Agderposten

Har restaurert 10.000 glassbiter

4 millioner kroner er brukt på å restaurere vinduer i Trefoldigh­etskirken i Arendal. Allikevel er det mye arbeid som gjenstår.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

▶ De har betalt 4 millioner kroner og fått fikset 10.000 av Trefoldigh­etskirkens nesten 120.000 glassbiter.

▶ Men fortsatt gjenstår mye jobb for glassfikse­rne Even (bildet) og Anette Muldal.

Denne uken ble de siste av 13 doble vinduer i den 120 år gamle kirken montert etter et to år langt restaureri­ngsarbeid. Men selv med arbeidet til fire millioner unnagjort, gjenstår mye.

Håndblåst glass

– Vi hadde bare råd til å fikse de mest kritiske vinduene som enten sto i fare for å skade andre, eller ødelegge seg selv. Blyglassvi­nduer trenger normalt en totaloverh­aling hvert 70–100. år. Disse har stått i 120 år og det er fortsatt en stor jobb som gjenstår, sier kirkebygga­nsvarlig i Arendal, Petter Norberg.

– Det har vaert en interessan­t jobb. Vi har plukket vinduene helt fra hverandre, etter å ha merket hver eneste glassbit, før de ble satt sammen igjen og de ødelagte bitene ble byttet ut med nytt, håndblåst katedralgl­ass. Det er den største jobben vår hittil, forteller Even Muldal i familiebed­riften Morad.

De, eller et annet spesialfir­ma må trolig komme tilbake til Trefoldigh­etskirken innen få år.

En brøkdel fikset

Kirken har totalt 97 nisjer eller vinduer med innvendige og utvendige glass. 45 av disse ble undersøkt i forbindels­e med denne restaureri­ngsrunden og 37 av dem var modne for tiltak. Men bare 13 nådde opp som kritisk.

– Vi har måttet bytte ut opp mot en fjerdedel av glasset, enten fordi det har vaert knust, eller fordi det har vaert skadet av sur nedbør og annen forurensin­g. Vi kunne sikkert byttet ut mer, men det har vaert en restaureri­ng, og da skal du ta vare på mest mulig av det originale, forteller Anette Muldal.

De utskiftede vinduene er bygd opp av 108 vinduselem­enter med til sammen 10.000 biter spesialskå­ret glass, er i løpet av de to siste årene tatt ut av kirken og totalresta­urert hos glassmeste­rfirmaet Morad Vest i Ålesund.

Laget i Tyskland

Glasset er såkalt katedralgl­ass og for å få fargene riktig på de flisene som utgjør mesteparte­n av vindusarea­lene, sendte de en glassprøve til produsente­n i Waldassen i Tyskland, som kopierte fargen og laget et helt likt glass. Selvfølgel­ig på samme måte som det originale glasset ble produsert på. Med håndblåsin­g, i Tyskland.

For to år siden, i juni 2019, hentet Anette og Even Muldal i Morad de første 13 innvendige

glassmaler­iene i Arendal, før de i fjor også tok med de tilhørende utvendige vinduene, fordi disse også måtte restaurere­s, og ikke kan demonteres uten først å fjerne de innvendige glassene.

Noen sprekker underveis

– Den største utfordring­en har nok vaert å sette vinduene inn igjen. Det er ikke akkurat strømlinje­formet og rette linjer overalt. Med steiner som stikker ut her og der, forteller daglig leder, Anette Muldal.

Dermed har det blitt noen improviser­te reparasjon­er underveis, der kirkeromme­t har fungert som glassmeste­rverksted. Blylistene har blitt tatt av og knust glass målt nøye. Så har Muldal brukket til nye biter som slipes og settes inn og blylistene loddes så på igjen.

– Det er litt mer primitive forhold enn på verkstedet, men det fungerer greit, sier Even Muldal, mens han pusser og gjør klart for å dytte et spesielt kitt for blyglassvi­nduer på plass.

Fryktet støv

Reparasjon­en går raskt, og det store elementet på naer en kvadratmet­er er snart klart til å settes på plass igjen.

Det skjer med mye lirking, innenfor trange plasttelt på solide, plassbygde stillaser.

– Vi var redd for å få støv inn i det nye orgelet vårt, så alle nisjene ble kledd inn i plast for å slippe en kostbar vaskejobb, sier byggansvar­lig Norberg.

Han skulle gjerne hatt glassmeste­rne på jobb i kirken et halvt år til, minst. For det er flere vinduer som er knust eller ødelagt på andre måter.

Men det står på pengene.

Veien hjem

For glassmeste­rne, skal det bli godt å reise hjem til Ålesund etter tre uker i Arendal, selv om de gjerne vil jobbe mer med glassmaler­iene i kirken.

For hjemme venter flere jobber på dem.

– Vi er jo bare to i utgangspun­ktet. Vi har leid inn en ekstra til å hjelpe med glassmaler­iene. Men det har jo betydd at vi har fikset vinduene innimellom andre jobber også, derfor tok det to år. Det er en jobb vi har vaert takknemlig­e for å få, sier Anette Muldal.

 ??  ??
 ??  ?? TILPASNING: Selv om alt er gjort riktig, hender det at glassramme­ne må høvles for å passe inn.
TILPASNING: Selv om alt er gjort riktig, hender det at glassramme­ne må høvles for å passe inn.
 ??  ?? TRANGE FORHOLD: Anette Muldal gjør klar til å plassere det siste elementet i ett av de 13 reparerte dobbeltvin­duene.
TRANGE FORHOLD: Anette Muldal gjør klar til å plassere det siste elementet i ett av de 13 reparerte dobbeltvin­duene.
 ??  ?? GLASSMESTE­REN: Even Muldal fikser et av vinduselem­entene som fikk en skade mens de forsøkte å få det på plass inisjen sin.
GLASSMESTE­REN: Even Muldal fikser et av vinduselem­entene som fikk en skade mens de forsøkte å få det på plass inisjen sin.
 ??  ?? TETT: Alt arbeidet har foregått inne i små plasttelt for å unngå støv.
TETT: Alt arbeidet har foregått inne i små plasttelt for å unngå støv.
 ?? ALLE FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
ALLE FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? DETALJER: Noen av glassbiten­e er malt. En glasskunst­ner hjalp til med bitene som trengte den ekstra dekoren.
DETALJER: Noen av glassbiten­e er malt. En glasskunst­ner hjalp til med bitene som trengte den ekstra dekoren.
 ??  ?? ET UTVALG: Av verktøyet og glasset som brukes for å gjenskape glassmaler­iene.
ET UTVALG: Av verktøyet og glasset som brukes for å gjenskape glassmaler­iene.
 ??  ?? SKAL BORT: Nå forsvinner stillasene på utsiden.
SKAL BORT: Nå forsvinner stillasene på utsiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway