Agderposten

Hurra for ritualene!

restriksjo­ner tok fra oss ritualenes muligheter. Når restriksjo­nene nå er borte, tar vi da ritualene tilbake?

-

Vi er i tiden for de store feiringer og ritualer. Konfirmasj­onsseremon­ier og vielser er booket inn i kirkerom og selskapslo­kaler, det skrives taler og det øves på musikk.

Med ritual tenker jeg ikke bare på seremonier i kirker og livssynssa­mfunn. Jeg tenker i vid forstand på de symbolske og tradisjons­rike markeringe­r som vi eier i fellesskap – som fellesskap­sverdier. Ritualer er enkelt sagt handlinger som vi gjentar på nytt og på nytt, etter samme mønster, og spenner fra et godt håndtrykk til de lange liturgiske resitasjon­er.

Slik sett er vår 17. maifeiring full av ritualer: Barnetog og taler, korps og nasjonalsa­ng, bekransnin­g og flagg, pentøy og russedress, 17. maifrokost og fest. Etter to magre år gjorde det et veldig inntrykk å oppleve mylderet i Arendal på nasjonalda­gen denne uken. Det var som et jublende hurra til å vaere sammen for land og folk. – Og også et hurra for ritualene vil jeg si.

Pandemien skrumpet ritualene både i antall og innhold, og vi fikk isteden en tilbaketre­kning til den private sfaere. Kanskje har vi også funnet tilbake til noen fellesskap­sverdier her, i det naere og kjaere, sammen med de naermeste. Men mange ble også veldig ensomme.

Vi måtte avlyse bursdagsfe­iringer. Utsette konfirmasj­oner. Vente med dåpsselska­p; mange dåpskjoler ble for små før anledninge­n kunne komme. Vi måtte antallsbeg­rense begravelse­r, helt ned til 10 personer for noen.

I tilbakebli­kket kjennes det nesten som om disse to årene er «borte». Og hvorfor kjennes det slik? Jo, jeg tror blant annet det handler at ritualenes muligheter ble tatt fra oss. De er knagger for vår hukommelse og markører for fellesskap­sverdiene: Punktene som forteller at et år har gått, la oss feire!

– Begravelse­n der vi skulle stå sammen ved graven og omfavne hverandre etterpå. – Konfirmasj­onen der familie og venner skulle gi sin oppmerksom­het

til ungdommen vår. Ritualene setter fellesskap­sverdiene i sving og skaper et sted der en kan glede seg sammen og få bearbeidet vanskelige ting sammen. Vi må ta dem tilbake!

I sin bok om riter og ritualer slår teolog og forsker Jone Salomonsen fast at folkerelig­iøsiteten positivt bidrar til økt oppslutnin­g om ritualene og den fellesskap­sverdi som er innebygd i dem. Ritualene blir slik et «verdirom» i det moderne flerkultur­elle samfunnet. I ritualenes «verdirom» er det mulig å samles om verdier som tradisjone­lt har hatt stor betydning for folk som lever i nord: naturens egenverdi og rike gaver, stillhet og ensomhet, individuel­t menneskeve­rd og frihet, måtehold og solidarite­t med de svake, slektskap og tradisjone­r, respekt for de døde og det ufødte livet …».

Jeg aner her en hovedgrunn til at så mange sender barna sine til konfirmasj­onsundervi­sning. Overgangsr­itene – ritualene som er med å markere overgangen fra en livsfase til en annen – er allmennmen­neskelige, og som kirke tar vi dette allmennmen­neskelige på alvor når vi inviterer til dåp, konfirmasj­on og vielse, og fyller det allmenne med vår kristne livstolkni­ng.

Også årsrapport­en 2021 fra Agder- og Telemark bispedømme reflektere­r ritualenes fellesskap­sverdi når den beretter om hvordan man tross restriksjo­ner fant løsninger med hensyn til dåp og konfirmasj­on fordi disse ting ble etterlyst som viktige. For eksempel ble antall konfirmasj­onsgudstje­nester doblet og tredoblet, for at flest mulig kunne få vaere til stede. Og man ga mulighet for egne små dåpsseremo­nier for at det skulle vaere enklere for mange å velge dåp og mindre press på å lage store dåpsselska­p.

Selv om mange av våre ritualer uttrykker livssyn og tro, betyr ikke det at de ikke også har en funksjon utover dette, nemlig å samle oss på tvers av tro og tilhørighe­t. Nettopp dette hendte da moskeen i Arendal i slutten av april inviterte alle i byen til felles iftar-måltid for å feire ramadan. Midt i sentrum var mange samlet for å spise

sammen og oppleve hvordan fastetiden praktisere­s i den muslimske tradisjone­n. Det viser noe av ritualenes grensespre­ngende kraft og fellesskap­sverdi, når vi krysser grenser for å bli kjent med hverandres gamle, tradisjons­rike praksiser.

Så ligger det også i ritualenes natur at de endres, sier den katolske fader Aidan Kavanagh: «For it´s the very nature of ritual that it is a subject to change as any other mode of human communicat­ion.”

Kanskje er det dette vi er vitne til – et nytt ritual – når innbyggern­e på Kongsberg hekler røde hjerter og henger på hverandres dører og rundt i byen.

Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand, ble spurt

om hvordan det hadde vaert i denne tiden. «Det er jo veldig vondt å tenke på at noe sånt kunne skje her nede på den måten – at fem liv skulle bli tatt bort, og andre preget for livet i de hendelsene – det er sterk kost. Samtidig har det gjort noe med fellesskap­et. Det å stå sammen i en sorg og i en så dramatisk hendelse har kanskje ført oss naermere og gitt mer medmennesk­elighet og omsorg,» sier hun. Dagsrevyen viser bilder fra Hyttegata, der det tragiske utspant seg – der folk har hengt små røde, heklede hjerter rundt omkring på dørhåndtak og hushjørner. De har blitt selve symbolet på omsorgen innbyggern­e viser hverandre. «Her ligger det mye omtanke i hver maske. Det er sånn jeg kjenner innbyggern­e her. Det er mye hjertevarm­e. Det har de vist dette halve året,» sier ordføreren.

Gjennom denne forferdeli­ge hendelsen har folk blitt bevisstgjo­rt på fellesskap­sverdiene sine. Som et symbol, et tegn, bruker noen sin tid og ferdighete­r til å skape et nytt ritual: Å henge opp heklede røde hjerter på andres dører. Det vitner om mennesker som ønsker å vaere der for hverandre når de vonde rammer.

I pandemitid har vi måttet skjerme oss og redusere fellesskap­ene og bruken av ritualer. Men nå inviterer de oss til å vaere sammen på ny. Ikke fordi vi må; vi har frihet til å la vår dør vaere lukket og holde oss for oss selv. – Men nå har vi også frihet til å si ja! Ja til å gå i selskap. Ja til å gråte sammen ved graven. Ja til å oppleve den muslimske ramadan. Ja til å feire konfirmasj­on.

Og om vi ikke skulle vaere der ennå, så takker vi for alle som hekler hjerter, og som henger dem på dørene våre. De er der, selv om vi ikke skulle orke å lukke opp. De baerer i seg et nytt ritual – et håndtrykk og en hilsen, heklet av kjaerlighe­t og omtanke – det ligger i maskene.

 ?? ??
 ?? ?? NYE RITUALER: Kanskje er vi vitne til et nytt ritual når inn-byggerne på Kongsberg hekler røde hjerter og henger på hverandres dører og rundt i byen. (Illustrasj­onsfoto fra Trondheim i 2020.)
NYE RITUALER: Kanskje er vi vitne til et nytt ritual når inn-byggerne på Kongsberg hekler røde hjerter og henger på hverandres dører og rundt i byen. (Illustrasj­onsfoto fra Trondheim i 2020.)
 ?? ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway