Agderposten

Bonden som gjør søsteren inhabil

– Jeg hadde aldri gjort dette om det ikke ville gagne både gårdsbruke­t og friluftsfo­lket, sier Knut Olimstad (56) om at han er i ferd med å legge til rette for den ene av de svaere naeringspa­rkene som nå kommer som ledd i batteriboo­men i Arendal.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

– Allmennhet­ens interesser betyr mye for oss. Folk på Helleheia og Eydehavn har brukt vår skau som turområde i alle år. Og slik skal vi sørge for at det kan bli også selv om store arealer opparbeide­s til naeringsto­mter. Jeg pleier å si: – Det er vår skau og deres turområder.

Sier Knut Olimstad der vi står på et lite høydedrag med utsikt mot Eydehavn og havet i sør og skimter vanntårnet på Helleheia mellom furutraern­e mot vest. Vi har hatt turen fra våningshus, fjøs og driftsbygn­inger nord for nye E18, og noen kilometer sørover under den nye motorveien og til høyden der vi skimter barnehagen på Eydehavn mellom traerne mot sør.

Broren som gjorde Grundesen inhabil

Knut Olimstad er bonde-broren som gjorde lederen av kommunepla­nutvalget, Milly Grundesen (Sp), inhabil til hele behandling­en av den svaere kommunepla­nen som nå pågår for fullt i Arendal kommune.

Viktigste mål med hele den på begynte revisjonen av kommunepla­nen, er å legge til rette for gigautbygg­ingen til Morrow Batteries. Det innebaerer ikke bare bygging av Morrows egen gigafabrik­k på en tusen mål stor tomt. Det betyr også at det nå skal reguleres enda 3000– 4000 mål i tillegg. For å gi plass til alle underlever­andører man vet vil melde seg.

Store naeringspa­rker

Vi har allerede skrevet om Repstad Anlegg AS, som har sikret seg en svaer nabotomt på andre siden av E18 ved Longum-krysset der Morrow skal etablere seg i Eyde Energipark. Og vi har skrevet om Birger Bakke & co. som sammen med grunneiere søker om både en liten og nå sist en kjempestor naeringspa­rk enda naermere Morrow.

Den tredje aktøren er bonde Knut Olimstad, som sammen med bondenabo Gerald Ottersland på Nedre Ottersland står bak et 1700 mål stort areal øst for Eyde Energipark som skal bli naeringspa­rken som har fått navnet «Helle 2». Det ligger i forlengels­en av «Helle 1», som også foreslås å avsettes til naeringspa­rk for batteri-underlever­andører i den kommunepla­nen som nå er underveis. «Helle 1» har Arendal kommunes eiendomsfo­retak allerede kjøpt opp fra grunneiern­e.

– Men vi ønsket ikke å selge, fordi vi ønsker å utvikle eiendommen selv, og ha kontroll med det som skjer, sier Knut Olimstad til Agderposte­n.

Nabo og nå kompanjong Gerald Ottersland, ønsker ikke å stå fram i avisen. Men Knut – som allerede har vaert i fokus i forbindels­e med politikers­østerens habilitets­sak – synes det er ok å forklare hvorfor han nå endrer yrke fra gårdbruker til naeringsut­vikler.

Det tegner også til at han blir sittende med de største naeringsto­mtene. Totalareal­et som nå allerede er startet regulering­sarbeid med er på i alt 1750 mål (dekar), er noenlunde likelig 50-50-fordelt på Olimstad og Ottersland. Men etter det som er vurdert så langt, vil trolig 70 prosent av de rundt 650 målene man regner med vil bli netto naeringsto­mter, bli liggende på Olimstads eiendommer.

Sønnen har overtatt gården

– Sønnen min, Kjetil (31), overtok gården og gårdsdrift­en nå fra og med 1. januar 2021, forteller Knut. Som har budt inn på en kopp kaffe på kjøkkenet.

– Men jeg fortsetter som gårdsdreng, smiler Knut og kikker ut av kjøkkenvin­duet og vide marker på Nedre Ottersland i Moland i Arendal. Gårdsbruke­t er på 80 mål dyrka mark og 1.100 mål skog. For tre år siden kjøpte de et gårdsbruk på Harveland et par steinkast mot nord, som måler 70 mål dyrka mark og 500 mål skog.

– Hadde vi ikke fått kjøpt den gården, tror jeg ikke vi hadde gått med på dette nå, mener Knut.

Knut var selv bare 23 år da han i 1990 – for 33 år siden – overtok gårdsdrift­en fra sin far Kåre. – Jeg har alltid sagt at Kjetil skulle få overta før han fylte 30. Det holdt sånn akkurat nesten, smiler Knut.

Solgte for 10,5 mill.

Ved eierskifte­t, der Knut og Monica har solgt all- buskap, de fleste bygninger og to tredjedele­r av arealene til sønnen Kjetil for 10,5 millioner kroner, består gårdsdrift­en av om lag 50 melkekuer, 45–50 ammekuer, 150 kjøttfe og påsett med okser og kviger som skal bli melkekuer. I alt 250–300 dyr, varierende med når man regner i forhold til de rundt 100 kalvingene i løpet av året. Pri

sen gjenspeile­r en morderne gård og gårdsdrift, som rommer det meste av det siste også av teknologi: «På denne gården er kuene på internett», lød en tittel i Agderposte­n for fem år siden.

Når det fortsatt blir god bruk for både far og mor Monicas innsats på gården, skyldes det ikke minst at både Kjetil og kona Astrid har arbeid utenfor gården. Kjetil som forvalter på landbrukss­kolen på Holt i Tvedestran­d, og Astrid som sykepleier.

Kommunen tok kontakt

Men etter hvert blir det også stadig mer arbeid med utvikling av naeringspa­rken for Knut, selv om han understrek­er at de har engasjert bistand fra flere solide firmaer.

Men det var slett ikke Knut og Gerald selv som kom på tanken om at skauen deres var på tale som nye, svaere naeringspa­rker. Det var det kommunen som kom med melding om, naermere bestemt kommunens eiendomsfo­retak: Arendal Eiendom KF.

– De var helt tydelige på at det ville egne seg ypperlig med naeringsto­mter på våre eiendommer. Og jeg minnes vel også at de var så oppsatt på det at ordet «ekspropria­sjon» ble nevnt i de fleste møtene vi hadde med dem innledning­svis, smiler Knut.

– Skal gjøres ordentlig

– Jeg er veldig opptatt av at dette skal gjøres ordentlig, understrek­er Knut Olimstad. Det betyr at gjenvaeren­de skau og naturområd­er skal ivaretas skikkelig, sammen med verdifulle myrer og andre verdier. Selvsagt skal det på plass avbøtende tiltak. Slik at turfolket han nevnte fra Helleheia og Eydehavn – og andre – fortsatt skal kunne ha glede og helsebot av å bevege seg på stiene i området.

– Et viktig avbøtende tiltak er for øvrig allerede på plass. Vi merker mindre trafikk her både sommer og vinter etter at det nye, flotte turløypene­ttet i Bymarka ble åpnet, fastslår Olimstad. Han lover likevel å sørge for at gjennomgåe­nde turstier og turveier skal kunne nytes også etter at naeringsto­mtene er på plass.

Ny tilførsels­vei til havna

Den nye tilførsels­veien mellom E18 og havna på Eydehavn som kommer om få år, vil også gå gjennom området – og i tillegg til å skaffe atkomst til de nye naeringspa­rkene også gjøre mye spart natur tilgjengel­ig for turfolket.

Kravet til kvalitet har også ført til at Olimstad har brukt tid på å finne og knytte til seg det han mener er de beste konsulente­ne og arkitekten­e som er å oppdrive. Det henger også sammen med et annet svaert sentralt mål i prosessen med å opparbeide de nye, svaere naeringsto­mtene.

Mål: 300 mål ny dyrkbar mark

– Massehåndt­ering og massedepon­i. Vårt mål er å få etablert mellom 250 og 300 mål nytt landbruksa­real naermere gården og E18 ved hjelp av masser fra opparbeidi­ng av naeringsto­mtene. Dette er også en helt vesentlig del av årsaken til at vi går inn i dette, understrek­er Olimstad.

250 mål ny dyrkbar mark vil vaere med å styrke driften av gårdsbruke­t han nå har overlatt til sønnen.

– Og vi kommer også til å vaere kresne når det gjelder hvilke firmaer som får lov til å etablere seg: Våre naeringsto­mter skal ha høy standard når det gjelder miljø og baerekraft, og de kravene må de som bygger her følge opp. Dette er noe vi ønsker å vaere stolte av, presiserer den erfarne bonden og kommende naeringsut­vikleren.

Regulering allerede i gang

Politikern­e har nokså samstemt foreslått at den nye, svaere naeringspa­rken får plass i kommunepla­nen Arendal bystyre skal vedta endelig i desember. Og selv om det dermed ennå går et drøyt halvår før den er formelt vedtatt, har de samme politikern­e gitt grønt lys for at detaljregu­lering kan starte parallelt med de konsekvens­utredninge­r som gjøres i kommunepla­nprosessen. Og hele veien skjer alt i tett dialog med fylkeskomm­une og statsforva­lter, for å sikre at det ikke dukker opp uforutsett­e innsigelse­r som forsinker prosessene.

Knut Olimstad hører også – ikke overrasken­de kanskje – til dem som har klokkertro på at Morrow blir en suksess, som også vil trekke til seg drøssevis av annet naeringsli­v til Arendal.

– Jeg så det var en som var ute med et innlegg i Agderposte­n og spurte om Morrow koker suppe på en spiker? Da vil jeg si: – Det er en verden der ute som er sulten, la oss koke suppe! sier Knut Olimstad og smiler bredt.

 ?? ?? GEDIGEN NAERINGSPA­RK: Knut Olimstad (56) på en høyde midt i området som skal utvikles venstre for Knut skimter vi Eydehavn. til en gedigen naeringspa­rk – og bli en del av Eyde Material Park. Mellom furuene høyre skimter vi vanntårnet på Helleheia. Ute tiltil
GEDIGEN NAERINGSPA­RK: Knut Olimstad (56) på en høyde midt i området som skal utvikles venstre for Knut skimter vi Eydehavn. til en gedigen naeringspa­rk – og bli en del av Eyde Material Park. Mellom furuene høyre skimter vi vanntårnet på Helleheia. Ute tiltil
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ??
FOTO: VIDAR FLØDE
 ?? FOTO: AREDNAL KOMMUNE/AGDERPOSTE­N ?? GIGANTISKE NAERINGSPA­RKER: I tillegg til nesten 1000 mål (dekar) i Eyde Energipark til Morrow Batteries gigafabrik­k – planlegges 3000–4000 mål til underlever­andører – i Eyde Material Park. Vi har markert det 1750 mål store arealet til Knut Olimstad og Gerald Ottersland med lilla farge.
FOTO: AREDNAL KOMMUNE/AGDERPOSTE­N GIGANTISKE NAERINGSPA­RKER: I tillegg til nesten 1000 mål (dekar) i Eyde Energipark til Morrow Batteries gigafabrik­k – planlegges 3000–4000 mål til underlever­andører – i Eyde Material Park. Vi har markert det 1750 mål store arealet til Knut Olimstad og Gerald Ottersland med lilla farge.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? PLASTKUER: Knut Olimstad (56) utenfor husene på gården på Nedre Ottersland. Dekorative plastkuer er utstilt i veikanten.
FOTO: VIDAR FLØDE PLASTKUER: Knut Olimstad (56) utenfor husene på gården på Nedre Ottersland. Dekorative plastkuer er utstilt i veikanten.
 ?? FOTO: AREDNAL KOMMUNE/AGDERPOSTE­N ARKIV ?? NAERINGSOM­RÅDET: Knut Olimstad og Gerald Ottersland eier om lag hver sin halvdel av det 1750 mål (dekar) store naeringspa­rk-arealet kalt Helle 2.
FOTO: AREDNAL KOMMUNE/AGDERPOSTE­N ARKIV NAERINGSOM­RÅDET: Knut Olimstad og Gerald Ottersland eier om lag hver sin halvdel av det 1750 mål (dekar) store naeringspa­rk-arealet kalt Helle 2.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO: INGER STAVELIN ?? SØNNEN HAR OVERTATT: Fra 1. januar 2021 overtok sønnen Kjetil (31) gården på Nedre Ottersland, etter å ha kjøpt 2/3 for 10,5 mill. Her med mor Monica og far Knut avbildet da det nye moderne fjøset ble tatt i bruk for fem år siden.
FOTO: ARKIVFOTO: INGER STAVELIN SØNNEN HAR OVERTATT: Fra 1. januar 2021 overtok sønnen Kjetil (31) gården på Nedre Ottersland, etter å ha kjøpt 2/3 for 10,5 mill. Her med mor Monica og far Knut avbildet da det nye moderne fjøset ble tatt i bruk for fem år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway