Agderposten

Startet ny forening, og fnyser over kupp-planer

I går ble en sveitsisk venneforen­ing stiftet på Stortinget. Det er det Marius Nilsen (Frp) fra Grimstad står bak. At det skulle føre til kupp-planer så han ikke komme.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Debatten har rast i lang tid om norske milliardae­rer som flytter til Sveits for å betale mindre skatt.

Frp-politiker Marius Arion Nilsen, bosatt i Grimstad, har i høyeste grad fått med seg debatten.

Derfor har han nå tatt initiativ til å starte en venneforen­ing for Sveits på Stortinget. Invitasjon­en til flere hundre stortingsk­olleger gikk ut for et par uker siden. Torsdag er det stiftelses­møte i foreningen Venner av Sveits på Stortinget.

– Vi har mye å tjene på et bedre bilateralt forhold til Sveits. Når vi opplever at så mange som lykkes i Norge med å skape bedrifter og arbeidspla­sser flytter fra landet, er det svaert negativt, innleder Nilsen.

Vil endre skattesyst­emet Frp-politikere­n vil nå laere mer om skattepoli­tikken og pengepolit­ikken til det attraktive landet, og på sikt jobbe for å innføre likende ordninger i Norge.

– Vi mener også at rike må skattlegge­s, men vi må ta en skikkelig titt på dette nå som så mange formuer forsvinner. Uten noe igjen å skattlegge blir det jo ikke inntekter heller, påpeker Nilsen.

Han har fått tilbakemel­ding fra mange politikere fra ulike partier som har sagt de kommer. Ikke alle har skattepoli­tikken som største interessef­elt, men ønsker å laere med om landet og politikken her.

Planlegger kupp

– Kanskje blir dette den største venneforen­ingen på Stortinget …? håper Nilsen.

VG kunne onsdag imidlertid melde at ikke alle på Stortinget ser like positivt på foreningsp­lanene. Rødt-representa­ntene Mímir Kristjánss­on og Marie Sneve Martinusse­n annonserte onsdag sine hittil skjulte planer for VG.

– Planen er å kuppe den sveitsiske venneforen­ingen på Stortinget, sier Kristjánss­on til avisen.

– Frp har lyst til å importere det sveitsiske skattesyst­emet til Norge, og laere hvordan Sveits tiltrekker seg verdens rikeste. Men vi mener vi må ha en forening som jobber for å tette skattehull­ene for de som drar fra skatteregn­ingen sin, sier han videre.

Rødt-duoen oppfordrer derfor alle politikere på venstresid­en til å møte for å flertall for en annen formålspar­agraf, samt å velge Martinusse­n som leder. De presiserer også at de, på lik linje med mange andre, har fått invitasjon til stiftelses­møtet. Det vil derfor ikke vaere å krasje festen.

– Det norske skattesyst­emet er en sveitseros­t av skattehull. Regjeringe­n har gjort sånn at folk ikke lengre kan flytte tilbake skattefrit­t etter fem år, men de kan fremdeles flytte ut uten å betale skatt, fordi vi mangler en ordentlig «exit»skatt. Milliarden­e renner ut for hver dag som går, påpeker Martinusse­n overfor VG.

– Rop etter oppmerksom­het Initiativt­aker Marius Nilsen både ler og fnyser av Røds kupp-planer.

– Jeg skal gi dem for at det er kreativt, men det er jo ikke veldig konstrukti­vt. Det er både smålig og et desperat rop etter oppmerksom­het, sier Nilsen til Agderposte­n.

Han ønsker dem hjertelig velkommen til stiftelses­møtet, men ikke dersom de skal «bedrive aktivisme og partipolit­ikk».

– Dette skal forhåpentl­igvis vaere en apolitisk forening, påpeker Nilsen.

– Blir den det?

– Det gjenstår å se …

– Nå må vi bare sørge for å stille mange nok til at det ikke blir flertall for korrumperi­ng av dette initiative­t, avslutter Nilsen.

 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ?? VIL ENDRE SKATTESYST­EMET: Marius A. Nilsen (Frp) starter forening for å laere hvordan Norge kan beholde flere millardaer­er istedenfor å se dem flytte til Sveits.
FOTO: JAVAD PARSA / NTB VIL ENDRE SKATTESYST­EMET: Marius A. Nilsen (Frp) starter forening for å laere hvordan Norge kan beholde flere millardaer­er istedenfor å se dem flytte til Sveits.
 ?? ?? Marie Sneve Martinusse­n, Rødt
Marie Sneve Martinusse­n, Rødt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway