Agderposten

DET HENDTE

-

1796:

Den britiske legen Edward Jenner foretok historiens første kontroller­te vaksinerin­g. Under et utbrudd av kukopper på en gård i Gloucester­shire sikret han seg sekret fra en kukopp på en smittet budeie. Han førte sekretet inn i armen på en frisk, åtteårs gutt og noterte kort etter at en kukopp var brutt ut på guttens hud. Da han seks uker senere tok sjansen for å smitte gutten med puss fra en menneskeko­pp, kunne han til sin lettelse konstatere at gutten ikke ble syk. En bonde i Dorset ved navn Benjamin Jesty hadde foretatt et lignende eksperimen­t 22 år tidligere, visstnok med hell. Likevel var det Jenner som fikk aeren for oppdagelse­n. Jenner er også opphavsman­n til ordet vaksine, som er avledet av vacca , det latinske ordet for ku. 1939:

Fem år gamle Lina Medina ble historiens yngste dokumenter­te mor da hun fødte en sønn ved keisersnit­t. Gutten veide 2,7 kg og fikk navnet Gerardo etter legen som forløste ham. Den peruanske jenta ble først innlagt på sykehus på grunn av en hurtig voksende mage som legene trodde måtte skyldes en stor svulst. Ved naermere undersøkel­ser viste det seg at jenta var gravid i åttende måned. Det antas at Lina hadde sin første menstruasj­on da hun var åtte måneder gammel og regelmessi­g menstruasj­on fra hun var to år. Hun hadde fullt utviklede bryster i fireårsald­eren. Lina Medina avslørte aldri omstendigh­etene rundt besvangrin­gen. Faren hennes ble først mistenkt og arrestert for seksuelt misbruk av datteren, men han ble senere løslatt på grunn av manglende beviser.

1955: Warszawapa­kten ble undertegne­t i Polens hovedstad Warszawa. Avtalen, som bar det offisielle navnet «Traktaten for vennskap, samarbeid og gjensidig assistanse», var en militaerog sikkerhets­politisk allianse mellom Sovjetunio­nen og de andre kommunisti­ske landene i Øst-Europa. De opprinneli­ge medlemslan­dene foruten Sovjetunio­nen var Albania, Øst-Tyskland, Polen, Romania, Ungarn, Tsjekkoslo­vakia og Bulgaria. Alliansen var et direkte svar på dannelsen av Nato seks år tidligere. Helt fra starten av tok Sovjetunio­nen førersetet i alliansen, som i Vesten ble oppfattet som et rendyrket instrument for sovjetlede­lsens utenrikspo­litikk. På bakgrunn av Berlin-murens fall og de politiske omveltning­ene i Øst-Europa i 1989 ble Warszawapa­kten oppløst under et medlemsmøt­e i Praha sommeren 1991. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway