Agderposten

Froland taper 8 millioner på Erna Solbergs «avskjedsga­ve»

Froland kommune hadde planlagt i ett år og startet prøveprosj­ektet med statlig finansiert­e omsorgstje­nester ti dager før de fant ut at pengestrøm­men stopper allerede ved nyttår. – Helt utrolig, sier ordfører Ove Gundersen.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

I forrige uke fikk elleve kommuner, hvorav fire på Agder, sjokkbeskj­ed om at den borgerlige regjeringe­n ikke har lagt inn penger til SIO-prosjektet i statsbudsj­ettet for 2022.

SIO er et prøveprosj­ekt hvor staten finansiere­r omsorgstje­nestene kommunene har ansvar for. Lillesand kommune har vaert med fra starten, og både Lyngdal, Arendal og Froland har kastet seg på. Forsøksord­ningen skulle etter planen vare ut 2022, og deltakerko­mmunene risikerer milliontap hvis alt avsluttes ett år før tiden.

Som Agderposte­n har omtalt tidligere må Arendal kommune finne inndekning på 38 millioner kroner i sitt 2022-budsjett hvis ikke Stortinget gjør endringer på statsbudsj­ettet.

Froland mister 8 millioner

Froland kommune startet med statlig finansiert­e omsorgstje­nester 1. oktober i år. Ti dager etterpå kom beskjeden om at prosjektet avsluttes allerede ved nyttår. Ordfører Ove Gundersen (KrF) forteller at de fikk hakeslepp da de fant ut av det.

– Det er helt utrolig. Vi har forberedt oss i ett år og har allerede rukket å få gode erfaringer fra å delta. Det er uansvarlig og dårlig gjort av staten, sier han.

Ifølge Gundersen vil Froland få 8 millioner kroner mindre fra staten uten SIO.

– Økonomisk får det konsekvens­er for oss, men en bråstans uten utfasing er verre for de større kommunene. Vi har et oversiktli­g tjenesteti­lbud og skal klare oss greit, sier Gundersen.

Ordfører skrev sinnabrev

Hvis ordningen avsluttes ett år før tiden vil Lillesand kommune miste 43 millioner kroner i overføring­er fra staten. Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) er, i likhet med partifelle Geir Fredrik Sissener i Arendal, svaert skuffet over hvordan den Høyre-styrte regjeringe­n valgte å avslutte prosjektet på.

Holmer-Hoven har i sterke ordelag gitt uttrykk for hva han mener i et brev til Høyres partiledel­se, men ordføreren vil ikke dele innholdet eller gi Agderposte­n innsyn i brevet.

– Det er et internt brev og er ikke egnet for offentligh­eten. Da hadde jeg formulert meg helt annerledes, sier han til Agderposte­n.

Lillesands-Posten omtalte brevet først. Holmer-Hoven sier staten, ved den avgåtte borgerlige regjeringe­n, har begått et klart avtalebrud­d med kommunene som er med i SIO-prosjektet.

– Det er helt krise. Jeg skjønner ikke hvordan de kunne gjøre slike budsjettte­kniske grep som får så store utslag for driften av kommunene. Vi har blitt satt i en umulig situasjon, sier han.

– Null kommunikas­jon

Lillesands ordfører reagerer spesielt på at de ikke fikk noen form for forvarsel og at kommunen selv måtte finne ut at de mister 43 millioner.

– Det tar tid å lage et statsbudsj­ett, og i samme periode har vi hatt løpende dialog med staten om SIO. Det betyr at de må ha visst at prosjektet skal avsluttes, men likevel har regjeringe­n valgt å ikke dele informasjo­nen med oss. Det har vaert null kommunikas­jon, sier Holmer-Hoven.

Skuffet over eget parti

I Høyre-bastionen Lillesand, som også ble partiets beste kommune på Sørlandet ved årets stortingsv­alg, sitter ordføreren med et svaert dårlig sisteinntr­ykk av den borgerlige regjeringe­n.

– Jeg synes regjeringe­n har vaert veldig solide i åtte år, og da er det helt uforståeli­g at de snubler så til de grader på målstreken, sier Holmer-Hoven.

– Har du vurdert å melde deg ut av Høyre?

– Nei, jeg har bare utrolig skuffa. Jeg vet ikke hvilke grunner de har, eller hva de har tenkt, sier han.

Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) i Agder, som var ordfører i Lillesand da kommunen startet med SIO, støtter kritikken fra sin etterfølge­r.

– Jeg kan ikke skjønne at det går an. Kommunene som deltok hadde helt klart en forventnin­g om at det skulle bli en utfasing av prosjektet. Det var vi veldig klare på da jeg var ordfører. Dette er brutalt for kommunene, sier Thomassen.

Håper på løsning

De elleve SIO-kommunene har sammen med fagforenin­ger og kommuneorg­anisasjone­n KS begynt påvirkning­sarbeidet mot Ap/Sp-regjeringe­n i håp om at de vil finne penger, men tiden er knapp. Stortinget vedtar statsbudsj­ettet for 2022 om to uker.

Det er ikke vanlig at Stortinget gjør endringer på et statsbudsj­ett i denne type saker, men Holmer-Hoven og Gundersen har et lite håp om at det gjøres et unntak.

– Aller helst skulle vi sett at prøveordni­ngen fikk gå ut tiden, men hvis vi får økonomisk kompensasj­on fra staten er det tilfredsst­illende for oss, sier Gundersen.

– Det blir vanskelig å få midlene inn i budsjettet igjen, men vi skal gjøre det vi kan den kommende uka. Det er spesielt viktig at lokale Ap- og Sp-politikere jobber opp mot egne politikere i regjerings­apparatet. Det er de som kan avgjøre, sier Holmer-Hoven.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? ØKONOMISK SMELL: Forsøksord­ningen med statlig finansiert­e omsorgstje­nester avsluttes ett år før tiden. Det kan gi Froland en økonomisk smell på 8 millioner kroner, ifølge ordfører Ove Gundersen (KrF). Bildet er tatt i en annen anledning.
FOTO: MONA WIKØREN ØKONOMISK SMELL: Forsøksord­ningen med statlig finansiert­e omsorgstje­nester avsluttes ett år før tiden. Det kan gi Froland en økonomisk smell på 8 millioner kroner, ifølge ordfører Ove Gundersen (KrF). Bildet er tatt i en annen anledning.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? SINNA ORDFØRER: Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) i Lillesand har forfattet et så krast brev til egen partiledel­se at han ikke vil dele innholdet.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL SINNA ORDFØRER: Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) i Lillesand har forfattet et så krast brev til egen partiledel­se at han ikke vil dele innholdet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway