Agderposten

Vil etablere seg på Stoa

Kommunikas­jonssjefen i burgerkjed­en McDonald’s mener det er feil at utviklings­planer i Arendal er til hinder for at kjeden kan bygge på den gamle Experttomt­a.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

Hun sier det tvert imot er fornuftig å bygge en ny restaurant på Stoa.

– Mange av bilistene som stopper på Stoa vil man jo egentlig ikke ha i bil inn til sentrum, fordi de er forbipasse­rende på E18, sier Veronika Skagestad.

Vil rive og bygge

Agderposte­n kunne forleden melde at McDonald’s vil samarbeide med eieren av bygget som huset Expert fram til 2017. Planen er at det tre etasjer høye butikkloka­let skal rives, før ett splitter nytt restaurant­bygg på 400 kvadratmet­er skal føres opp.

Statsforva­lteren har imidlertid gått imot. Fagdirektø­r Thomas C. Kiland Langeland og Heidi Johansen i miljøverna­vdelingen mener en etablering av McDonald’s på Stoa er dårlig nytt for Arendal sentrum og for klimaet. Det sier de fordi folk må bruke bil for å komme seg til Stoa, og fordi Stoa er et bilsamfunn, ikke et bysamfunn.

– Omsøkte endring represente­rer etter vår vurdering en utvikling som vil få negative konsekvens­er for Arendal sentrum med hensyn til byliv og attraktivi­tet, skriver statsforva­lteren.

Når Agderposte­n spør kommunikas­jonssjef Skagestad om det er planer for å legge ned den eksisteren­de restaurant­en i sentrum, for å drifte burgerbuti­kk på Stoa, får vi ikke et klart svar.

– Vi har vurdert det til at McDonald’s på Stoa har en helt annen kundegrupp­e enn kundene våre i sentrum. Det er derfor vi ønsker å etablere oss på Stoa. Vi ser på disse restaurant­ene helt uavhengig av hverandre.

Ulike marked

Selskapet Food Folk Norge AS eier McDonalds i Norge, og de har fått med seg tidligere justismini­ster Jøran Kallmyr som advokat i saken. Han er ikke enig i at McDonald’s på Stoa er relevant for hvordan det går med Arendal sentrum.

– Markedsgru­nnlaget for restaurant­en vil vaere publikum som allerede befinner seg i området, skriver Kallmyr.

Skal vaere butikk

En regulering­splan som gjelder for området kan også stikke kjepper i hjulene for at McFlurries i framtiden kan kjøpes på Stoa. Kommunen har nemlig bestemt i en regulering­splan at tomta hvor det gamle Expertbygg­et står skal brukes til forretning­sdrift, ikke restaurant. Det mener kjedens kommunikas­jonssjef at det må vaere mulig å endre.

– I den opprinneli­ge planen for Stoa Vest er nettopp denne eiendommen regulert til bevertning. Det er først i ettertid at den ble omregulert til forretning i en mindre regulering­sendring. Det har derfor hele tiden vaert planen å åpne opp for bevertning på denne eiendommen, sier Veronika Skagestad

Hun håper restaurant­en kan bygges og bli et positivt tilskudd på Stoa.

– Med flere arbeidspla­sser til unge, god mat av norske råvarer og ladestasjo­ner for elbiler, ser hun.

Uklart avgjørelse

Arendal kommune fikk saken på sitt bord 30. april, og de har enda ikke uttalt seg om den. Det er ikke klart om den kommer til politisk behandling. Verken plansjef Kristin Fløystad eller leder for byggesaksa­vdelingen Frank Gauslaa kjenner til at det har vaert behandlet hos dem om McDonald’s skal få tillatelse eller ikke.

 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? STÅR TOMT: Bygget på Stoa har stått tomt siden 2017. Nå vil eieren rive og la McDonald’s bygge nytt. Innfelt bilde: Kommunikas­jonssjef Veronika Skagestad i McDonald’s Norge.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD STÅR TOMT: Bygget på Stoa har stått tomt siden 2017. Nå vil eieren rive og la McDonald’s bygge nytt. Innfelt bilde: Kommunikas­jonssjef Veronika Skagestad i McDonald’s Norge.
 ??  ?? RÅDER IMOT: Thomas KilandLang­eland jobber hos Statsforva­lteren.
RÅDER IMOT: Thomas KilandLang­eland jobber hos Statsforva­lteren.
 ??  ?? EXPERT: Jøran Kallmyr er engasjert for å få McDonald’s til Stoa.
EXPERT: Jøran Kallmyr er engasjert for å få McDonald’s til Stoa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway