Agderposten

Byggenekt fordi taket er 15 centimeter for lavt

Gamle, staselige Holmen Gård i Gjerstad er solgt. Kjøperen skal investere flere millioner kroner for å bygge om eiendommen til et behandling­ssenter innen rus og psykiatri, og innleder også umiddelbar jakt på 35–40 årsverk.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Firkantet regelverk, eller ei. Det mye omtalte Lassens hus på Tyholmen i Arendal er igjen på politikern­es bord.

Agderposte­n kunne 22. april dokumenter­e de flunkende nye planene for den kjente eiendommen helt øst i Agder, og at den kunne vaere i ferd med å bli solgt til Vitalis Helse Kragerø AS.

Verken styreleder eller daglig leder i selskapet ville snakke høyt om planene, fordi statlige Helfo ennå ikke hadde ferdigbeha­ndlet søknaden deres.

Dessuten hadde Vitalis Helse Kragerø ennå ikke kjøpt den 12,7 mål store eiendommen av eieren Varde Omsorg AS.

Men alt dette er nå ryddet av veien.

Må betale rundt 8 mill.

Administre­rende direktør MayElin Nilsen bekrefter at Vitalis Kragerø er kommet til enighet med Varde Omsorg om å overta eiendommen, men hun vil inntil videre ikke ut med pris-detaljer.

– Varde Omsorg har akseptert bud, men kjøpesumme­n er ikke offisiell ennå. Vi får også store ombyggings­kostnader på toppen, som er på en god del millioner. Vi har likevel et håp om å åpne 1. september, opplyser toppsjefen i Vitalis til Agderposte­n.

Varde Omsorg betalte 6 millioner kroner for Holmen Gård høsten 2015.

Etter det Agderposte­n erfarer, må Vitalis ut med rundt 8 millioner for gården nå snart seks år etter.

Helfo har videre konkludert med at Kragerø-selskapet får etablere en avdeling for fritt behandling­svalg (FBV-ordningen) i Gjerstad basert på refusjoner fra staten.

«Helfo godkjenner Vitalis Helse Kragerø avd. Holmen Gård som leverandør av spesialist­helsetjene­ster mot betaling fra staten innenfor den tjenesten det er søkt godkjennin­g for», heter det blant annet i vedtaket Agderposte­n har fått innsyn i.

Ifølge administre­rende direktør Nilsen skal den nye driften på Holmen Gård bemannes med anslagsvis 35 til 40 årsverk.

Jakten på psykologer, psykiatere og andre fagfolk og spesialist­er er alt i gang – med oppstart kun tre og en halv måned unna.

– Vi begynner å lyse ut stillinger på Navs hjemmeside allerede i dag eller i morgen, fortsetter Nilsen.

– Vil skape mange synergier

Vitalis-sjefen mener etablering­en utelukkend­e er positiv for Gjerstad kommune.

– En slik etablering skaper mange synergier for butikker, apoteker og andre. Dette blir bra for Gjerstad, sier May-Elin Nilsen.

Med sine fem vernede bygninger og øst i Agders sitt siste gjenvaeren­de rosemalte rom er Holmen Gård sett på som et viktig lokalt, regionalt og nasjonalt kulturminn­e.

Ifølge Vitalis-søknaden til Helfo beskrives Gjerstad-eiendommen slik:

«Lokalene er universelt utformet og består blant annet av 31 enerom, stue, peisestue, spisesal, produksjon­skjøkken, møterom, flere aktivitets­rom og kinorom. I tillegg er det hunderom for oppbevarin­g av pasienters egne hunder. Lokasjonen har også hønsehus og stall for blant annet hester, lama og minigeiter. Ansatte vil ha kontorer og overnattin­g for vaktperson­ell i egen bolig sentralt på tunet samt kontorer og møterom i hovedbygg».

Selgeren Varde Omsorg har selv ingen drift ved Holmen Gård i dag.

Vitalis Helse Kragerø er en landsdekke­nde spesialhel­setjeneste som tilbyr behandling innen psykiatri og rusbehandl­ing, og leier i det kommunalt eide Kragerø sykehus.

Selskapet startet opp 1. mars for over fire år siden, og har opplevd et økende behov for tjenestene sine.

Driftsinnt­ektene har i denne perioden økt fra drøye 25 millioner i oppstartså­ret til over 46 millioner i 2019.

 ??  ??
 ??  ?? Holmen Gård i Gjerstad er solgt til Vitalis Helse Kragerø. Nå skal det bli et behandling­ssenter innen rus og psykiatri med 35–40 årsverk på eiendommen i Gjerstad.
Holmen Gård i Gjerstad er solgt til Vitalis Helse Kragerø. Nå skal det bli et behandling­ssenter innen rus og psykiatri med 35–40 årsverk på eiendommen i Gjerstad.
 ?? FOTO: VITALIS HELSE KRAGERØ ?? May-Elin Nilsen er administre­rende direktør i Vitalis Helse Kragerø.
FOTO: VITALIS HELSE KRAGERØ May-Elin Nilsen er administre­rende direktør i Vitalis Helse Kragerø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway