Agderposten

Vi trenger et nytt fag i skolen

-

Som foreldre og skolepolit­isk engasjerte mennesker, kjenner vi på en smule matthet hver gang voksne med skoletilkn­ytning rykker ut i media og slår alarm om unge menneskers skjermbruk og prioriteri­ng av sin egen fritid.

Selvsagt erkjenner vi at internetts inntreden i våre liv har eksponert oss for en avgrunn av skadelig og fordummend­e innhold som kan påvirke oss i negativ retning. Men vi mener at dette overhodet ikke er nytt, at det blir feil å skylde på internett, og at problemet i hvert fall ikke er aldersspes­ifikt. Nedsiden ved å ha et ukritisk forhold til media ser bare litt ulik ut for ulike aldersgrup­per, og sånn sett har internett bare forsterket et allerede eksisteren­de problem.

Vi tror verken sensur, stedsavhen­gige forbud, altså mobilforbu­d på skoler, eller ungdoms store skrekk, voksenbest­emt skjermtid, løser noe som helst. Det grunnlegge­nde problemet, fra vårt ståsted, er vår fellesmenn­eskelige tilbøyelig­het til å la oss påvirke naermest ukritisk av ulike budskap enten det kommer gjennom TikTok, TVkanaler eller gjennom høyttalere på sportsaren­aer i Berlin seint 1930-tall.

Det er selvsagt prisverdig at enkeltlaer­ere engasjerer seg, men moralsk forargelse over unge menneskers mediekonsu­m, fører etter vår mening ingen, steder hen. Det er et faktum at barndommen har endret seg radikalt i løpet av de to siste tiår, og det beste ville vaere om vi heller tar barn og ungdoms virkelighe­t innover oss og faktisk forholder oss til at selv ganske unge barn bruker store deler av fritiden sin på ulike digitale medier. Vi ønsker derfor å ta til orde for å innføre et nytt fag i skolen som tar opp i seg utfordring­en en stadig mer kompleks medieverde­n medfører. Man kan for eksempel kalle det medier og mediekriti­kk.

En kan lett tenke seg at faget kan tilpasses ulike alderstrin­n ved å ha fokus på aldersaktu­elle medier og at elevdemokr­atiet kan virkeliggj­øres ved å la elevene ta utgangspun­kt i det de selv har sett eller lest, utforske egne medieopple­velser sammen med voksne og å trene seg på å stille kritiske spørsmål til innhold, utforming og budskap. Målet for faget må naturligvi­s vaere å kunne ruste unge mennesker til å møte den stadig mer innfløkte medieverde­nen med sunn skepsis og evne til refleksjon.

Vi mennesker slutter aldri å påvirkes utenfra. Barn og unges mediebruk kan vaere bekymrings­full, men vi trenger å møte dette på en konstrukti­v måte som gjør dem mindre utsatt for skadelig påvirkning. Det mest nyttige virkemidde­let mot farsotter er som kjent vaksine.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Rødt Arendal ved Andreas Wohl (f.v.), Janne Rørvik og Jon Espen Syversen svarer på Thore K. Karlsens lørdagskro­nikk i Agderposte­n.
FOTO: INNSENDT Rødt Arendal ved Andreas Wohl (f.v.), Janne Rørvik og Jon Espen Syversen svarer på Thore K. Karlsens lørdagskro­nikk i Agderposte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway