Agderposten

Her sitter Jette Aase og venter på mulig plass

En ny koronasomm­er byr på stappfulle campingpla­sser langs hele kysten av Sørlandet. Fylkets campingsje­fer gir mange daglige avslag, og turister opplever å kjøre fra camping til camping uten å få plass.

- Maia Tellefsen Aslaksen maia.tellefsen.aslaksen@agderposte­n.no

Noen kjører fra sted til sted, andre stiller seg i kø tidlig om morgenen. Noen har vaert tidlig ute og sikret seg en forhåndsbe­stilling. Uansett taktikk kan det for tiden vaere vanskelig å finne campingpla­ss i Agder, skal vi tro fylkets campingeie­re.

– Det kommer så mange at vi klarer ikke å ta alle telefoner som ringer. Har man vaert innom fem campinger og alt er fullt – så blir man nok litt desperat, forteller Ole Johan Stensvand ved Moysand Familiecam­ping.

– Vi merker at mange blir litt irriterte om de ikke får plass. Og mange blir lei seg. Er det fullt, så er det fullt, legger han til.

Mange må snu

På Moysand må campingeie­r Stensvand daglig si nei til turister som ønsker campingpla­ss. Han tror at mange vender til kysten når det er for høye temperatur­er i innlandet.

– Langs kysten er det nok verst. Folk kommer hit for å få luft det går an å puste i, sier Stensvand.

Daglig leder i Bie Apartment, Carina G. Helledal, er ikke i tvil når hun blir spurt om hun har måttet si nei til mange campinggje­ster.

– Åh ja, det er mange! Det føles nok litt håpløst for folk når alt er fullt, sier Helledal.

Fikk siste plassen

Campingtur­ist Stian Bjørk hadde vaert innom fire campingpla­sser mellom Risør og Moysand på lørdag før han endelig fant en plass.

– Siste plassen vi fikk var faktisk på Nidelv camping. Det var den siste plassen de hadde, sier Bjørk.

Han forteller at han reiser sammen med sin kone. Paret er glade for at de ikke har barn med på årets ferietur.

– Hadde vi ikke fått plass på Nidelv camping, så måtte vi sovet i skauen i hengekøye. Det hadde vi bestemt oss for, sier Bjørk.

Han har stor forståelse for at det er mange som ønsker å feriere i eget land i sommer.

– Vi kan ikke forvente noe annet. I det vaeret vi har akkurat nå skjønner vi godt at folk vil på ferie, sier Bjørk.

Hvor veien går videre er paret usikre på:

– Vi skal vaere et par dager her på Nidelv, så går veien videre. Kanskje østover, vi får se!

Ved godt mot

På Moysand camping har Stensvand tatt i bruk en plen utenfor campingomr­ådet til ventende bobiler og campingvog­ner. Søndag ettermidda­g sitter det mange og nyter sola mens de venter på videre beskjed.

– Her er det litt hyggeliger­e å sitte og vente mens man nyter finvaeret. Det er greit at man kan kjøre rett inn og slipper å rygge, forteller Stensvand.

På plenen utenfor Moysand camping søndag formiddag sitter campingtur­istene Jette Aase og Odd Magne Larsen og venter spent på beskjed om de får campingpla­ss for natten.

De har begge kjørt fra Rogaland: Aase fra Bryne og Larsen fra Sandnes. De har vaert innom Mandal på veien, der de opplevde at det var enklere å få plass.

– Vi er ved godt mot, sier de naermest i kor.

Kø på Fevik

Stensvand ved Moysand Familiecam­ping opplever et høyt trykk av gjester denne sommeren – akkurat slik som fjoråret.

– Det er egentlig det samme som i fjor, det er sånn koronasomm­er igjen, sier campingeie­ren.

Det er en del gjester hver dag som har forhåndsbe­stilt og resten blir fylt opp av drop-in, forteller Stensvand.

– Folk stiller seg i kø om morgenen for å få plass. Vi har ikke online booking lenger. Det ble det så mange av at vi stoppet forhåndsbe­stillingen allerede i April.

Fullt langs hele kysten

Situasjone­n er den samme på Canvas Hove, ifølge daglig leder Marius Berge Amundsen.

– Ja, det er 100 prosent fullbooket, egentlig nesten ut august. Vi har selvsagt noe ledig her og der, sier Amundsen.

Helledal ved Bie Apartment forteller at camping

plassen utenfor Grimstad er helt full til uken som kommer.

– Jeg tror vi har fullt hele neste uke også. Det er noen få bobilplass­er innimellom, forteller Helledal.

Hun opplever at de fleste gjestene forhåndsbe­stiller plass. Allikevel både ringer og kommer folk for å spørre om plass stadig vekk.

Satser på forhåndsbe­stillinger

Sørlandet feriesente­r i Risør har satset på forhåndsbe­stillinger i forkant av årets sesong, forteller daglig leder Ole Marius Sandnes.

– Vi har nesten bare forhåndsbe­stillinger. Hvis man ikke har booket på forhånd. kan det vaere vanskelig å få plass, sier han.

Sandnes forteller at det er spesielt denne sommeren og i fjor at campingpla­ssen har hatt mye forhåndsbe­stillinger. De fleste bookingene fikk han i mai og juni.

– Grunnen til at vi velger å ha forhåndsbo­oking er at folk skal vite at de har et sted å komme til, legger campingsje­fen til.

Øker betjeninge­n

Stensvand forteller at den travle sommeren har resultert i flere ansettelse­r og at han nå har over 40 ansatte i høysesonge­n. Det er flere ansatte enn han noen gang har hatt før, legger han til.

– Det var ikke så strålende vaer i fjor, så mange brukte dagene i butikker eller i dyreparken. I år har vi folk på campingen hele tiden, det er tjåka fullt på stranda og mye trykk i butikken og restaurant­en, sier Stensvand.

Påvirket av smitteutbr­udd

Stensvand er ikke i tvil om at koronasitu­asjonen i Grimstad har påvirket bookingen. Han opplevde å få mange avbestilli­nger da det sto på som verst.

– Jeg tror vi fikk rundt 40 avbestilli­nger om dagen i de 8–10 dagene smitteutbr­uddet holdt på i Grimstad. Men så kom det jo noen drop-in gjester isteden, sier Stensvand.

Noe besøk fra utlandet

Moysand camping har hatt besøk av noen få utenlandst­urister så langt i sesongen, forteller Stensvand. Han påpeker at Tyske turister ofte kommer når det naermer seg August og at det i sommerferi­en stort sett kun er nordmenn. Ole Marius Sandnes ved Sørlandet Feriesente­r i Risør kan fortelle at han nesten ikke har hatt besøk av utenlandst­urister denne sommeren, kun et par den siste uka.

Ved Bie camping har de derimot ikke hatt en eneste utenlandst­urist, ifølge Helledal. Selv om hun vanligvis har en full campingpla­ss i juli opplever hun at etterspørs­elen er større under pandemien.

– Det var fullt i fjor, og det er fullt i år, sier Helledal.

 ??  ??
 ??  ?? MOYSAND CAMPING: Eier av Moysand Familiecam­ping, Ole Johan Stensvand, forteller at campingen blir fullbooket hver dag denne sommeren. Her med niese og medarbeide­r, Celine Stensvand.
MOYSAND CAMPING: Eier av Moysand Familiecam­ping, Ole Johan Stensvand, forteller at campingen blir fullbooket hver dag denne sommeren. Her med niese og medarbeide­r, Celine Stensvand.
 ?? FOTO: MAIA TELLEFSEN ASLAKSEN ??
FOTO: MAIA TELLEFSEN ASLAKSEN
 ?? FOTO: MAIA TELLEFSEN ASLAKSEN ?? VENTER I SPENNING: De to campingtur­istene Jette Aase (t.v.) og Odd Magne Larsen har kjørt fra Bryne og Sandnes for å oppleve campingsom­meren på Sørlandet.
FOTO: MAIA TELLEFSEN ASLAKSEN VENTER I SPENNING: De to campingtur­istene Jette Aase (t.v.) og Odd Magne Larsen har kjørt fra Bryne og Sandnes for å oppleve campingsom­meren på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway