Agderposten

LASSENS HUS

-

* «Lassens hus» på Tyholmen i Arendal er Sørlandets første hus i empirestil, oppført i 1809.

* Husets historie er sterkt knyttet til byens handel og skipsfart og ligger vegg i vegg med det gamle rådhuset.

* Er også kalt «Fürsts hus», siden det ble oppført av Chr. Fürst for sønnen skipsreder Johan E. Fürst.

* Bygget har 120 kvadratmet­er grunnflate fordelt på fire etasjer. I alt 480 kvadratmet­er gulvareal. Tomta er på ca. 2,5 mål.

* Det er mer enn et hus: Det er forretning­slokaler, bolig, uthus og hage. Huset er betegnet som «et enestående kulturminn­e» i Arendal.

* Husets siste beboer, Ragnhild Lassen, døde i 1995, og siden har det stått tomt. I 1999 ble bygget fredet.

* Arendal kjøpte huset for 2,75 millioner kroner fra den forrige eieren i 2014. Siden fredningen hadde huset forfalt både innvendig og utvendig og ble kalt Skammens hus på folkemunne.

* I 2016 foreslo Arendal Eiendom KF at huset kunne brukes til dagsenter for brukere av tilbudene innen psykisk helse og rus. Prisen for den nødvendige oppgraderi­ngen ble anslått til 22,3 millioner kroner.

* I 2017 vedtok bystyret at 9 mill. måtte klare seg til ombygging og oppussing. Det viste seg raskt umulig.

* I 2018 uttalte davaerende styreleder for eiendomsfo­retaket, Tormod Vågsnes (KrF) at man enten måtte få fremgang – eller selge.

* I 2020 satt Arendal Eiendom opp et budsjett på 23 millioner kroner for de nødvendige arbeidene. Summen er oppjustert til 25 millioner kroner for å også omfatte hagen. Planen i 2021 er å søke Husbanken om tilskudd, og målet er åpning sommeren 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway