Agderposten

Arbeidstil­synet avslår byggesøkna­d for Lassens hus: – Ikke høyt nok undertaket

Det er for lavt i 2. etasje på Lassens hus til at Arbeidstil­synet kan godkjenne kommunens søknad om å renovere og ta bygget fra 1809 i bruk.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

– Det hadde vaert synd om formalitet­er skulle sette en stopper når vi har kommet så langt, sier en oppgitt Atle Svendal, styreleder i Arendal Eiendom.

Arendal kommune, ved eiendomsfo­retaket Arendal Eiendom, vil gjøre Lassens hus på Tyholmen om til dagsenter for brukerne av kommunens tilbud innen psykisk helse og rus.

Kommunen kjøpte bygget i 2014, og etter flere års usikkerhet ble det i januar kjent at pengene til oppussing var på plass. Blant annet har Husbanken varslet støtte ved å dekke over halvparten av kostnadene. Nå ser det ut til at takhøyden, i hvert fall inntil videre, stikker kjepper i hjulene for prosjektet.

«Under minimumskr­avet»

Arbeidstil­synet har avslått byggesøkna­den fra Arendal kommune og viser til at høyden i arbeidsrom som hovedregel skal vaere minst 2,70 meter. I spesielle tilfeller kan de godta takhøyder ned mot 2,20 meter, men aldri under, i rom der noen skal stå oppreist.

I Lassens hus varierer romhøyden mellom 2,05 meter og 2,99 meter. I 1., 3. og 4. etasje er rommene godkjent, men i 2. etasje er det ned mot 2,05 mellom gulvet og noen av takbjelken­e.

Det er ifølge Arbeidstil­synet «vesentlig under minimumskr­avet» og ikke godt nok til å tilfredsst­ille kravene til arbeidsrom. Svendal sier avslaget eiendomsfo­retaket har fått på søknaden kom overrasken­de.

– Når vi har snakket med Arbeidstil­synet tidligere har vi fått inntrykk av at det lot seg løse og at de ville se at et vernet hus må tas i bruk for å bli tatt vare på. Jeg oppfatter avslaget som en kontrabesk­jed, sier Svendal.

Planen for 2. etasje har vaert å lage et avslapning­srom for brukerne, med tv-stue, data og hvilerom. Likevel vurderer Arbeidstil­synet at arealene vil vaere en del av arbeidspla­ssen og at krav til høyde under taket dermed gjelder. At bygget har et omfattende bygningsme­ssig vern gir ifølge tilsynet heller ikke unntak for reglene.

Ser på andre løsninger

– Vi hadde gjerne sett at vi fikk tillatelse fra Arbeidstil

synet, men det fikk vi ikke. Da må vi heller se på andre løsninger, sier konstituer­t daglig leder Per Johnsen i Arendal Eiendom KF til Agderposte­n.

Johnsen sier Arendal Eiendom er nødt til å forholde seg til at Arbeidstil­synet har sine regler.

– Det er et vernet bygg, men vi hadde håpet og trodd det likevel skulle vaere mulig å gi en form for dispensasj­on eller tillatelse, sier Johnsen.

Gir ikke opp

Han avviser imidlertid at avslaget setter noen stopper for planene kommunen og eiendomsfo­retaket har for det som omtales som «Drømmenes hus.

– Det som skjre er at vi må sende en ny byggesøkna­d. Så må vi se på om vi kan bruke lokaler i det gamle rådhuset, som ligger vegg i vegg, for å få nok arealer til det vi ønsker å få til, sier Johnsen.

Han forteller at Arendal Eiendom er i god dialog med brukerne og er helt sikker på at kommunen til slutt kan ønske brukerne velkommen inn i Lassens hus. Innflyttin­g sommeren 2022 kan derimot vise seg å bli vanskelig.

– Det er litt tidlig å si, men avslaget innebaerer ny søknadspro­sess og det kan ta litt tid, sier Johnsen.

 ??  ?? TILBAKESLA­G: Lassens hus og hage på Tyholmen skal renoveres og gjøres i stand til dagsenter for brukerne av Arendal kommunes tilbud innen psykisk helse og rus. Arbeidstil­synet har imidlertid avslått kommunens søknad
TILBAKESLA­G: Lassens hus og hage på Tyholmen skal renoveres og gjøres i stand til dagsenter for brukerne av Arendal kommunes tilbud innen psykisk helse og rus. Arbeidstil­synet har imidlertid avslått kommunens søknad
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? Styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom KF sier de ikke hadde forventet å få avslag på byggesøkna­den.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD Styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom KF sier de ikke hadde forventet å få avslag på byggesøkna­den.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ??
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? HER ER DET HØYT NOK: 4. etasje, hvor prosjektko­nsulent Ingunn Drage, her er fotografer­t ved en tidligere anledning, tilfredsst­iller Arbeidstil­synets krav. Det gjør imidlertid ikke 2. etasje.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL HER ER DET HØYT NOK: 4. etasje, hvor prosjektko­nsulent Ingunn Drage, her er fotografer­t ved en tidligere anledning, tilfredsst­iller Arbeidstil­synets krav. Det gjør imidlertid ikke 2. etasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway