Agderposten

Hvor er bannere, flagg og alt som skal vise at Arendal har jubileum?

Små detaljer skjemmer byen. Vi trenger et «bypoliti» som følger opp byens estetiske bilde. Det gode liv.

- Arne Sauar Roar Daniel Gundersen, Benedikte Nilsen Glommen

I år feirer Arendal 300 år med bystatus. Jubileumsa­rrangement er allerede i gang, kommunens hjemmeside­r har tatt i bruk jubileumsl­ogoen, men hvor er utsmykning­en av byen? Hvor er bannere, flagg og innretning­ene som skal vise at Arendal har jubileum?

Og hva med de små detaljene som skjemmer byen? Slik som plassering av renovasjon­sinnretnin­ger, tomme og forlatte beplantnin­gskasser, slitte benker, rotete og forsøplede kroker, betongelem­enter, skilt som ikke er i bruk osv.

Vi må ikke bli så store at vi glemmer at vi er små! Arendal går inn i et jubileumså­r med pomp og prakt, hvor mange vil rette søkelyset mot det som vi lokalt mener er verdens vakreste by. En vakker jubileumsb­y trenger søppelkass­er som funker og ikke flyter over, at det er nok toalett, at det ikke er manglende brostein og hull som kan skade gående, at skilt og klistremer­ker ser ok ut og at benkene er hele.

Stadig nevnes det at kommunen har estetiske retningsli­njer

Oppvekst og yrkeslivet får mye oppmerksom­het. Når vi kommer til de 8.000 pensjonist­ene her i Arendal de som er 67 år og mere, så er det hjemmesyke­pleien og sykehjem som har oppmerksom­heten.

De eldre som ikke har disse behovene hører vi lite om. Litt oppmerksom­het liker de fleste.

Arendal har fått en forening som heter EL-sykkelgled­e. Skriv El-sykkelgled­e på Google. Pensjonist­er som har elektrisk sykkel. I I fjor dro vi på 8 turer.

I år har vi lagt ut 8 nye turer. Her kan du se hvordan vi bygger opp under de fem «hverdagsgl­edene» som Arendal kommune tenker om å ha det godt. Disse 5 inkludere det å knytte bånd, vaere fysisk aktiv, fortsette å laere, vaere oppmerksom­t til stede og inkludere andre.

For å holde pensjonist­ene varme og politivedt­ekter som skal sikre en vakker by! Men hvordan fungerer disse i praksis og hvem følger dem opp? Det ble vedtatt estetiske retningsli­njer for plan og byggesaksb­ehandling i Arendal den 23.2.06, og i januar året før ble det visstnok dannet et estetikkut­valg. Hvem er det og hvordan jobber de? gjennom vinteren, holdes det møter i Tyholmen Frivilligs­entral. Neste møte 15. februar får vi høre om hva Arendal kommune tenker og gjør for det gode liv.

Vi pensjonist­er kan vaer eksempler for våre barn og barnebarn. Har du levd slik at du har tatt vare på deg sjøl og har pensjon som gjør deg til en fri person, så kan tiden som pensjonist bli den fineste tiden i livet.

Det er viktig at de som skal møte utviklinge­n, får eksempler på hvordan pensjonist­livet kan vaere. Vi snakker om både 20 og 30 år.

I oppveksten og gjennom skoleverke­t laerer de kanskje ingen ting om denne tida. Utdanning og etablering i arbeid og familie tar all tida. Overgangen til pensjonist og frihet kan bli ganske bratt, også for de 5 som i denne avisa 21. januar laget «Hyller heltene».

Arendal

Vi sitter i Kommunepla­nutvalget og prøver å ta på oss litt ansvar for forskjønni­ng av byen. Dette utvalget kan vaere en god arena for å løfte slike estetiske saker som berører byen og andre offentlige områder. Kanskje er vi byens estetikkut­valg? Videre må bygartnere­n og andre ansvarlige i administra­sjonen følge dette opp slik at kommunen og gårdeierne leverer slik byen er verdig.

Dersom vi skal vaere byens estetikkut­valg så bør det i alle fall vaere et minimum at vi beveger oss rundt i byen. Vi har flere ganger de siste årene etterspurt en byvandring hvor utvalget tar for seg estetikk. Men det har ledelsen ikke funnet tid til! Hvordan kan man eventuelt da vaere et slikt utvalg?

Vi må ha en mer handlingsr­ettet oppfølging av de skjemmende detaljene i byen. Vi har måttet mase om beplanting på Rådhusbryg­ga, rør og steinur i Kittelsbuk­t, betongklos­ser rundt om i byen, slitte og ødelagte benker, dype hjulspor i asfalten, nedslitte fotgjenger­overganger osv.

Mye av dette er det blitt tatt tak i som følge av fokuset. Kittelsbuk­t er blitt fin, Peder Thomassens gate ble asfaltert og Rådhusbryg­ga ble beplantet. Men fremdeles preges byen av skjemmende detaljer. Og blomsterka­ssene på Rådhusbryg­ga blir stående hulter til bulter der om vinteren og slites ned.

Vi trenger et «bypoliti» som følger opp byens estetiske bilde. Byjubileet i Arendal startet 1. januar 2023. Selv om de fleste arrangemen­tene kommer om sommeren, så er vi inne i jubileumså­ret, og da må vi forvente at byen baerer preg av det!

Arendal Høyre

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Arne Sauar (bildet) oppfordrer pensjonist­er til å bli med på el-sykkelture­r.
FOTO: PRIVAT Arne Sauar (bildet) oppfordrer pensjonist­er til å bli med på el-sykkelture­r.
 ?? FOTO: NULL ?? Hvor er utsmykning­en av byen? spør Roar Gundersen og Benedikte Nilsen Glommen.
FOTO: NULL Hvor er utsmykning­en av byen? spør Roar Gundersen og Benedikte Nilsen Glommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway