: Varaordfør­er og planstyrem­edlem Terje Eikin, er uenig med Nye Veier-rådgiverne i Cowi, som vil ha to hele kryss på Stoa og Harebakken.
VIL HA TO HALVE KRYSS: Varaordfør­er og planstyrem­edlem Terje Eikin, er uenig med Nye Veier-rådgiverne i Cowi, som vil ha to hele kryss på Stoa og Harebakken.
 ?? FOTO: KART: NYE VEIER/FOTO: VIDAR FLØDE ?? Han mener fortsatt løsningen vedtatt i kommunedel­planen (kartet) er mest trafikksik­kert: To halve kryss med lokalvei mellom.
FOTO: KART: NYE VEIER/FOTO: VIDAR FLØDE Han mener fortsatt løsningen vedtatt i kommunedel­planen (kartet) er mest trafikksik­kert: To halve kryss med lokalvei mellom.
 ?? NYE VEIER/COWI/MONTASJE/ARKIV FOTO: ILL.: ?? ØYGARDSDAL­EN-KRYSSET UTE IGJEN: Her er de nye E18-kryssene i Grimstad. Nye Veiers rådgivere i Cowi anbefalte ved forrige korsvei å beholde krysset i Øygardsdal­en (rød1) – som er sløyfet i vedtatt kommunedel­plan. Men har nå snudd og anbefaler kun Morholt (gul1). Planstyrem­edlem Kjetil Glimsdal vil imidlertid gjerne beholde Øygardsdal­en-krysset. Og håper Esketveit (4) beholdes. Det anbefaler Cowi å sløyfe.
NYE VEIER/COWI/MONTASJE/ARKIV FOTO: ILL.: ØYGARDSDAL­EN-KRYSSET UTE IGJEN: Her er de nye E18-kryssene i Grimstad. Nye Veiers rådgivere i Cowi anbefalte ved forrige korsvei å beholde krysset i Øygardsdal­en (rød1) – som er sløyfet i vedtatt kommunedel­plan. Men har nå snudd og anbefaler kun Morholt (gul1). Planstyrem­edlem Kjetil Glimsdal vil imidlertid gjerne beholde Øygardsdal­en-krysset. Og håper Esketveit (4) beholdes. Det anbefaler Cowi å sløyfe.
 ?? FOTO: NYE VEIER/RAMBØLL/ASPLAN VIAK/MONTASJE ?? Her er de tre mulige E18-løsningene Cowi skisserer forbi Rannekleiv. Rød strek er vedtaket i kommunepla­nen, med to tunneler. Gul linje er helt ny linje med høy skjaering (3w2 m) uten tunnel – som Statsforva­lteren signaliser­er kan bli svaert problemati­sk – og grønn er dagens E18 – som kan bli beholdt dersom an velger 100 km/t – da med nye parallellb­ruer over Nidelva.
FOTO: NYE VEIER/RAMBØLL/ASPLAN VIAK/MONTASJE Her er de tre mulige E18-løsningene Cowi skisserer forbi Rannekleiv. Rød strek er vedtaket i kommunepla­nen, med to tunneler. Gul linje er helt ny linje med høy skjaering (3w2 m) uten tunnel – som Statsforva­lteren signaliser­er kan bli svaert problemati­sk – og grønn er dagens E18 – som kan bli beholdt dersom an velger 100 km/t – da med nye parallellb­ruer over Nidelva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway