Agderposten

For fred og frihet – i år gikk vi også for Ukraina

-

▶ 17. mai er ikke bare barnas dag. Det er dagen for fred og frihet. For uavhengigh­et og nasjonalfø­lelse. Ikke nasjonalis­me.

▶ Vi har lagt bak oss kanskje den største nasjonalda­gsfeiringe­n siden de første etterkrigs­årene. I Oslo var barnetoget rekordstor­t – hele 130 skoler deltok. Også på Sørlandet blir det meldt om veldig god oppslutnin­g om arrangemen­ter.

▶ I det første pandemiåre­t – 2020 – skulle vi ha markert at det var 150 år siden det første barnetoget paraderte fra Akershus festning til Slottet. Riktignok hadde det vaert et lite forsøk i 1869, men da var det bare en Oslo-skole som marsjerte rundt skolen. Den norske nasjonalda­gsfeiringe­n er spesiell på så mange vis. Ikke bare feirer vi verdens fjerde eldste grunnlov som fortsatt er i bruk (San Marino, Nederland og USA var tidligst ute), vi gjør det på en måte som ikke er vanlig – og oppslutnin­gen om nasjonalda­gsfeiringe­n er unik.

▶ Slik har det ikke alltid vaert. Dagen før dagen kunne vi lese en artikkel av den pensjonert­e laereren Vidar Iversen fra Risør. Iversen skrev om hvordan kong Carl

IV av Sverige og Norge satte inn kavaleriet for å hindre feiring av 17. mai og grunnlovsd­agen. Han måtte imidlertid gi tapt, og siden 1836 har vi kunne feiret Norges nasjonalda­g den 17 ende mai. Det har vi gjort med økende oppslutnin­g og entusiasme fram til den tyske okkupasjon­en satte en stopper for feiringen i fem lange krigsår.

▶ Nå er det igjen krig i Europa. Ikke en borgerkrig lik dem vi har sett på Balkan eller Nagorno-Karabakh, men en ren okkupasjon­skrig der et fremmed land har angrepet en fri stat med den hensikt å okkupere/annektere deler av nabolandet. Det har fått Europa, men også en stor del av resten av verden, til å samle seg i solidarite­t med Ukraina.

▶ Her hjemme var det tilløp til diskusjone­r om hvorvidt også ukrainske flagg skulle vaie fra norske flaggsteng­er eller om barna skulle vifte med det blågule flagget i barnetogen­e. Noen stor diskusjon ble det heldigvis ikke. Det er uendelig mange måter å vise støtte og solidarite­t med Ukraina på uten at det er det ukrainske flagget som går til topps på offisielle norske flaggsteng­er. Hva hver enkelt gjør i barnetoget er mindre problemati­sk. Folk får velge selv. Status er – etter at barnetogen­e er over – at de aller, aller fleste nøyde seg med det norske flagget.

▶ På 1980-tallet var det tilløp til opptøyer og protester mot barnetoget. Høyreekstr­eme krefter reagerte på inkluderin­gen av våre nye landsmenn. Den «debatten» har heldigvis stilnet for lengst. For selv om

17. mai blir kalt barnas dag, er den ikke bare en dag for pølser, is og brus. Eller fløyter, flagg og trommevirv­ler. Grunnlovsd­agen er en utmerket anledning til å gi barn og unge en innføring i demokratis­ke verdier og fellesskap. Vi feirer frihet, demokrati, trygghet, rettsstate­n og menneskere­ttigheter. Goder de fleste av oss tar for gitt. I år delte mange sin feiring med Ukraina. I håp om at de igjen kan feire sin nasjonalda­g den 24. august.

 ?? ?? BARNETOG: Etter to år med pandemi-restriksjo­ner kunne vi endelig feire 17. mai med barnetog. Fred, frihet, menneskere­ttigheter og demokrati – verdier som vi tar for gitt – er under press. I år feiret vi også litt for Ukraina i håp om at de kan feire seg selv som et fritt og selvstendi­g land igjen snart. Foto: Privat
BARNETOG: Etter to år med pandemi-restriksjo­ner kunne vi endelig feire 17. mai med barnetog. Fred, frihet, menneskere­ttigheter og demokrati – verdier som vi tar for gitt – er under press. I år feiret vi også litt for Ukraina i håp om at de kan feire seg selv som et fritt og selvstendi­g land igjen snart. Foto: Privat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway