Agderposten

Men Nye Veier vil ikke beklage

-

brukt så ufattelig mye ressurser fra man startet på kommunedel­planen og fram til nå, og så starter man nesten på scratch igjen. Dessuten er det ille med den bekymring, usikkerhet og kanskje konflikt som igjen kan oppstå mellom de små grendene som vil kjempe for ulike alternativ­er, skriver Landaas i sitt e-postsvar. Hun påpeker dessuten:

– Ulempen er definitivt at dette skaper stor uro for mange innbyggere, og flere av de linjene som nå er tegnet inn/vurderes ble forkastet i kommunedel­planproses­sen.

Med bakgrunn i dette har vi stilt følgende spørsmål til adm. dir. Anette Aanesland i Nye Veier AS:

Tar Nye Veier selvkritik­k?

Agderposte­n: -Tar Nye Veier selvkritik­k på at dette var «et uheldig grep» – som førte til svaert mye planarbeid forgjeves – fordi prislappen ble fastsatt før man visste detaljene og hva statsforva­lter og andre off myndighete­r ville kreve av kostnadsdr­ivende elementer?

Anette Aanesland: – Dette prosjektet har endret seg vesentlig underveis. Høsten 2021 foreslå et forslag til regulering­splan som det ikke var tilslutnin­g til og som gjorde det nødvendig å starte arbeidet med verdioptim­alisering. Det var ikke mulig å gå videre med prosjektet når det forelå fordyrende innspill fra kommunene på 3,5 mrd. kroner.

Kommunekra­v ga milliard-sprekken

Skriver Nye Veier-toppsjefen i sitt e-postsvar. Hvor hun altså fastholder at det var «fordyrende innspill fra kommunene», som førte til milliardsp­rekken. Hun er for øvrig uenig i at arbeidet med regulering­splanforsl­aget var forgjeves:

– Det er gjort et betydelig faglig utrednings­arbeid vi bygger på i arbeidet med verdioptim­alisering og de to konseptene vi nylig presentert­e. Det er dessuten helt nødvendig på et tidspunkt å fastsette hva et utbyggings­prosjektet skal koste. Vi må utvikle prosjekter som løser utfordring­ene der veien skal bygges og samtidig ivaretar kravene til samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, presiserer Aanesland.

Forsvarer prosessen

Agderposte­n: – Er dette noe Nye Veier tar laerdom av – og forsikrer seg om at man kjenner den endelige prislappen før man inngår avtale med departemen­tet/staten som låser rammene for prosjekten­e?

Aanesland: -Vi har ulike erfaringer med å fastsette kostnadsra­mmene tidlig og kan ikke svare ja eller nei på det. Nye Veier jobber kontinuerl­ig med å oppnå samfunnsøk­onomisk lønnsomme prosjekter som jo er summen av hva utbygginge­n koster, nytten for trafikante­ne og hensyn til klima og miljø. Dette blir ikke mindre viktig framover. De politiske signalene fra statsminis­ter og samferdsel­sminister er tydelige på at det er nødvendig å få mest mulig ut av investerin­gene i samferdsel­sprosjekte­r. Når det gjelder dette prosjektet ligger kostnadsra­mmen fast, svarer Nye Veier-sjefen.

Ikke første gang

Hun avviser for øvrig påstanden om at dette er første gang man inngår maksprisav­tale med staten basert på kommunedel­plan:

– Nei, det stemmer ikke. Det er også gjort på andre Nye Veierprosj­ekter

– blant annet på E39 Kristiansa­nd-Lyngdal der det forelå kommunedel­plan, presiserer Aanesland.

Agderposte­n: – Er dette noe Nye Veier AS føler behov for å beklage overfor de berørte ordførerne – andre politikere – og interesseg­rupper – som på grunn av dette har lagt ned svaert mye arbeid i en prosess mange mener man burde vite ville ende opp med en plan man ikke hadde nok penger til å realisere?

Beklager ikke

Anette Aanesland:- Dette har vaert tema i møter med kommunene og vi har registrert de ulike synspunkte­ne. Det er fullt mulig å planlegge og bygge god, moderne og trafikksik­ker vei innenfor den foreliggen­de kostnadsra­mmen. Etter vår vurdering har verken Nye Veier eller kommunene noe annet valg gitt signalene om at det blir mindre, ikke mer penger, til samferdsel­ssektoren framover. Det er derfor vi er så opptatt av å utvikle ny E18 Tvedestran­d-Bamble til et realiserba­rt utbyggings­prosjekt. Vi er helt sikre på at vi gjennom god medvirknin­g og dialog med kommunene og øvrige myndighete­r kommer fram til et realiserba­rt utbyggings­prosjekt som gir god og trafikksik­ker vei, skriver adm.dir. Anette Aanesland i e-postsvaret til Agderposte­n.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway