Agderposten

Fryktet ulykker i flere år – så smalt det

Nylig ble hesten til Kathrine Arneberg påkjørt da hun var ute på leietur på Sandumslet­ta. Hun har i flere år fryktet at noe slikt skulle skje.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Trafikken er helt vill her, og det blir stadig mer. Det har vaert mange nestenulyk­ker her og jeg føler ingen vil ta ansvar for å få ned farten. Selv etter at et rådyr ble påkjørt her i høy fart i fjor, skjedde det ingenting, sier en oppgitt Kathrine Arneberg.

Hun driver ridesenter i Sandumkrys­set ved innkjøring­en mot Hove, og for å ta hestene ut på tur, må hun leie dem et stykke langs veien inn til leirsenter­et.

Fartsgrens­en er 60, og selv om mange kjører hensynfult og følger fartsgrens­en, føler hun det er altfor mange som ikke gjør det. Noe hun fikk merke for fullt for en drøy uke siden.

– Ta hensyn!

– Hesten var urolig etter å ha blitt skremt av noe i veikanten, den danset rundt da bilen kom. Jeg forsøkte å signaliser­e at bilisten måtte ta hensyn, men den kjørte ikke langt nok unna og hestens bakpart skled ut i veien og bilen traff den, men kjørte bare videre. Vi var begge uheldige, sier Arneberg.

Heldigvis, fordi bilen var liten og farten relativt lav, ble det ingen brudd og hesten vil trolig bli frisk.

Men om bilistene tok mer hensyn til at det er et merket hesteområd­e, tror Arneberg hun kunne slippe å gå med hjertet i halsen hver gang hun må leie hestene fra gården og til Hove.

Vurderer kontroller

– Altfor mange ser sletta og kjører som de har stjålet bil og bensin. Og når de ser oss leie hesten, er det slett ikke alle som viser hensyn og senker farten. Mange virker tvert imot irriterte.

Jeg håper flere kan tenke på at det er tross alt dyr på 600 kilo som går her, og konsekvens­ene av å treffe et kan bli så store, sier Arneberg.

Politiet sier nå de vil vurdere kontroller på strekninge­n.

– Dette er et kort og smalt veistrekk der man ofte bør ned i hastighet, så det er kanskje verdt å ha noen kontroller der, sier gruppelede­r for UP i Agder, Morten Isaksen.

Han sier politiet tidligere har hatt kontroller på hovedveien fra Faervik og ut til krysset ved Sandum, uten å avdekke mange grove overtredel­ser. De har heller ikke fått tidligere meldinger om høy fart på det siste strekket inn mot Hove Leir.

– Fartsgrens­en på det siste strekket inn til Hove er så smalt at ved passeringe­r må man ofte ned i 20 km/t for å komme forbi på en trygg og god måte, oppfordrer politiet.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? Kathrine Arneberg og den påkjørte hesten Edwina.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD Kathrine Arneberg og den påkjørte hesten Edwina.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? MERKET: Dette bør vaere en klar oppfordrin­g til senket fart, mener politiet. Ulykken skjedde der bilen er på bildet.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD MERKET: Dette bør vaere en klar oppfordrin­g til senket fart, mener politiet. Ulykken skjedde der bilen er på bildet.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? LETTERE SKADD: Ankelen på hesten tok sammenstøt­et med den lille bilen.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD LETTERE SKADD: Ankelen på hesten tok sammenstøt­et med den lille bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway