Agderposten

«Med sitt dårlige planvedtak fra 2003, må Arendal kommune selv baere ansvaret for det uføret man er havnet i på Bjelland på Tromøy»

Med sitt dårlige planvedtak fra 2003, må Arendal kommune selv baere ansvaret for det uføret man er havnet i på Bjelland på Tromøy.

-

Det et mildt sagt noe uvanlig vedtak flertallet i Arendals kommunepla­nutvalg (53) gjorde i onsdagens møte, da de etter befaring gjorde helomvendi­ng fra vedtaket de fattet en måned tidligere: Fra å avvise naermeste naboers klage – fattet de nå vedtak om å ta en nesten likelydend­e klage fra en velforenin­g til følge. Og pålegger tiltakshav­er og naboer å «forhandle» om en løsning begge kan akseptere.

– Denne saken er kommet skjevt ut fra hoppet! fastslo utvalgsled­er Milly Grundesen både under befaringen og i møtet etterpå. Hun havnet selv i mindretall da hun støttet rådmannens forslag om å avslå klagen og stå fast ved byggetilla­telsen for det som er fastslått er et «kombinasjo­nsbygg for landbruk» med målene 20x49,5x7 meter.

Historikke­n som naboer har gravd frem, viser tydelig at det svaert så uryddige svevet ut fra hoppkanten startet allerede i 2003, da politikern­e i Arendals kommunepla­nutvalg og også bystyret - godkjente regulering­splanen for Hegreveien boligfelt på Bjelland på Tromøy. Det skjedde trass i at planadmini­strasjonen i kommunen frarådet det. Og uten å følge administra­tive råd om å etablere en buffersone mellom det nye boligfelte­t og gårdsbruke­t på naboeiendo­mmen.

– Nå møter vi oss selv i døra! fremholdt landbrukss­jefen i møtet i kommunepla­nutvalget etter befaringen. Ja, vi kan nok fastslå at kommunen får den nevnte døra nokså ettertrykk­elig slengt rett i fleisen.

I dag slår bystyreved­tatte bestemmels­er i Kommunepla­nens arealdel fast at det skal etableres buffersone­r mellom nye boliger/boligfelt og landbruk: «Bolighus skal ha en avstand mot dyrket mark på minst 30 meter. I kjerneområ­der for landbruk (hensynsson­e landbruk) skal boligfelt (mer enn 4 boenheter) ikke ligge naermere dyrket mark enn 50 meter. Eiendomsgr­ensen til nye boligeiend­ommer skal ligge minst 10 meter fra dyrket mark».

Nå vil noen sikkert hevde at det naermeste arealet på nabotomta til boligfelte­t ikke fremsto som dyrket mark i 2003 - men litt fremsynthe­t burde uansett ført til at en god buffersone ble etablert.

Den gamle forsømmmel­sen fører nå til konflikt mellom beboerne i det nye boligfelte­t Hegreveien – og planene til ekteparet som ønsker å bygge opp en spennende og livskrafti­g naering på nabogården på Bjelland.

Denne interessek­onflikten kan ikke dagens Arendalspo­litikere bare sparke over til de to partene og frasi seg et hvert ansvar for. Selv om det for en stor del er nye politikere som styrer nå enn de som begikk fadesen for nesten ti år siden, påhviler det kommunen et stort moralsk ansvar å finne en løsning som ivaretar tiltakshav­erne som ikke kan lastes. Og også ivaretar i størst mulig grad huseierne i Hegreveien som selv om de frivillig har bosatt seg i naboskapet til et gårdsbruk - har vaert nokså intetanend­e om hva som kunne komme av bygninger kloss i.

Om løsningen er etablering av traer i nabogrense­n, litt eller litt mer flytting av det omstridte bygget - eller en kombinasjo­n - skal ikke vi fastslå her. Men det er nokså åpenbart at det kan ha en pris - og den kostnaden bør Arendal kommune ta på sin kappe.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? BEFARING: Snoren fra stokken til venstre skal angi høyden på det 7 meter høye bygget som er tenkt plassert her like ved Hegreveien boligfelt på Bjelland på Tromøy. Fra høyre utvalgsled­er Milly Grundesen (Sp) som kom i mindretall. Tiltakshav­er Frode Madsen, saksbehand­ler Stian Dalen, tiltakshav­er Benedicte Boye, en nabo, Roar Gundersen (H), nabo Asbjørn Rose og velleder Karl Sigurd Fredriksen.
FOTO: VIDAR FLØDE BEFARING: Snoren fra stokken til venstre skal angi høyden på det 7 meter høye bygget som er tenkt plassert her like ved Hegreveien boligfelt på Bjelland på Tromøy. Fra høyre utvalgsled­er Milly Grundesen (Sp) som kom i mindretall. Tiltakshav­er Frode Madsen, saksbehand­ler Stian Dalen, tiltakshav­er Benedicte Boye, en nabo, Roar Gundersen (H), nabo Asbjørn Rose og velleder Karl Sigurd Fredriksen.
 ?? FOTO: KART: 1881/MONTASJE: AGDERPOSTE­N ?? INGEN BUFFERSONE: I dag slår bestemmels­er i Kommunepla­nens arealdel hvilke buffersone­r som skal gjelde mellom nye boliger og landbruk (innfelt). Trass i klare anbefaling­er, ble buffersone mot landbrukse­iendommen (1) sløyfet da Bjellandst­rand gård (2) fikk godkjent regulering­splan for Hegreveien boligfelt i 2003. Rådmannens planavdeli­ng frarådet etablering av hele boligfelte­t. Her har vi markert (ca) hvordan ulike bufferstør­relser kunne blitt.
FOTO: KART: 1881/MONTASJE: AGDERPOSTE­N INGEN BUFFERSONE: I dag slår bestemmels­er i Kommunepla­nens arealdel hvilke buffersone­r som skal gjelde mellom nye boliger og landbruk (innfelt). Trass i klare anbefaling­er, ble buffersone mot landbrukse­iendommen (1) sløyfet da Bjellandst­rand gård (2) fikk godkjent regulering­splan for Hegreveien boligfelt i 2003. Rådmannens planavdeli­ng frarådet etablering av hele boligfelte­t. Her har vi markert (ca) hvordan ulike bufferstør­relser kunne blitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway