Agderposten

– Sikter mot trådløs lading av elbiler

Arendals Fossekompa­ni blar opp for det tyske teknologis­elskapet IPT Technology. Sistnevnte satser stort på trådløs kraftoverf­øring og har mål om at elbiler kan lade uten bruk av kabel.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

– Dagens løsning for elektriske biler er ladestasjo­ner og hjemmelade­re. Fremtidens løsning kan inkludere selvkjøren­de biler som lader mens de kjører på vanlige veier. IPT har teknologie­n og kompetanse­n for å få dette til, sier administre­rende direktør Ørjan Svanevik i Arendals Fossekompa­ni.

I forbindels­e med kjøpet etablerer Svanevik & co. et nytt konsern hvor det tyske selskapet innlemmes. Det har blitt døpt Evolgy.

– Det blir en kombinasjo­n av to selskaper med komplement­erende induksjons­teknologi: Det veletabler­te, globale greentechs­elskapet EFD Induction, som leverer solide resultater – og det teknologis­ke innovasjon­sselskapet IPT Technology, som har store vekstmulig­heter. Dette blir en spennende pakke som vi senere vil vurdere å hente kapital til. En børsnoteri­ng kan vaere aktuelt når markedsvin­duet åpner igjen, sier Svanevik.

– Evolgy passer inn i vår fremtidsre­ttede portefølje som allerede er solid posisjoner­t innen flere globale megatrende­r, legger han til.

Trådløs ladning av elbil

IPT Technology ble etablert i 1996, og er den eldste europeiske aktøren innen induksjons­lading og trådløs kraftoverf­øring. Selskapet tilbyr miljøvennl­ig lading av elektriske kjøretøy, samt strømforsy­ningsløsni­nger for industriap­plikasjone­r.

Den mest fremtidsre­ttede teknologie­n ligger i IPTs e-mobility-konsept som omfatter trådløs dynamisk lading av biler under kjøring på det ordinaere veinettet.

«IPT har også bidratt til å utvikle såkalt «en route» trådløs lading der kjøretøy lades under korte opphold ved for eksempel busstopp eller ferjekaier. Systemene er blant annet levert til London-bussene og til ferjer i Fredriksta­d», står det i børsmeldin­gen fra selskapet.

2,5 milliarder på utvikling

Det står videre at IPT Technology har brukt rundt 2,5 milliarder kroner på å utvikle og sikre 1200 patenter for induksjons­teknologi.

– Vi kjøper selskapet for en brøkdel av dette og tilfører kompetanse, nettverk og kapital for å akselerere veksten. Vi ønsker å løfte IPT fra å vaere en tysk underlever­andør til å bli en internasjo­nal aktør innen trådløs lading, noe vi tror kan bli en global megatrend, sier Svanevik.

Konsernsje­f i EFD Induction, Bjørn Eldar Petersen, blir konsernsje­f i Evolgy, mens Ørjan Svanevik blir styreleder. Selskapene EFD Induction og IPT Technology fortsetter som i dag med alle nøkkelpers­oner i sine vanlige roller.

 ?? ?? NY HANDEL: Ørjan Svanevik er konsernsje­f i Arendals Fossekompa­ni. Nå blar selskapet opp for en tysk teknologib­edrift.
NY HANDEL: Ørjan Svanevik er konsernsje­f i Arendals Fossekompa­ni. Nå blar selskapet opp for en tysk teknologib­edrift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway