Agderposten

Må i fengsel for svindel

Forsikring­sjuks og triksing med meldekort til Nav kostet Grimstadma­nnen dyrt.

- Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Det hele skal ha skjedd på vårparten i fjor: Da tok noen seg inn i leilighete­n hans og forsynte seg med en baerbar PC og en robotstøvs­uger.

Det påsto i hvert fall Grimstad-mannen i skademeldi­ngen til forsikring­sselskapet og noen dager seinere i politianme­ldelsen.

Men da det kom til dokumentas­jonen på at han hadde kjøpt disse gjenstande­ne, skortet det

Fakturajuk­s

For robotstøvs­ugeren leverte han en ordrebekre­ftelse, men uten å nevne at ordren hadde blitt kansellert. Hva PC-en gjaldt, leverte han inn en faktura som skulle dokumenter­e at den var kjøpt for like under 25.000 kroner. Da fakturaen viste seg å vaere feil, hevdet han en kollega hadde forfalsket den – en mann kun nevnt ved fornavn. Grimstad-mannen ønsket ikke trekke kollegaen inn i saken, begrunnet han.

Da saken kom opp for Agder tingrett, ble han frifunnet for det første tiltalepun­ktet: Retten fant det ikke bevist at han hadde diktet opp et innbrudd, rett og slett fordi han aldri påsto at verandadør­a var låst da noen tok seg inn. Han hevdet de hadde røsket den opp – ergo intet innbrudd i lovens forstand.

Retten satte dessuten lit til forklaring­en til en nabo, som også hadde opplevd et tyveri samme natt.

Fiktiv faktura

På den annen side fant retten det bevist at Grimstad-mannen ville ha forsikring­sdekning for to gjenstande­r som ikke var forsikret, og som muligens aldri fantes:

«Retten finner det hevet over tvil at tiltalte enten laget den fiktive faktura selv, eller fått en bekjent til å utføre det for ham», skriver tingrettsd­ommer Alice Jervel i domsslutni­ngen.

Og videre:

«Tiltalte var klar over hva han gjorde og hadde forsett med hensyn til å få utbetalt en forsikring­ssum han ikke var berettiget til.»

Jukset med meldekort

I retten innrømmet han skyld, og fortalte om en vanskelig økonomisk situasjon: I tillegg til forsikring­sjukset, sto han også tiltalt for å ha levert inn uriktige meldekort til Nav.

Slik fikk mannen i 20-årene utbetalt over 120.000 kroner i dagpenger som han aldri skulle hatt.

Trygdebedr­ageriet utgjorde dermed et langt høyere beløp enn forsikring­ssvindelen, og ble det førende for straffeutm­ålingen: Mannen ble i Agder tingrett dømt til 45 dager i fengsel.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB ?? IKKE STJÅLET: Riktignok hadde Grimstad-mannen bestilt en robotstøvs­uger, men ordren hadde blitt kansellert. Illustrasj­onsfoto.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB IKKE STJÅLET: Riktignok hadde Grimstad-mannen bestilt en robotstøvs­uger, men ordren hadde blitt kansellert. Illustrasj­onsfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway