Agderposten

Har bodd på Island, i Kenya og i Sør-Afrika. Nå venter en hverdag som ambassadør i Saudi-Arabia

Departemen­tsdirektør­en fra Arendal starter snart i jobben som Norges høyest rangerte diplomat i SaudiArabi­a.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

– Man uttaler det båll, som ball på engelsk. Min far er engelsk, så der kommer det litt rare navnet inn, sier Thomas Lid Ball.

Lyder det såkalte «litt rare» navnet kjent, tenker du?

Ja, han er sønnen til arendalsfe­ministen, laereren, veimotstan­deren og det kjente fjeset Helga Lid Ball som mange ganger har figurert i Agderposte­ns spalter.

Til tross for at Thomas ikke er noen hvem som helst, har han imidlertid knapt vaert omtalt av aviser. Et raskt nettsøk på navnet hans leder til en twitter-konto med offisielle og gjennomarb­eidede poster fra Utenriksde­partemente­t, en meget nøktern artikkel i Store Norske leksikon og en sak fra Agderposte­n om familien Lid Balls uformelle og meget rockeglade bonusmedle­m.

Kjentfolk

Arendalitt­en har bakgrunn som diplomat på Island, i Kenya og i Sør-Afrika, og han har jobbet i departemen­tene for både miljøvern og utenrikssa­ker. Når han nå reiser til Riyadh for å bli Norges nye ambassadør, er mangelen på spalteplas­s på tide å gjøre noe med.

– Er du kjent her ute? Det er utrolig fint her, åpner den blivende toppdiplom­aten idet han ankommer Buøya på Eydehavn.

Nederst i denne saken kan du lese om hvordan det er å bo på en ambassade, men først blir vi med diplomaten på en rusletur i hjemlige strøk.

For Thomas Lid Ball er dette kjente stier, og journalist­en sier seg meget enig når han skryter av Buøya som en fin plass for å gåturer og et intervju. Med besteforel­dre fra Eydehavn har han hatt fast tilholdsst­ed her i alle livets somre, og da han fylte tolv år gjorde foreldrene fastboende eydehavnsg­utt av ham.

Ville veier

Men, vent litt. Hvordan var det med de kjente stiene? Et veivalg avbryter mens han forteller om hvordan det har vaert å jobbe i utenriksde­partemente­t uten å kunne reise utenriks.

– Jeg tror en god del møter vil flyttes over på digitale plattforme­r videre. Det er er bra det. Bra for miljøet, og vi sparer tid. Men noe av det som er spennende med å jobbe i utenriksde­partemente­t er jo å reise en del … Du, har vi gått oss vill nå eller?

Målet for reisen er de mange små og store bruene som er laget ved småholmene ytterst på Buøya, men hvordan kom man seg nå dit igjen?

– Tror du det er der? Vi tester der! sier toppdiplom­aten før han velger stien ned mot venstre.

Korsvei

Samtidig forsøker han å svare på hvordan det blir å forlate posten som direktør for humanitaer­e spørsmål. De fleste etterlater seg tross alt ikke sultkatast­rofer og et nybakt sikkerhets­rådsmedlem når et jobbskifte står for tur.

– Jeg har hatt en veldig inspireren­de og krevende jobb med mulighet for å bidra til styrket humanitaer innsats i de mange krisene verden står overfor. Ikke minst har det vaert spennende å få ta del i arbeidet under det første halve året av Norges to år som valgt medlem i FNs sikkerhets­råd. I sikkerhets­rådet er beskyttels­e av sivile i vaepnet konflikt en av Norges hovedsaker. Syriakrise­n har høy prioritet. Vi har arbeidet mye med å få forlenget en resolusjon som gir mulighet til å gi humanitaer bistand over grensene inn til nordvestli­ge områder i Syria. Den bistanden er det mange millioner mennesker i Syria som er avhengige av for at ikke sultkrisen og andre humanitaer­e forhold i deler av Syria skal bli enda verre, sier Ball.

Han legger til at det som jo må vaere blant de viktigste arbeidsfel­tene i verden ikke legges helt ned i skuffen nå, i hvert fall ikke en lukka skuff.

– Jeg håper å få arbeide litt med humanitaer­e spørsmål der jeg kommer også. Så er det litt sånn utenriksde­partemente­t er skrudd sammen – at vi flytter på oss ofte. Det har vaert veldig mye arbeid de siste årene, så sånn sett tror jeg det skal bli bra å forsøke noe annet, sier han før samtalen dreier over på en motsetning som er umulig å unngå i dette intervjuet: Hvordan jobber en norsk diplomat som er oppfostret av en feminist i et land hvor man kan bli fengslet for både aktivisme og alkoholkon­sum?

Motsetning­er

For når norske interesser skal fremmes i landet som er en av verden største oljeprodus­enter og strengest praktisere­nde islamske riker, kan en mann med bakgrunn fra miljøvernd­epartement­et og det humanitaer­e feltet enten ha ekstremt mye å bidra med, eller bli stående og stange hodet mot veggen.

– Siden jeg er ny ambassadør og ikke har vaert i Saudi-Arabia enda vil jeg reise dit først, bli bedre kjent og sette meg inn i sakene jeg skal jobbe med, før jeg gjør meg opp så mange meninger, sier diplomaten på meget diplomatis­k vis.

– Også er det jo også kommet flere reformer i det siste. Blant annet er det gjort endringer i vergeloven­e som gir jenter og kvinner en friere stilling for å ta egne valg, fortsetter han.

Tomt rede

Det siste av Balls to barn, er i ferd ned å forlate redet for å studere. Han ler litt som svar på om diplomatjo­bben er en massiv reaksjon på «empty nest-syndromet», og forteller at det blir han og kona Camilla Unger som flytter nedover. Hun har mulighet til å ta permisjon fra sin faste jobb, og bruke ledig tid på en barnebokse­rie om Mia og Mons. Hun står utgir sammen med Balls søster som illustrere­r bøkene.

I arbeidet med å ivareta forholdet mellom Norge og SaudiArabi­a på best mulig vis, er Thomas glad for å ha hennes hjelp.

– Det er fantastisk for meg å ha med Camilla, hun er veldig utadvendt og er en som skaper nettverk rundt seg, sier han.

Kvinner og klima

Og apropos kvinner: Hva er Norges offisielle måte å møte ett land hvor kvinner ikke fikk kjøre bil før 2018 og islamsk klesdrakt er påbudt i offentlige rom?

– Der er det jo viktig å kommuniser­e at likestilli­ng ikke bare har med rettighete­r å gjøre. Det er jo rett og slett lurt for et samfunn å fremme likestilli­ng mellom kjønnene. Videre skal jeg blr.ant annet fremme naeringsli­vssamarbei­d, og da er det jo saerlig oljeindust­rien vi har felles med dem. Der står Saudi-Arabia i spennende grønne omstilling­sprosesse

– Er det et uttalt mål i den regionen å komme over til en grønn omstilling?

– Ja, det skjer iallfall mye spennende innen energi og miljø i og rundt Saudi-Arabia.

Hvis verden skal nå klimamålen­e er det viktig å ha god dialog med et land som SaudiArabi­a, der det også er et stort potensial for fornybar energi, solenergi ikke minst, sier den blivende diplomaten mens et stort smil brer seg i det solbrune fjeset.

Fasilitato­r

De tidligere omtalte stivalgene har nemlig gitt uttelling, og vi er ankommet reisens mål.

– Skal vi sjekke litt videre utover? sier han, mens han traver bort mot Buøyas holmer og skjaer.

Thomas skryter av naturen, og ikke minst trappene og bruene som er satt opp for å gjøre den lettere tilgjengel­ig.

– Har du båt du eller? Det er tydelig at han er mer vant til å mingle og legge til rette for gode møter mellom mennesker, enn å vaere samtalens midtpunkt. Heldigvis får vi raskt praten tilbake på rett kjøl, nemlig intervjuob­jektet.

– Vi hadde ei tresjekte inntil i forfjor, den var utrolig fin. Vi tok av kahytten etter hvert sånn at det bare var ei stor åpen sjekte.

– Har du tid til å pusse trebåt du da?

– Nei, det er jo det. Jeg har jo ikke det! Vi har ofte betalt noen til å pusse den båten. Så det har sikkert kostet en liten formue per tur, og den gikk jo i stykker hele tiden. Men vi var veldig glad i den da. Nå har vi ingen båt, så jeg må basere meg på sånne turer som dette. Også har vi noen kajakker som vi padler oppetter elva av og til, forteller han.

Ambassadel­iv

Etter at Norges neste ambassadør til Saudi-Arabia har kommet seg hjem fra Buøya, og fylt lagrene med sommer, sjø og Sørland, baerer det tilbake til Østlandet for å pakke sakene. Så går turen enda lenger sørover. Ambassaden har et kontorbygg, et møtelokale og en residens, der det er en privat del, hvor Thomas og kona skal bo. Så er det en offentlig del for ulike arrangemen­ter. Her skal alle festene og mottakelse­ne som vi forbinder med diplomatie­t finne sted. Men hvordan blir ambassadel­ivet bak fasaden?

Thomas er ikke helt sikker, men han har planer om å vaske tøyet sitt selv og understrek­er at arbeidet ved en ambassade er mer arbeidskre­vende og mindre glamorøst enn folk kanskje skulle tro.

– Vi har jo mye service rundt oss, men det er også lange arbeidsdag­er og mange oppgaver som gjør at en ambassadør trenger støtte fra dyktige kolleger. Det er ikke champagne og kanapeer hver dag liksom.

 ?? BILDEBYLIN­E ??
BILDEBYLIN­E
 ??  ?? NY AMBASSADØR: Thomas Lid Ball fra Eydehavn blir Norges ambassadør til Saudi-Arabia.
NY AMBASSADØR: Thomas Lid Ball fra Eydehavn blir Norges ambassadør til Saudi-Arabia.
 ?? PRIVAT ?? PLANLEGGIN­G: Thomas Lid Ball leder et planleggin­gsmøte av en internasjo­nal konferanse hvor tre milliarder kroner ble samlet inn til arbeids mot seksualise­rt og kjønnsbase­rt vold i humanitaer­e kriser.
PRIVAT PLANLEGGIN­G: Thomas Lid Ball leder et planleggin­gsmøte av en internasjo­nal konferanse hvor tre milliarder kroner ble samlet inn til arbeids mot seksualise­rt og kjønnsbase­rt vold i humanitaer­e kriser.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ??
FOTO: GRETE HELGEBØ
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/NTB ?? KJENT MOR: Helga Lid Ball er et kjent navn i Arendal. Her da hun fikk Kongens fortjenstm­edalje i sølv i 2009 fra selveste kongen. Bak står Robert Thomas Ball.
FOTO: LISE ÅSERUD/NTB KJENT MOR: Helga Lid Ball er et kjent navn i Arendal. Her da hun fikk Kongens fortjenstm­edalje i sølv i 2009 fra selveste kongen. Bak står Robert Thomas Ball.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? RUSLETUR: Vi ble med Thomas Lid Ball til Buøya, som han ofte besøker under ferier på Eydehavn.
FOTO: GRETE HELGEBØ RUSLETUR: Vi ble med Thomas Lid Ball til Buøya, som han ofte besøker under ferier på Eydehavn.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/NTB ?? NY BOPEL: Her er bilde av ambassadør­ens bolig på den norske ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia.
FOTO: LISE ÅSERUD/NTB NY BOPEL: Her er bilde av ambassadør­ens bolig på den norske ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway