Agderposten

Frykter skred i sentrum – advarer mot boligblokk

Det er foreløpig ikke dokumenter­t at den planlagte åtte etasjers blokka bak den gamle Metodistki­rka i Østre gate er sikret mot skred. Inntil det er på plass, har Norges Vassdrags og Energidire­ktorat (NVE) fremmet innsigelse mot planen.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Åtte etasjer med leilighete­r bak den gamle Metodistki­rka falt i smak hos politikern­e. Før jul sendte Arendal kommune ut planen hvor det er tenkt 11 leilighete­r i åtte etasjer på den 1,7 mål store tomta. Det gamle kirkebygge­t skal bevares, men et tilbygg fra 1965 skal rives og gi plass til leilighets­bygget.

Leilighets­bygget vil bygges i massivtre. Fargene vil harmonere med teglfargen til kirken enten med en historisk farge eller en naturfarge som fremhever at det er et massivtreb­ygg.

Toppen av leilighets­bygget vil ha en felles terrasse med en bru over til friområdet på Fløyheia.

Nå kommer reaksjonen­e

Nå som planen ligger ute til det som kalles offentlig ettersyn, kommer også reaksjoner på planene. En av instansene som reagerer, er altså NVE. De har allerede i et brev den 20. januar svart ut en del konkrete spørsmål knyttet til faren for kvikkleire­skred, steinspran­g, rasfare og overvann.

Når NVE nå har lagt inn innsigelse, er det fordi det etter deres mening ikke er nok dokumenter­t en tilstrekke­lig sikkerhet mot skredfare i bratt terreng.

Det er kravene i TEK 17 som ikke er oppfylt og det må dokumenter­es i en skredfareu­tredning som er i henhold til NVEs veileder. Eventuelle nødvendige risikoredu­serende tiltak må tas inn i regulering­splanen.

Om bakgrunnen for dette, viser NVE til at planområde­t omfatter en bratt skråning med helling brattere enn 25 grader. Det nye leilighets­bygget vil ligge tett inntil og delvis i denne bratte skråningen, og vil kunne vaere utsatt for skred og steinspran­g.

Ikke funnet kvikkleire

NVE tar for øvrig til etterretni­ng at det i et geoteknisk notat fra juni i fjor, utarbeidet av Multiconsu­lt, konkludere­s med at det ikke er funnet kvikkleire eller sprøbruddm­ateriale i grunnunder­søkelsene som er gjort.

I et VA-notat fra februar i fjor er overvann utredet. Det må renne ned i bakkant og bør fordrøyes for det går inn på det kommunale nettet. Overvann som renner ned fra fjellskrån­ing, via nabobygget Byterrasss­en, må ikke stenges inne.

I løpet av tida som planen ligger ute til offentlig ettersyn vil det også vise seg om høyde, volum og form på leilighets­bygget er tilpasset godt nok, har kommunedir­ektøren tidligere kommentert. Blant andre har naboene bak, i Byterrasse­n vaert kritiske.

 ?? FOTO: BGM ARKITEKTER ?? BLIR LIGGENDE INNTIL BRATT SKRÅNING: Det er bratt der den planlagte blokka i massivtre kan komme. Da må det må skredfaren utredes bedre, krever NVE.
FOTO: BGM ARKITEKTER BLIR LIGGENDE INNTIL BRATT SKRÅNING: Det er bratt der den planlagte blokka i massivtre kan komme. Da må det må skredfaren utredes bedre, krever NVE.
 ?? FOTO: BGM ARKITEKTER ?? TIL ETTERSYN: I løpet av tida planen ligger ute til ettersyn, vil det vise seg om leilighets­bygget er godt nok tilpasset omgivelsen­e, mener kommunedir­ektøren.
FOTO: BGM ARKITEKTER TIL ETTERSYN: I løpet av tida planen ligger ute til ettersyn, vil det vise seg om leilighets­bygget er godt nok tilpasset omgivelsen­e, mener kommunedir­ektøren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway