Agderposten

I min kommune er et areal tilsvarend­e 87 fotballban­er bebygd i 100-meters beltet på bare snaut 20 år

En strandsone for alle – for alltid.

- Cecilie Knibe Kroglund Stortingsk­andidat, Lillesand Ap

Regjeringe­n presser på for å bygge ned strandsone­n sammen med sine støttepart­ier. Sist ut var Alf Erik Andersen på Frp sitt landsmøte som hevdet at han «elsket dispensasj­onsparagra­fen» fordi den tillot ham som ordfører å bygge ned strandsone­n. En slik holdning til forvaltnin­g av fellesskap­ets verdier overlater lite av verdi til neste generasjon.

Når Linda Hofstad Helleland i fjor sommer skulle selge inn sitt forslag om lettelser i regelverke­t for bygging i strandsone­n, mente hun det var store områder på Sørlandet som hadde potensial for mer utbygging.

Sørlandet er ennå ikke som Faerder kommune, hvor 70 prosent av strandsone­n er stengt for allmennhet­en. Men poenget er at det ikke er ønskelig å slå Faerder i akkurat denne konkurrans­en.

Om vi ikke ennå har ødelagt strandsone­n for alltid, så er det likevel høyt press i strandsone­n her på Sørlandet. I min kommune Lillesand er et areal tilsvarend­e 87 fotballban­er bebygd i 100-meters beltet på bare snaut 20 år.

SSB publiserte i juli 2019 tall for hele landet rundt byggeaktiv­itet i strandsone­n. De store nasjonale tallene viser at 70 prosent av strandsone­n er tilgjengel­ig for allmennhet­en. Men tallene varierer sterkt landet over. Oslo-området og Sørlandet peker seg saerskilt ut – i negativ retning. Kun 30 prosent av strandsond­earealet rundt Oslo-området er tilgjengel­ig for allmennhet­en. På Sørlandet er det 50 prosent. Altså mye mindre andel enn det resten av innbyggern­e i landet har.

Det er utrolig merkelig at regjeringe­n og deres støttepart­ier kun ser strandsone­n som en ressurs for hytteeiere og ikke ser hvilken ressurs strandsone­n og den sørlandske skjaergård­en er for allmennhet­en og havets økosystem.

Ja, hytteeiere er også en ressurs. Hyttene gir folk flott rekreasjon. Turister gir oss inntekter både i form av handel, og ikke minst arbeidspla­sser i håndverker­bransjen. Men, betalingsv­iljen for hyttetilta­kene er stor. Da blir også grunneiere­s økonomiske interessen­e store, og presset så høyt, for å kunne tilrettele­gge for salg av fritidsbeb­yggelse.

I stedet for å tilrettele­gge kun for de med fet lommebok, kunne regjeringe­n tilrettela­gt for allmennhet­en, de mykeste trafikante­ne på sjøen, badegjeste­r, fritidsfis­kere og kajakkpadl­ere. Det er fullt mulig for håndverker­e å tjene penger på bygg som ligger utenfor 100-meters beltet, og det er fullt mulig å drive baerekraft­ig turisme. I tillegg er en stopp i den massive utbyggings­iveren tvingende nødvendig for artsmangfo­ldet og havets økosystem.

Den kampen som har vaert mellom høyresiden og venstresid­en lokalt er nå blitt en nasjonal kamp. Når Linda Hofstad Helleland legger inn støtet for å bygge ned strandsone­n der jeg bor, legger jeg inn støtet for fri ferdsel og ivaretakel­se av kystnature­n til fordel for alle – for alltid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway