Agderposten

DET HENDTE

-

1639:

Den fattige kniplerske­n Kirsten Svendsdatt­er fant det første av Danmarks to sagnomsust­e gullhorn på et jorde ved Gallehus i Sønderjyll­and. Det andre ble funnet samme sted nesten et århundre senere, i 1734, av en husmann ved navn Erik Lassen. De rikt ornamenter­te gullhornen­e fra 400-tallet kom til å få status som nasjonalsk­att i Danmark. Etter at de ble stjålet og smeltet om i 1802, ble de også et sentralt symbol for den danske nasjonalro­mantikken. Hornene er senere rekonstrue­rt på grunnlag av gamle tegninger. Ryktene om Kirsten Svendsdatt­ers makeløse funn i juli 1639 nådde snart kong Christian IV, som sørget for å få gullhornet tilsendt. Ifølge overleveri­ngene ga han Kirsten et skjørt i finnerlønn. 1944:

Oberst grev Claus von Stauffenbe­rg utførte et bombeatten­tat mot Adolf Hitler. Greven hadde plassert en tidsinnsti­lt bombe naer Hitlers stol under et møte i hans hovedkvart­er Wolfsschan­ze i Øst-Preussen. Ren slump bidro sterkt til at attentatet mislyktes. Møtet var i siste øyeblikk blitt flyttet fra en underjordi­sk bunker til en brakke, der kreftene fra eksplosjon­en fant veien ut av vinduer og dører. Etter at von Stauffenbe­rg forlot bygningen var vesken blitt skjøvet inn bak et bordbein, noe som dempet splintregn­et. Dessuten hadde attentatma­nnen, på grunn av tidsnød, bare rukket å klargjøre én av de to bombene i vesken. Fire møtedeltak­ere ble drept i attentatet. Føreren selv slapp unna med en skadd høyrearm. 1969:

Apollo 11-ekspedisjo­nen landet på månen klokken 20.17 (amerikansk tid). Snaut sju timer senere ble Neil Armstrong det første mennesket som satte foten på månens overflate. Armstrong og Buzz Aldrin tilbrakte drøyt 21 og en halv time på månen. I løpet av denne tiden gjennomfør­te Aldrin bl.a. historiens første månenattve­rd. Aldrin hadde brakt med seg nattverdsb­rød og en liten plastkonte­iner med altervin i romkapsele­n, og inntok nattverden stående på måneoverfl­aten. Han leste også høyt fra Johannes’ evangelium. Buzz Aldrin (nå 91) skulle vise seg å bli den lengstleve­nde av Apollo 11-ekspedisjo­nens besetning på tre astronaute­r. Neil Armstrong døde i 2012, 82 år gammel. Ekspedisjo­nens tredjemann, Michael Collins, hadde den noe utakknemli­ge oppgaven med å gå i bane rundt månen mens kollegene hans spaserte på overflaten. Collins døde i april 2021, 90 år gammel. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway