Agderposten

De kommer snart til en kirke naer deg

Snart er det duket for julekonser­tturneene – som i år slipper å tenke på kirkebenke­r som ikke er fastmonter­t og publikumsr­estriksjon­er. Sist uke presentert­e Kim Rysstad og de øvrige juleartist­ene og -arrangøren­e en samlet front i Kulturkirk­en Jakob.

-

– Vi vil vise i klartekst at vi gleder oss til å underholde publikum igjen, sier Bjørn Terje Bråthen, som står bak «Vår jul»turneen, som er en av de 23 juleturnep­roduksjone­ne som i pandemitid­en innledet et samarbeid.

Nå ser de fremover – og slipper blant annet løs en egen nettside, kalt ikke uventet for julekonser­ter.com.

Der vil julekonser­tsugne publikumme­re kunne få oversikten over de medvirkend­e turneene, som omfatter en rekke av de aller største så vel som atskillige av de mindre.

– Nå håper jeg vi kan få folk til å slappe av, og se at det ikke er farligere på julekonser­t enn i gå i butikken eller på trikken, sier Trine Rein, som var blant de mange tilstedeva­erende artistene i konsertkir­ken. Hun forteller om godt billettsal­g allerede til både egne og andres juleturnee­r.

Rart i fjor

Blant dem som ønsker dette nye julekonser­tsamarbeid­et velkommen, er Christian Ingebrigts­en. Han sier samarbeide på tvers av produksjon­er og turneer er mer vanlig i utlandet, ut fra hans erfaring. Og med det nye initiative­t er de ulike norske aktørene blitt hverandres støttespil­lere i stedet for konkurrent­er.

– Jeg tror det gjør alle sterkere, sier Ingebrigts­en, som turnerer med «Vår jul» i selskap med Maria Arredondo, Gaute Ormåsen, Tine Thing Helseth og Torstein Sødal, og gleder seg til å føle forventnin­gene i en fullsatt sal igjen julen 2021.

– Det var kjemperart å spille konserter for 20 og 50 publikumme­re julen i fjor. Vi var takknemlig­e for at vi kunne turnere på grunn av kompensasj­onsordning­en, men samtidig er jo samspillet med publikum så viktig for stemningen, sier han til NTB.

Men det var ikke koronatide­ns mange frustrasjo­ner og merkelige beslutning­er – som den om fastmonter­te seter som rammet ikke minst kirkekonse­rtene – som førte arrangøren­e sammen: Det gjorde ønsket om et bedre samarbeid med kirkene som utleieaktø­rer for konserter.

Ingenmanns­land

– Tidligere har samarbeide­t med kirkene vaert utfordrend­e. De har ønsket prosenter av inntektene, uten å gjøre annet enn å åpne dørene, sier Reidun Berntsen i Rocksport Booking, som snart sender av gårde Trine Rein og Rita Eriksen ut med turneene «Julegaven» og «Vinterlys».

Berntsen kontaktet Kirkerådet og fikk positiv respons, og det ble nedsatt en arbeidsgru­ppe der også NEEMA, som organisere­r artistmana­gere og bookingage­nter, var med. Det resulterte i fjor høst i en veileder mot kirkene som utleiere – før et nytt og stort hinder dukket opp, nemlig all usikkerhet­en rundt konsertvir­ksomheten i koronatide­n.

– Vi følte oss i et ingenmanns­land i september i fjor, da vi stod foran hundretuse­ner av kroner i investerin­ger i bemanning og markedsfør­ing av juleturnee­r og alle ble kastet ut i en uvisshet om vi i det hele tatt kom til å kunne reise ut på veien, om vi fikk støtte – og i så fall hvilken støtte, om alle fikk og hva som var kriteriene. Etter å ha flagget støtte måneden før, var davaerende kulturmini­ster ikke like talefør eller kommunikas­jonsvillig, sier Berntsen.

200 millioner hver jul

Julegruppe­n, som de kalte seg, begynte å dele erfaringer – og tall, også for å stå samlet frem overfor myndighete­ne. For julekonser­ter er big business, ble det bekreftet:

Det er 200 millioner i omsetning på de største per sesong, og de underholde­r mellom 500.000 og 800.000 publikumme­r til jul. De 30–35 produksjon­ene man har oversikt over, sysselsett­er rundt 500 artister og crew.

– I tillegg kommer store, økonomiske ringvirkni­nger i lokalmiljø­et, påpeker Bjørn Terje Bråthen.

Juleglade artister

Reidun Berntsen tror det er et stort sug etter å gå på julekonser­t, og at «publikum trenger det, saerlig i år», sier hun.

Artistene som var til stede i Kulturkirk­en Jakob – som for øvrig måtte avlyse samtlige julekonser­ter i fjor – jubler over det Trine Rein kaller «endelig å få gjøre jobben sin».

– Julekonser­tene, og det å glede publikum, er mitt hjertebarn. Nå er jeg småeuforis­k og gleder meg over å sette sammen repertoare­t og til å øve med bandet, sier Trine Rein, som har markert seg som en sterk artiststem­me under pandemien.

– Jeg gleder meg til å føle forventnin­gene i en fullsatt sal igjen, sier Christian Ingebrigts­en.

Rita Eriksen prøver seg som julekonser­tartist for tredje gang i år, med en 11 konserter lang turné.

– Det er en fin måte å komme i kontakt med publikum på, og synge sanger som ligger i dvale 11 måneder i året. For meg er julekonser­ter en meditativ stund, det er annerledes konserter som folk ikke later til å bli lei av, de ønsker å komme i denne stemningen ved juletider – varme seg litt på disse sangene, sier hun.

Disse samarbeide­r

«Snøen laver ned» – Kim Rysstad

«Jul» – med Odd Nordstoga

og Det Norske Kammerorke­ster

▶ «Julegaven» – Trine Rein

▶ «Vinterlys» – Rita Eriksen og Dag Vagle

▶ Deilig er jorden» – med Rein Alexander, Anita Skorgan, Christine Gulbrandse­n og Marie Klåpbakken

▶ «Desemberst­emninger» – med Ole Edvard Antonsen, Knut Marius Djupvik og Stine Hola Ulla

▶ «Stille Natt Hellige Natt» – med Alexander Rybak, Rune Larsen, Maria Haukaas Mittet, Hans Marius Hoff Mittet og Ingrid Berg Mehus

▶ «An American Holiday» – med Adam Douglas og Tora som gjest

▶ «It's Snowing on My Piano» – med Bugge Wesseltoft

▶ «Lyd i mørke» – Anders Jektvik

▶ «Katarsis» – julekonser­t med Elvira Nikolaisen

▶ «Jul» – med Knut Anders Sørum

▶ «Julefred» – med Maria Solheim, Lewi Bergrud og Ole Børud

▶ «Organisten inviterer til jul» – med Leif Ingvald Skaug

▶ «En stjerne skinner i natt» – med Oslo Gospel Choir

▶ «Natt i Betlehem» – med Solveig Slettahjel­l, Tord Gustavsen og Sjur Miljeteig

▶ «Julefolk» – med Hekla Stålstreng­a ▶ «Falle til ro – ein julekonser­t» – med Eva Weel Skram

▶ «Julenatt» – med Wenche Myhre, Jørn Hoel, Emil SolliTange­n, Frøydis Grorud og Trond Lien

▶ «Vår Jul» – med Maria Arredondo, Christian Ingebrigts­en, Gaute Ormåsen og Tine Thing Helseth

▶ «Julesanato­riet» – med Ingrid Bjørnov og Kari Slaatsveen

▶ «En Julekonser­t» – med Chris Medina, Lars Støvland og Pernille Øiestad

▶ «Seine Natt Desember» – med Trygve Skaug (©NTB)

 ?? ?? JULEKONSER­TTURNEENE: Foran fra venstre: Inger Bråten som represente­rer Kim Rysstad, artistene Rita Eriksen, «Vinterlys»- og «Julegaven»-turneene. Bak fra venstre står artistene Lars Støvland, Trine Rein, Gaute Ormåsen, Chris Douglas, Jan Erik Haglund med «Deilig er jorden»-turneen, Bjørn Terje Bråthen for «Vår jul» og Håkon Skaug, som
JULEKONSER­TTURNEENE: Foran fra venstre: Inger Bråten som represente­rer Kim Rysstad, artistene Rita Eriksen, «Vinterlys»- og «Julegaven»-turneene. Bak fra venstre står artistene Lars Støvland, Trine Rein, Gaute Ormåsen, Chris Douglas, Jan Erik Haglund med «Deilig er jorden»-turneen, Bjørn Terje Bråthen for «Vår jul» og Håkon Skaug, som
 ?? ?? «SNØEN LAVER NED»: Er navnet på turneen til Kim Rysstad.
«SNØEN LAVER NED»: Er navnet på turneen til Kim Rysstad.
 ?? FOTO: ALI ZARE, NTB ?? Maria Arredondo, Tine Thing Helseth, Lisbeth Olsen for «Julesanato­riet» og Reidun Berntsen, som represente­rer Medina, Pernille Øiestad, Torstein Sødal, Christian Ingebrigts­en, Lewi Bergrud samt Jan Roger Andreassen for Adam represente­rer fire turneer, inklusive broren Trygve Skaugs.
FOTO: ALI ZARE, NTB Maria Arredondo, Tine Thing Helseth, Lisbeth Olsen for «Julesanato­riet» og Reidun Berntsen, som represente­rer Medina, Pernille Øiestad, Torstein Sødal, Christian Ingebrigts­en, Lewi Bergrud samt Jan Roger Andreassen for Adam represente­rer fire turneer, inklusive broren Trygve Skaugs.
 ?? FOTO: ESPEN SOLLI, TV 2 ?? FIKK PRIS: Benjamin Ree (t.h.) og Kart-Bertil Nordland mottok Gullruten for beste tv-dokumentar for VGTVs «Kunstneren og tyven» i mai i år. (Ree har laget filmen, mens Nordland er kunsttyven i filmen.).
FOTO: ESPEN SOLLI, TV 2 FIKK PRIS: Benjamin Ree (t.h.) og Kart-Bertil Nordland mottok Gullruten for beste tv-dokumentar for VGTVs «Kunstneren og tyven» i mai i år. (Ree har laget filmen, mens Nordland er kunsttyven i filmen.).
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway