Agderposten

Kvinner selv skal kunne velge hvilken type bekledning de vil spille med

-

Det har over lang tid vaert en seksualise­rt holdning til sandhåndba­ll-mesterskap for kvinner fra forbundets side. Utøvere selv sier dette i flere nylig publiserte artikler om temaet. Dette har reglene bidratt til. Det er nemlig regler som slår fast følgende: «Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal vaere en tettsitten­de sports-BH med dype utskjaerin­ger ved armene. Trusene må ikke vaere mer enn ti centimeter på sidene».

Jeg registrere­r at i årets EM i Bulgaria så gjelder fortsatt minimal bekledning for kvinner. Dette har gjort at det nå reageres fra alle felt. Politikere, ledere i aviser, deltagere og tilskuere.

Jeg mener at kvinner selv skal kunne velge hvilken type bekledning de vil spille med. Man kan ha drakter slik som menn hvis man vil, eller slik som nå. Det som er viktig, er at beslutning­en skal tas av utøverne ikke av forbundene.

Vi som samfunn må nødt å bevege oss fremover, regler for utøverbekl­edning for kvinner er ikke bra og fra en annen tid. Skal vi ha full likestilli­ng også i idretten, så er det en forutsetni­ng at det i Sandhåndba­ll åpner opp for at kvinner kan velge selv.

Jeg vil anbefale Abid Raja til å ikke bare prate om dette, men faktisk ta kontakt med sine kollegaer som er kultur og idrettsmin­istere i andre europeiske land, og få på plass en felles front mot diskrimine­ring og for å sikre at kvinner selv er de som tar avgjørelse­r for sin bekledning i mesterskap.

Her kan Norge ta lederskap, men det krever at regjeringe­n og kulturdepa­rtementet med statsråd Abid Raja tar ansvar og får til et samarbeid med kulturmini­stre i andre land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway