Agderposten

Kåret til årets avistegner i Storbritan­nia - igjen

Morten Mørland (42) fra Tromøy er kåret til til årets avistegner i Storbritan­nia. Han er avistegner i The Times & Sunday Times, i tillegg til å vaere søndagsteg­ner i VG.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n.no

Mørland melder selv om kåringen på Twitter:

– Absolutely thrilled to win Cartoonist of the Year in the British Press Awards!

Han er kjent for sine politiske karikaturt­egninger i London-avisene The Times og The Sunday Times.

I tillegg er han å se her hjemme hver søndag i VG.

Morten Mørland har en Bachelor of Arts fra Surrey Institute of Art & Design i London.

Begynte i Agderposte­n

Han begynte sin karriere som avistegner i Agderposte­n i Arendal i 2000, og flyttet til England i 2002, hvor han begynte å tegne for The Times som 23-åring.

Han har tidligere fortalt at han mener det var griseflaks som gjorde at han ble profesjone­ll tegner i England.

Han studerte grafisk design i London og mens han holdt på med en hovedoppga­ve fikk han en intervjuav­tale med avistegner­en Peter Brookes i The Times. Brookes ville gjerne se karikature­ne til Mørland, og resten er historie.

I tillegg til The Times og Agderposte­n har han flere oppdragsgi­vere, blant andre GQ Magazine, Economist Magazine, Euromoney, Times Educationa­l Supplement, Channel 4 News, SKY One, BBC Four, Breakthru Films, Atletico Internatio­nal Advertisin­g, og Spill and Building Magazine.

Mange priser

Årets pris er langt fra Mørlands første. Allerede i 2004 ble han kåret til beste nykommer blant Storbritta­nias avistegner­e.

Etter det har han flere ganger blitt kåret til årets politiske karikaturt­egner og hans tegninger kåret til årets politiske tegning.

– Det følger ingen pengepremi­e med denne prisen, men masse heder og aere. Og for min del betyr det mye mer enn penger, sa Mørland til Agderposte­n da han ble kåret til årets avistegner for fem år siden.

– Jeg er så heldig at jeg har flere oppdragsgi­vere, og får jobbe i en rekke ulike formater. Derfor er dagene mine nokså variert. I noen oppdrag får jeg en tekst som skal illustrere­s, mens andre ganger er det mine egne ideer som skal ned på papiret. Da tar det gjerne vel så lang tid å arbeide med ideene som selve tegningen, fortalte han den gang.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Avistegner Morten Mørland fra Arendal mener terroren ikke må få tegnerne til å unngå kritikk av religiøse ekstremist­er.
FOTO: ARKIVFOTO Avistegner Morten Mørland fra Arendal mener terroren ikke må få tegnerne til å unngå kritikk av religiøse ekstremist­er.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? DENGANG: Morten Mørland tegnet George Bush og Tony Blair for millioner av briter den gang de to ledet verden..
FOTO: ARKIVFOTO DENGANG: Morten Mørland tegnet George Bush og Tony Blair for millioner av briter den gang de to ledet verden..
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? IKKE FØRSTE GANG: Morten Mørland har fått en rekke priser for sine avistegnin­ger. Her med prisen som årets beste politiske tegner i 2013, sammen med Kenneth Baker.
FOTO: ARKIVFOTO IKKE FØRSTE GANG: Morten Mørland har fått en rekke priser for sine avistegnin­ger. Her med prisen som årets beste politiske tegner i 2013, sammen med Kenneth Baker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway