Agderposten

– Ingen grunn til å senke skuldrene

Tross synkende smittekurv­e i Arendal den siste uken er det fortsatt all grunn til å vaere på tå hev, understrek­er kommuneove­rlege Helene Rakeie.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

10 nye smittede. Det ble fasiten for Arendal sist uke, og er en nedgang på elleve tilfeller fra både uka før og to uker tilbake. At samtlige foruten én av de ti smittede sist uke var i karantene, bidrar også til en forsiktig optimisme i kriseledel­sen.

Likevel; Også slike smittetilf­eller gir en god del arbeid for smittespor­ingsteamet. Og med tanke på smittesitu­asjonen i Agder-kommuner som Kristiansa­nd, er det ingen grunn til å tro at Arendal er ferdig med sin dose.

– Vi må trekke pusten når vi endelig får muligheten til det. Det har vaert noen intensive uker for smittespor­ingsteamet, medgir kommuneove­rlege Helene Rakeie.

– Men dette er ikke tiden for å senke skuldrene. For at vi skal få en grei tid fremover, må alle fortsette å overholde smittevern­regler, legger hun raskt til.

Slik bør du feire 17. mai

At vi nå er på full fart inn i en lang langhelg med nasjonalda­gen som prikken over i-en, gjør også at kommunen er i beredskap. Testkapasi­teten gjennom helgen økes slik at mange forhåpentl­igvis kan få svar på sine bekymringe­r innen 17. mai setter inn. For på selve nasjonalda­gen vil teststasjo­nen vaere stengt.

Rakeie minner om at vi fortsatt er midt i en pandemi, selv om vaksinerin­g og lokalt smittetryk­k akkurat nå kan gjøre at man ser et lite lys i enden av tunnelen.

Og hva så med 17. mai-feiringen? Kommunen får mange spørsmål om frokoster og andre samlinger. Den nasjonale anbefaling­en er fortsatt å begrense antall besøkende i private hjem til maks fem personer. Sender du ut invitasjon­er til lukkede selskaper utenom eget hjem som 17. maifrokost, gjelder dette imidlertid som et privat arrangemen­t og da er regelen inntil ti personer – forutsatt at man kan overholde avstand (les regjeringe­ns smittevern­regler nederst i saken).

– Jeg forstår at reglene kan vaere forvirrend­e. Det lureste er å ikke planlegge for store samlinger i det hele tatt, men holde seg til familie/husstand og eventuelt fem andre gjester. Forutsatt at du kan holde nødvendig avstand, ber Rakeie.

Venter spent

Erfaringen fra tidligere høytider er heldigvis at det ikke har oppstått store smitteutbr­udd i etterkant. Likevel ber kommuneove­rlegen alle tenke seg om også i tiden som kommer.

– Vi er jo alltid litt bekymret og spent på hvordan slike dager påvirker smittetall­ene, erkjenner Rakeie.

– Det går mot vår og lysere tider. Vi skjønner at folk har lyst til å trekke ut og vaere sosiale. Bare husk at vi fortsatt ikke er over kneiken riktig ennå, legger kommuneove­rlegen til.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? – IKKE OVER KNEIKEN: Kommuneove­rlege Helene Rakeie forteller om intense uker, og ber innbyggern­e fortsette å følge smittevern­reglene for å unngå ny oppblomstr­ing.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N – IKKE OVER KNEIKEN: Kommuneove­rlege Helene Rakeie forteller om intense uker, og ber innbyggern­e fortsette å følge smittevern­reglene for å unngå ny oppblomstr­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway