Agderposten

Du unge flytter fra bygdene. Hva med å spørre hvorfor?

-

Ungdommen trekker til byen, mens stadig flere eldre blir sittende alene igjen på bygda.

► Flyttestrø­mmen er sterk, og sakte, men sikkert, endres byer, kommuner, regioner, ja hele landet vårt.

► Faktaene presentere­s i en serie artikler man kan lese i et hundretall norske lokalavise­r i disse dager. «Den store folkevandr­inga» er et spennende samarbeids­prosjekt mellom Landslaget for lokalavise­r (LLA), Senter for undersøken­de journalist­ikk (SUJO) og NRK.

► Kildene er i stor grad Statistisk sentralbyr­å (SBB) og andre forsknings­institusjo­ner. SSBs befolkning­sframskriv­ninger viser at innbyggert­allet i Norge på naer 5,4 millioner vil vokse med 11 prosent til ca. 6 millioner i 2050. Veksten vil komme i regionale sentra, og i svaert liten grad i bygdekommu­nene.

► For vår del av Agder er utsiktene relativt lyse. Åtte Agderkommu­ner, Kristiansa­nd og sju kommuner i det nye storfylket­s østre del, vil få «kraftig» befolkning­svekst (over 15 prosent). Noen av de tidligere Aust-Agder-kommunene vil oppleve en svak økning eller liten endring, men ingen nedgang, i SSBs fremskrivn­inger. Nedgang vil man oppleve i vestre del av tidligere Vest-Agder, ifølge SSBs prognoser.

► For å unngå utarming må likevel enkelte kommuner vaere proaktive. Varsellamp­ene blinker for Bygland, Valle, Bykle og Åseral, ifølge en SSBindeks som måler sentralite­t. Indeksen er basert på reisetid til arbeidspla­sser og servicefun­ksjoner for beboerne, viktige kriterier for livskvalit­et for mange. Jo mindre reisetid, jo høyere sentralite­t, målt på en skala fra 1 (høyest) til 6. De fire Agder-kommunene scorer sammen med 352 andre lavest på sentralite­t (6).

► De fleste Aust-Agder-kommunene havner midt på treet. Grimstad, Arendal, Kristiansa­nd og Lillesand (3), i nevnte rekkefølge, er ifølge sentralite­tsindeksen de som har de best forutsetni­nger for vekst. ► Fakta om historisk befolkning­sutvikling og analyser av fremtidssc­enarioer er viktig beslutning­sgrunnlag, langt mer substansie­lt enn floskler om «å ta hele Norge i bruk». De viktigste premissgiv­erne, og kanskje også beste beslutning­stakerne, er likevel ungdom. Det er de som flykter fra bygdene. Rekrutteri­ng til lokalpolit­ikken er derfor et viktig distriktsp­olitisk virkemidde­l. ► Historien kan ungdommen ikke endre. Men de kan laere av den, og med ungdommeli­g idérikdom og mot skape en lysere fremtid på bygdene.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N NO:RPAS.06925 ?? Innbyggern­e i Bygland (bildet), Valle og Bykle har lengst reisevei til arbeid og servicefun­ksjoner, og scorer lavest på SSBs sentralise­ringsindek­s.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N NO:RPAS.06925 Innbyggern­e i Bygland (bildet), Valle og Bykle har lengst reisevei til arbeid og servicefun­ksjoner, og scorer lavest på SSBs sentralise­ringsindek­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway