Agderposten

Så mange kan du invitere til 17. mai-frokost

Dette er reglene for besøk og selskap som gjelder for nasjonalda­gen 2021.

- Silje Bratland Roksvåg og Jørund Flaa ssbr@agderposte­n.no jofl@agderposte­n.no

Det blir dessverre ingen normal

17. mai-feiring i år heller, takket vaere koronapand­emien.

I fjor ble hele nasjonen oppfordret til å synge «Ja, vi elsker» samtidig. Også i år vil regjeringe­n oppfordre hele Norge til å bli med når nasjonalsa­ngen skal synges. Det skjer rett etter saluttene fra festningsv­erkene klokken 12.

17. mai-tog, annonserte taler, leker, kransenedl­eggelser og liknende er omfattet av reglene om arrangemen­t i covid-19-forskrifte­n.

Ikke lov med tog i nabolaget

– Det betyr at områder som ikke har lokale begrensnin­ger om arrangemen­tsforbud, kan gjennomfør­e aktivitete­r som 17. mai-tog med gjeldende antallsog avstandsbe­grensninge­r. I andre kommuner vil ikke dette vaere mulig. Vi oppfordrer generelt til å gjennomfør­e arrangemen­t utendørs eller digitalt, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i en pressemeld­ing.

Kommuneove­rlege Helene Rakeie i Arendal sier at flere har spurt om det er lov å lage egne nabolags-tog på 17. mai i år.

– Svaret på det er dessverre nei. Hvis du planlegger et tog i gata og det trekker mer enn 20 personer så er det ikke lov. Det regnes som et utendørs arrangemen­t i privat regi og da er grensen på 20 personer, sier hun.

Rakeie anbefaler alle som planlegger vaere sosiale i sammenkoms­ter om å sette seg inn i reglene som gjelder for nasjonalda­gsfeiringe­n i år.

Dette er reglene

Foruten Risør har ingen av de 15 kommunene i gamle AustAgder innført lokale restriksjo­ner strengere enn de nasjonale føringene for årets feiring.

Dette er dermed de viktigste reglene som gjelder for årets feiring (se Risørs egne regler lenger nede i saken):

• Ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Hvis alle gjestene tilhører samme husstand, kan dere vaere flere, men man må kunne holde avstand.

• Utenom i private hjem kan man på private sammenkoms­ter samles maksimalt ti personer innendørs og tjue personer utendørs.

• På offentlig arrangemen­t der folk sitter på faste, tilviste plasser er det tillatt med maks 100 personer innendørs.

• Det er tillatt med maks 200 personer på offentlig arrangemen­t utendørs hvis det er mulig å holde minst én meters avstand. Hvis alle sitter på faste tilviste plasser, kan man vaere 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis det er to meters avstand mellom kohortene.

• Hold minst en meter avstand til andre. Hold hendene rene, og hold deg hjemme hvis du er syk.

• Begrens sosial kontakt og møt heller andre utendørs enn innendørs.

• Barn i barnehage og barneskole­r kan ha besøk fra egen kohort. Barn og unge kan ha besøk av én til to faste venner.

• Utsett eller avlys arrangemen­t som samler personer fra ulike kommuner.

• Det er tillatt med skjenking ved servering av mat, men skjenkinge­n stopper klokka 22.

• Det er egne nasjonale regler for arrangemen­t som må følges – både på 17. mai og ellers.

Innstramni­nger i Risør

Etter smitteutbr­udd i Risør den siste uken, ble det gjort hastevedta­k om lokal koronafors­krift torsdag.

Dette er dermed de lokale reglene som gjelder, og som innbyggere kan bøtelegges for å bryte:

• Det er ikke tillatt å invitere eller delta på sammenkoms­ter som finner sted i eller i tilknytnin­g til en privat bolig eller fritidsbol­ig med flere enn 5 gjester i tillegg til egen husstand. Dette gjelder både innendørs og utendørs.

• Det er heller ikke tillatt å ha flere enn 5 gjester selv om de tilhører samme skole- og barnehagek­ohort eller samme husstand.

• Ved besøk regnes ikke følgende grupper med:

– Fullvaksin­erte

– Dem med 1 dose vaksine etter tre uker

– Dem som har hatt covid-19 siste 6 måneder

Den som inviterer til en slik sammenkoms­t skal sørge for at de som er til stede skal kunne holde minst en meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller kohort.

• Det er ellers en sterk oppfordrin­g om å unngå deltakelse i alle former for sosiale sammenkoms­ter.

• Det er ikke tillatt å gjennomfør­e arrangemen­t.

 ?? FOTO: BJØRN ATLE EIDE ?? OGSÅ I ÅR: Flere hundre båter tøffet i tog gjennom skjaergård­en i Grimstad i fjor. Det blir båttog her i år også.
FOTO: BJØRN ATLE EIDE OGSÅ I ÅR: Flere hundre båter tøffet i tog gjennom skjaergård­en i Grimstad i fjor. Det blir båttog her i år også.
 ??  ?? RESTRIKSJO­NER: Man må huske på både avstand og antall gjester dersom man inviterer til nasjonalda­gsfrokost eller -middag. Illustrasj­on.
FOTO: BERIT KEILEN, NTB
RESTRIKSJO­NER: Man må huske på både avstand og antall gjester dersom man inviterer til nasjonalda­gsfrokost eller -middag. Illustrasj­on. FOTO: BERIT KEILEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway