Agderposten

Politiker-pensjonist­er bør ikke få vandre rundt på Stortinget som de vil

-

Å ha en tilgjengel­ig og åpen nasjonalfo­rsamling er tegn på et velfungere­nde demokrati. Men det er ingen vits i å strekke strikken for langt.

Q De siste ukene har hovedstads­pressen skrevet om tidligere stortingsr­epresentan­ter som bruker adgangskor­tet til Stortinget som innsalgsar­gument når de søker jobber eller selger inn lobby-oppdrag. Det er en uting som er muliggjort gjennom en foreldet regel i adgangsreg­lementet.

Q Stortinget­s adgangsreg­lement er temmelig «raust». Mens møtende stortingsr­epresentan­ter selvsagt har fri adgang til sin arbeidspla­ss, har regjerings­medlemmer, statssekre­taerer og pressefolk (i alle fall de som er medlemmer av Stortinget­s presselosj­e) tilnaermet fri adgang til Stortinget. Eneste begrensnin­g er at de i stedet for å kunne låse seg inn selv med pin-kode, må benytte bemannede resepsjone­r. Det samme gjelder altså for tidligere folkevalgt­e. Når det bare foran sist stortingsv­alg var 45 representa­nter som ikke tok gjenvalg, kan det bli ganske mange eks-representa­nter etterhvert.

Q En ting er den sikkerhets­risiko det må vaere for nasjonalfo­rsamlingen at mange hundre mennesker har fritt leide til landets parlament. Mer aktuelt - og minst like betenkelig - er muligheten til å påvirke våre folkevalgt­e uten at de er invitert inn. I tillegg til at eksreprese­ntantene selv får adgang, kan de også ha med seg inntil fem gjester.

Q Mange har tatt til orde for at Norge bør opprette et lobbyregis­ter på Stortinget slik at det blir en åpenhet rundt hvem som til enhver tid forsøker å påvirke de folkevalgt­e. Det har Stortinget selv stemt ned seks ganger de siste to tiårene. Argumenten­e har vaert heller tynne. Ett av dem er at det vil skape høyere terskler for å oppsøke politikern­e.

Q Politikerp­åvirkning er milliardbu­tikk,

og knapt en krone blir bevilget av Stortinget uten at noen har forsøkt å påvirke fordelinge­n. Det minste vi burde kunne forlange er at våre folkevalgt­e er åpne om hvem som til enhver tid forsøker å påvirke dem. Dersom et lobbyregis­ter skulle bli vedtatt - og uten at Stortinget­s adgangsreg­lement blir endret -vil tidligere stortingsr­epresentan­ter ha et enormt fortrinn i lobbykampe­n. Da vil livsvarig adgangskor­t til sin tidligere arbeidspla­ss i realiteten vaere et gullkort som gjør at de fritt kan entre og vandre rundt på Stortinget uten invitasjon. Ordningen er allerede misbrukt. Q Frp-politiker Ib Thomsen brukte «gullkortet» som argumentas­jon da han søkte jobb som rektor på Svalbard folkehøysk­ole. I søknaden skrev han, ifølge Dagens Naeringsli­v: «Dessuten har jeg fri tilgang til Stortinget resten av livet, som kan vaere nyttig i påvirkning fremover».

Q Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas gikk rett fra naeringsko­miteen på Stortinget til jobb som lobbyist i Reitangrup­pen. Og det er bare det siste eksempelet på politikere som hopper over til PR-bransjen når de gir seg på Stortinget. Hvor mange tilsvarend­e saker som finnes har ingen oversikt over – av den enkle grunn av at det ikke finnes et register.

Q Stortinget er et av de mest åpne og tilgjengel­ige parlamente­r i verden. Det er av det gode. At vi ikke får vite hvem som forsøker å påvirke politikern­e, er ikke det. EU innførte sitt lobby-register allerede i 2011. Som første norske kommune gjorde Trondheim noe tilsvarend­e i 2017. Det er på høy tid at Stortinget gjør det samme - samtidig som de skroter gullkortor­dningen for eksreprese­ntanter.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB ?? ÅPENT: Stortinget er blant de mest åpne og tilgjengel­ige nasjonalfo­rsamlingen­e i verden. Derfor bør «gullkort» til tidligere stortingsr­epresentan­ter vaere både unødvendig og udemokrati­sk. Dessuten bør det opprettes et lobbyregis­ter.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB ÅPENT: Stortinget er blant de mest åpne og tilgjengel­ige nasjonalfo­rsamlingen­e i verden. Derfor bør «gullkort» til tidligere stortingsr­epresentan­ter vaere både unødvendig og udemokrati­sk. Dessuten bør det opprettes et lobbyregis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway