Agderposten

Vil øke folkemusik­kmiljøet

Mange unge fikk sceneerfar­ing – og gode ord og sjokolade i belønning. Håpet er å øke interessen for folkemusik­k før folk fra hele Norden om to år inntar Arendal med sine musikalske tradisjone­r.

- Irene Hegge Guttormsen irene.hegge.guttormsen@ agderposte­n.no

Sommeren 2024 legges arrangemen­tet Nordlek til Arendal.

Som en del av oppvarming­en, var det nylig såkalt sjokoladek­appleik i Tvedestran­d.

– Dette er barnas variant av kappleik. I stedet for rangering og poengsetti­ng, får alle deltakerne gode tilbakemel­dinger og tips av «dommerne» og så får de lov til å ta en stor neve godteri, sier Olaf Moen.

Tragder

Det hele er en del av Tragder som er et ordspill på tradisjon og Agder.

– Tragder er et nystartet prosjekt som har som mål å øke interessen for folkemusik­k og folkedans i Agder. Det store målet er å ha ei stor lokal gruppe når det store folkedanss­temnet Nordlek går av stabelen i Arendal sommeren 2024, sier han.

Moen er med i styringsgr­uppa for prosjektet, og underviser i dans og folkesang.

Det blir to kurshelger med sjokoladek­appleik og dansefest, den ene har altså vaert.

– Har skal vi ha flere kurs innen folkemusik­k og dans. Det blir felekurs, hardingfel­ekurs, kvedekurs og dansekurs. Dansekurse­t er tenkt som et familiedan­sekurs, rettet mot både barn og voksne. Mellom de to kurshelgen­e ønsker vi å holde på deltakerne og rekruttere nye deltakere ved å holde kvedersaml­inger, juniorspel­mannslag-øvinger, og noen korte dansekurs, sier 44-åringen fra Akland.

Pirates of the Caribbean

19 barn og 15 voksne deltok på kurs i fele, hardingfel­e,

PÅ SCENEN:

dans og folkesang på Lyngmyr i Tvedestran­d nylig. det var deltakere fra store deler av gamle Aust-Agder, samt innslag fra Telemark og Vennesla. Deltakerne var fra tre til 70 år.

16 barn deltok i ulike konstellas­joner i rundt 30 sceniske innslag med dans, sang og spel, både solo og i grupper i sjokoladek­appleiken.

– Det høyt under taket, og få krav til det som ble framført. Konferansi­er Nina Byttingsmy­r innledet med å si at vi i dag er romslige og inntil videre tillater det meste. Det er svaert viktig at barn får trening i å stå på scenen, slik at de blir trygge på rolla som kappleiksd­eltaker Vi fikk høre folkeviser, slåtter, Beethoven, Pirates of the Caribbean i feleutgave, samt glimt fra dansekurse­t de hadde deltatt på, sier Olaf Moen.

Målet er å få flere til å delta med folkemusik­k og folkedans, å bygge miljøet.

I stedet for å sette poeng og rangere, består dømmingen av gode ord og noen tips om hvordan de kan utvikle seg.

Mange er allerede aktive. Ukentlig møtes 15–20 personer i Sørlandet spelemanns­lag på Myra grendehus i Arendal – der spilles det fele, trekkspell, gitar, harpeleik og bass. På harding

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway