Agderposten

Tror det passer å gi seg når jeg blir 30 år

Familie og venner var skeptiske til at Kayhan Mokri valgte poker fremfor skole. Nå gir han et unikt innblikk i pokerverde­nen og forklarer hvordan han er blitt et investerin­gsobjekt for mennesker som vil tjene penger.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Kayhan Mokri (26) fra Arendal er så god til å spille poker at folk investerer i ham.

Nylig vant han 6,5 millioner kroner. Dermed investert han i egen leilighet i Oslo.

Men pokerlivet har en pris. Han åpner opp om sitt spesielle yrkesvalg, og forteller hvorfor han tror det er riktig å slutte mens han er ung.

– Livet som profesjone­ll pokerspill­er er ikke sånn folk ser for seg. Det er lite glamour, damer og champagne. Jeg sammenlign­er meg egentlig med en aksjemegle­r, sier Mokri.

I slutten av april stakk han av med en gevinst på 6,5 millioner kroner i en av verdens mest anerkjente nettpoker-turneringe­r. Nå tar den sindige 26-åringen imot Agderposte­n i barndomshj­emmet på Tromøy i Arendal.

– Det er trygt og godt å bo her når jeg er hjemme, er det ikke det da? sier han kjapt med et lurt smil etter at han har ønsket avisen velkommen.

Har ofret veldig mye

De siste fire-fem årene har livet hans stort sett handlet om å bli best mulig i kortspille­t poker, spillet som startet som en hobby med venner, men som han nå gjør store penger på.

– Jeg skjønte at dette var noe jeg virkelig kunne bli god i, og at det var mulig å skape seg en stabil inntekt ved å drive med dette, sier Mokri.

I sofaen hjemme på Tromøy forklarer han at veien til pokermilli­onene på ingen måte har vaert enkel.

Han har valgt bort tid med familie, venner og gitt avkall på mye andre tar som en selvfølge for å kunne hevde seg blant de over hundre millioner menneskene som spiller poker på verdensbas­is.

I perioder velger han faktisk å bure seg helt inne i opptil tre måneder for å

studere statistikk og jobbe med dataanalys­e.

– Det er litt som å jobbe i Nordsjøen. Hva kalles det? sier Mokri med et smil. – Turnusarbe­id?

– Ja, turnusarbe­id. Det blir litt på samme måte. Intens jobbing og forberedel­ser, så spille turnering og så koble av med ferie etterpå, forklarer han.

Ikke flaks

svaert gode pokerspill­ere.

Han har sagt nei til henvendels­er fra nasjonale og internasjo­nale aviser. Når han ikke er på jobb orker, han ikke prate om det heller. Nå har Mokri det han kaller turnusfri og ferie.

– Jeg gidder ikke så mye oppstyr. Jeg skal slappe litt av nå og la ting synke inn, sier han.

Har med seg investorer

sier han.

– Men egentlig var det mer fest og moro i begynnelse­n enn det er nå, legger han til.

Han er overrasken­de rolig til nylig å ha vunnet en gigantisk sum penger. Riktig nok blir det ikke fullt så mye igjen i hans egen lommebok etter at staten og investoren­e har fått sitt, men 26-åringen sitter igjen med såpass at han fint kan kjøpe leilighet i Oslo.

– Familie og venner var jo veldig skeptiske til at jeg skulle drive med dette fremfor å få meg en utdanning. Det var tøft for mamma. Faktisk i flere år. Nå har hun akseptert det, ikke på grunn av de store gevinstene, men fordi hun ser at det gir stabil inntekt. Det er ikke mange personer på 26 år som klarer å kjøpe seg leilighet i Oslo på egen hånd, tror jeg.

– Det er slik Kayhan har valgt å tjene pengene sine. Det er blitt hans måte å skaffe seg inntekt på, og det er helt greit, sier mamma Aghdas.

Sammenlign­er seg med aksjemegle­r

Han betaler skatt av alle gevinstene, har opprettet firma og driver det han kaller et lite selskap.

– Det har blitt en millionbed­rift. Jeg gjør alt ryddig og ordentlig slik at ingen kan ta meg på noe. Jeg kunne ha flyttet til utlandet og sluppet skatt, men jeg vil bidra, opparbeide meg pensjon og ha rett på sykepenger. Jeg tenker at jeg har funnet en kreativ måte å tjene penger på, sier han.

– Og så investerer jeg store deler av gevinstene mine. Det å kjøpe seg leilighet må jo kunne kalles en smart investerin­g, fortsetter han.

– Men det er også mennesker som investerer i deg?

– Ja, derfor sammenlign­er jeg meg litt med en aksjemegle­r. De anbefaler folk – Er det litt som sjakk?

– I sjakk kan man spille som en datamaskin og på et vis laere seg utfallet. Det kan man ikke i poker. Det er mer uforutsigb­art og man er nødt til å tenke utenfor boksen, sier han.

– Mange tenker at det er flaks, men det er et kunnskapss­pill.

Pågangen fra venner, bekjente og riksdekken­de medier har vaert enorm etter at han stakk av med tredjeplas­s og 6,5 millioner kroner blant over 600 andre De to-tre siste årene har han stort sett reist rundt i utlandet og spilt pokerturne­ringer. Barcelona, Praha, Tallinn og USA er bare noen av stedene Mokri har vaert.

– Det siste året har jeg av naturlige årsaker stort sett spilt på nettet. Jeg gleder meg til å komme meg ut igjen. Det er sosialt og gøy å treffe mennesker fra hele verden. I USA er poker veldig stort, og der kan jeg nok erkjenne at det er litt mer show og stas enn i resten av verden,

sammen. Egentlig tar jeg det som et kompliment at folk vil satse på meg, det får meg egentlig til å slappe mer av. Jeg spiller jo som oftest utelukkend­e med egne penger, men har investorer når det spilles veldig høye kurser. Investorer forekommer relativt sjeldent i grunnen, men når de får muligheten, er det enkelt å få noen med på det, forklarer han. hvilke fond og aksjer man bør kjøpe. Jeg har blitt så god i poker at folk tror at jeg i lengden vil vaere lønnsom å investere i. De kjøper andeler i meg ved å betale litt av avgiften det koster å delta i turneringe­r mot at de får litt av en eventuell gevinst, forklarer han.

– Hva om du taper?

– Det er en risiko de tar, akkurat som ved aksjekjøp etter anbefaling fra megler. Det er ingen garanti for noe som helst, men noen meglere treffere mer enn andre. Jeg har hatt stabil millioninn­tekt i lang tid, og det gjør at mange tror jeg kan tjene penger for dem i lengden, sier Mokri, og legger til at det for det meste er nordmenn og folk han har et naert forhold til som får investere i hans pokerspill­ing.

– Det er ikke sånn at hvem som helst bare kan gjøre det. Vi er en gruppe som kjenner hverandre godt og investerer i hverandre. Vi er pokerspill­ere alle

– Må ha mental kontroll

Han har stor respekt for at mange har fordommer mot poker og pengespill, og er veldig ydmyk i forhold til det at dette ikke er noe for alle.

– Det at jeg vinner betyr at andre taper. Akkurat som i aksjer. Pengene går bare rundt i en sirkel. Sånn er det uansett. Og dette livet jeg lever er egentlig ikke noe jeg vil anbefale til andre. Det passer ikke for alle. Man må vaere rolig, god i matte og ha mental kontroll for å kunne drive med dette. Det er den brutale sannheten, sier han.

– Men det å starte en bedrift er også en risk. Det kan slå begge veier det også, påpeker arendalitt­en.

Kan ikke kombinere med familieliv

om få år velge å kutte ut geskjeften som fram til nå har gitt ham en god slump penger.

– Det er ikke aktuelt å kombinere dette med familieliv. Derfor tenker jeg det passer fint å gi seg som profesjone­ll når jeg er 30 år. Nå må jeg smi mens jernet er varmt. Jeg har fått et stort økonomisk forsprang på veldig mange andre på min alder, og jeg sitter godt i det. Jeg har lyst til å trekke meg tilbake om noen år, investere pengene mine i andre ting og ta ting som det kommer, sier Mokri.

– Jeg respektere­r absolutt de menneskene som velger en enkel vei til en ni til fire-jobb, men nå klarte jeg å lage meg en plattform hvor jeg kunne tjene veldig gode penger. Da må jeg smi mens jernet er varmt, legger han til.

– Hvor mye penger har du tjent?

– Det kommer an på hva du mener med mye. Hvis du sammenlign­er med – Du er ikke redd for at denne spillingen skal gå over stokk og stein?

– Det er i menneskets natur at mye vil ha mer. Har man én million, vil man ha ti. Har man ti vil man ha hundre. Sånn er det bare. Men man kan ikke bare legge alt i potten. Da er det helt krise om man taper. Første regel på økonomiutd­annelsen er jo at du aldri skal satse mer enn det du tåler å tape. Sånn er det med spill, og sånn er det når man starter andre bedrifter også, sier Mokri. 26-åringen har allerede begynt å tenke på å pensjonere seg som pokerspill­er. Livet han lever er umulig å kombinere med kone og barn, og derfor kan han allerede

 ?? FOTO: CASH GAME FESTIVAL ??
FOTO: CASH GAME FESTIVAL
 ??  ?? ÅPNER OPP: Kayhan Mokri (26) ønsker Agderposte­n velkommen for å snakke om livet som profesjone­ll pokerspill­er.
ÅPNER OPP: Kayhan Mokri (26) ønsker Agderposte­n velkommen for å snakke om livet som profesjone­ll pokerspill­er.
 ??  ?? GLADGUTT: Kayhan Mokri vil ikke anbefale pokerlivet til andre, og er tydelig på at det ikke passer for alle. FOTO: JON ANDREASSEN
GLADGUTT: Kayhan Mokri vil ikke anbefale pokerlivet til andre, og er tydelig på at det ikke passer for alle. FOTO: JON ANDREASSEN
 ??  ?? I TALLINN: Dette bildet er tatt i den estiske hovedstade­n i forbindels­e med en turnering. Mokri med caps i midten.
I TALLINN: Dette bildet er tatt i den estiske hovedstade­n i forbindels­e med en turnering. Mokri med caps i midten.
 ??  ?? FOTO: CASH GAME FESTIVAL
FOTO: CASH GAME FESTIVAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway