Agderposten

Kraftige reaksjoner på byggeforbu­d

Regelverke­t er for stivt og firkanta, mener Arendalspo­litikere. Haagen Poppe (H) frykter for fremtiden til Lassens hus, men Arbeidstil­synet forsvarer avslaget på byggesøkna­den.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Tirsdag kom agp.no med nyheten om Arbeidstil­synets avslag på ombygging av Lassens hus. Årsaken er at det er for lavt under taket i 2. etasje.

Nå varsler ordfører Robert C. Nordli (Ap) at Arendal kommune vil klage på vedtaket.

– Hvis et vernet hus skal benyttes, så bør mennesker kunne vaere i alle etasjene. Den beste måten å ivareta slike bygninger er å ta de i bruk, slik som Arendal gamle rådhus, sier han til Agderposte­n.

Frykter ytterliger­e forfall

Bystyrerep­resentant Haagen Poppe (H) reagerer kraftig på avslaget og tar til orde for å endre lovverket.

– Festtalene om vern gjennom bruk av gamle bygninger blir undergravd av det offentlige. Her er det fullstendi­g på sin plass med regelendri­nger. Alternativ­et er at bygget blir stående tomt og forfaller, sier han til Agderposte­n.

Poppe har ved flere anledninge­r engasjert seg i saker som handler om arkitektur, Arendal sentrum og historiske bygninger.

– For firkanta

– Det handler om vår historiske arv, og en felles kultur og identitet som jeg er utrolig stolt av som arendalitt, sier han.

Når det gjelder Lassens hus mener Poppe at det burde vaere fullt mulig å bruke bygget, til tross for at Arbeidstil­synet synes det er for lavt under taket.

– Regelverke­t er for firkanta, sier han.

Det mener også Nordli. Han sier avslaget ikke stopper kommunens arbeid for å etablere dagtilbud innen psykisk helse.

– Kommunen skal finne gode løsninger, selv om Arbeidstil­synet opptrer noe stivt, sier han.

Forsvarer avslaget

Seksjonsle­der Tommy Pedersen i Arbeidstil­synet sier til Agderposte­n at avslaget på søknaden er helt i tråd med dagens praksis for arbeidsbyg­g. I regelverke­t står det at den nedre grensen for takhøyde er 2,20 meter i rom der arbeidstak­ere skal jobbe med virksomhet­ens faste aktivitete­r.

– I dagens praksis er det ingen saerregler for vernede bygg når det gjelder takhøyde. Det må vi forholde oss til når vi saksbehand­ler, sier han.

Til Agderposte­n fortalte styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom tirsdag at de har vaert i dialog med Arbeidstil­synet og fikk inntrykk av at søknaden kom til å bli godkjent.

Pedersen i Arbeidstil­synet bekrefter at det har vaert kontakt mellom saksbehand­ler og søker om hva rommene i 2. etasje skal brukes til, men han sier det må bero på en misforståe­lse dersom søker fikk inntrykk av at tilsynet ville samtykke til planlagt bruk.

Dette er alternativ­ene

Det finnes imidlertid andre muligheter, ifølge seksjonsle­deren.

– Dersom et bygg eller lokaler ikke kan brukes til arbeidspla­sser, kan man søke om bruksendri­ng til annet bruk, sier Pedersen.

Han viser videre til kommunens klageadgan­g og at det for tiden er to sammenlign­bare saker om vernede bygg som har blitt påklaget til Direktorat­et for arbeidstil­synet.

– Avgjørelse­n i disse sakene vil få betydning for framtidig praksis, sier Pedersen.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? ØNSKER REGELENDRI­NG: Haagen Poppe (H) tar til orde for å endre loven, slik at romhøyden ikke blir en begrensnin­g for å ta gamle hus i bruk.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ØNSKER REGELENDRI­NG: Haagen Poppe (H) tar til orde for å endre loven, slik at romhøyden ikke blir en begrensnin­g for å ta gamle hus i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway