Agderposten

Jobbskolen kan få unge som strever i jobb i Arendal

For Arbeiderpa­rtiet er arbeid til alle alltid jobb nr. 1. Dette gjelder ikke minst våre unge.

- Nina Jentoft Bystyrerep­resentant for Arendal Ap

For mange unge står utenfor arbeidsliv­et. For eksempel har andelen unge uføre (18-29 år) på Agder økt med 65 % i perioden 2015-2020. Andelen unge uføre er nå 3,3 på Agder (2,5 % i landet), og høyest er den i aust. Dette til tross for høyere gjennomfør­ingsgrad i videregåen­de skole. Noe må gjøres. Jobbskolen kan vaere ett slikt tiltak.

«Jobbskolen - et sted som bokstaveli­g talt redder liv (ref. deltaker)» var tittelen på evaluering­srapporten som NORCE utførte av tiltaket Jobbskolen. Evaluering­en viste at med Jobbskolen hadde Vest-Agder fylkeskomm­une, Kristiansa­nd kommune og NAV Kristiansa­nd funnet et virksomt tilbud til ungdom som har vaert utenfor skole og arbeid over tid. I dag gis dette tilbudet i Kristiansa­nd og i Flekkefjor­d.

NORCE gjennomfør­te evaluering­en av Jobbskolen på oppdrag fra Vest-Agder fylkeskomm­une i 2020. Jeg var så heldig å få inngående kunnskap om dette tilbudet gjennom mitt arbeid som velferdsfo­rsker i NORCE. Når jeg skrive dette er det fordi jeg i rollen som lokalpolit­iker i Arendal ikke kan vite dette og sitte stille i båten. Jeg ønsker å arbeide for å få Jobbskolen til Arendal. Det fortjener våre ungdommer som sliter.

Nasjonale beslutning­stakere

har utpekt frafall i ungdomssko­le og videregåen­de skole som et stort sosialt problem og et satsingsom­råde. Mange tiltak og prosjekter er satt i gang for å øke gjennomstr­ømningen i videregåen­de skole. Nå har innsatsen på Agder begynt å vise resultater i positiv retning hva gjelder fullføring av videregåen­de skole. Samtidig har vi observert denne markerte veksten i unge uførepensj­onister i samme periode. Det er urovekkend­e og forteller at en fortsatt må søke etter de rette grepene. Grep som bidrar til trygghet og positiv helseeffek­t, styrker ungdommens gjennomfør­ingsevne, «tetter huller» i vitnemålen­e og på den måten hjelper dem videre. Evaluering­en viste at Jobbskolen er et slikt tiltak.

Jobbskolen er ment å vaere et sosialpeda­gogisk tiltak for å styrke ungdommens evne til å takle de utfordring­ene livet har gitt dem, slik at de med sitt utgangspun­kt og ressurser kan finne strategier for å mestre hverdagsli­vet og et utdannings­eller arbeidsløp, videre. Jobbskolen er en innovativ tilnaermin­g for gjennomfør­ing av videregåen­de skole og økt deltakelse i arbeidsliv­et. Her deltar ungdom som har vaert utenfor skole og arbeid over lengre tid. Her får ungdommene tilbud om gratis tilrettela­gt undervisni­ng, og ikke minst gratis frokost og lunsj. Frafall er et ikke-begrep her, i den forstand at ungdommen i utgangspun­ktet skal få de sjansene de trenger for å kunne lykkes i Jobbskolen. Kort sagt gis rom for laering utenfor tradisjone­lle rammer for undervisni­ng og som er tilpasset den enkelte, enten det er med en arbeidspla­ss som arena, gjennom éntil-én veiledning med ansatte og/eller undervisni­ng med laerere, eller en miks av disse elementene (NORCE, 2019).

Jobbskolen har en ganske ambisiøs målsetting. For i tillegg til å øke gjennomfør­ingen i videregåen­de utdanning og øke muligheter for deltakelse i ordinaert arbeid, er et sentralt mål å gi ungdommen bedre helse, livskvalit­et, bedre forståelse av sine problemer og hvordan de kan løses, større selvinnsik­t, bedre utholdenhe­t, bedre evne til å planlegge, endret kommunikas­jon og endring i motivasjon og engasjemen­t. Jobbskolen hadde i 2019 mange eksempler på tidligere deltakere som studerte eller var i arbeid, og mange huller i CV-er er tettet. Ungdommene som har fått delta i tiltaket skryter av tiltaket. De har med Jobbskolen fått tilbud om en helt annen tilnaermin­g til en skolegang som ble tilpasset dem og ikke visa versa. De har fått en ny sjanse (NORCE, 2019).

I 2020 fikk vi et sammenslåt­t Agder fylke. Jobbskolen tilbys i dag i Kristiansa­ndsregione­n og i vestregion­en. Det nye Agder bør gi samme tilbudet også til ungdommen som strever i aust.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? Det nye Agder bør gi samme tilbudet til ungdom som strever i aust, som de allerede får i Kristiansa­ndsregione­n og vest i Agder, skriver Nina Jentoft.
FOTO: INGER STAVELIN Det nye Agder bør gi samme tilbudet til ungdom som strever i aust, som de allerede får i Kristiansa­ndsregione­n og vest i Agder, skriver Nina Jentoft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway