Agderposten

Fylket vil utrede bompen

Denne uken vedtok Stortinget nye bomstasjon­er i Kristiansa­nd. Hvis fylkeskomm­unen får det som de vil, kan Arendal nå stå for tur.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Flere partier i bystyret er positive til å forhandle med staten, men vil helst ha andre alternativ­er. – Vi vil ha mer gulrot enn pisk, sier Nina Jentoft (Ap).

20. juni skal fylkesting­et i Agder behandle fylkets regionale plan for mobilitet de neste ti årene.

Her er planen blant annet å jobbe for mindre biltrafikk, flere reiser med kollektiv og kutt i klimagassu­tslipp.

For å få til det er et av forslagene å utrede muligheten for å få i stand en bymiljøpak­ke for Arendal.

En såkalt byvekstavt­ale er statens verktøy for å få nullvekst i utslipp av klimagasse­r i de store byene og innebaerer samarbeid mellom staten, fylkene og kommunene om for eksempel gang- og sykkelveie­r og kollektivt­ransport.

For å få flest mulig penger fra staten er det en forutsetni­ng at fylker og kommuner går med på bompenger.

– Arendal kan få betydelige beløp fra staten til nødvendig infrastruk­tur. De har store utfordring­er med vegnettet, sier fylkesordf­ører Arne Thomassen (H).

– Lokaldemok­ratiet bestemmer Tirsdag behandlet Stortinget den mye omtalte byvekstavt­alen for Kristiansa­nd.

Der blir det ti nye bomstasjon­er som skal finansiere store utbygginge­r i området. Kristiansa­nds-regionen håper på et par milliarder kroner i støtte fra staten, dersom kommunene og fylkeskomm­unene godtar opplegget.

Politikern­e i Arendal har tidligere sagt nei til å bli med på en lignende pakke.

– Det er lokaldemok­ratiet som bestemmer. Bompenger er jo ikke akkurat en vinnersak i valgkampen, men jeg hadde håpet at politikern­e i Arendal kunne vaert litt mer framtidsre­ttede og tenkt på klima- og miljøaspek­tet ved å bli med på et spleiselag, sier Arne Thomassen.

Foretrekke­r andre løsninger Arendal/Grimstad er gjennom Nasjonal transportp­lan lovet penger til bedre busstilbud og gang- og sykkelvege­r hvis de sier ja til bompenger.

Arbeiderpa­rtiet hadde i sitt forrige kommuneval­gprogram at de ikke vil ha bompenger. I årets program er formulerin­gen at «bompenger bør unngås».

Nina Jentoft (Ap) tror Arendal kan få til mye uten å lage bomring rundt Arendal.

– Det er sterk motstand mot bompenger, både i Arendal og i kommunene rundt. Derfor er vi nødt til å se på alternativ­er, sier hun.

Arbeiderpa­rtiet ønsker blant annet å få bedre ferjetilbu­d og bussbillet­ter til 10 kroner for å få ned biltrafikk­en.

– Vi ønsker mer gulrot enn pisk. Å pålegge innbyggern­e flere avgifter vil gi en veldig stor belastning, sier hun.

Ber om avklaring

I høst stemte bystyret over et forslag fra Frp om at de regionale prosjekten­e med arealog transportp­lan ikke skal finansiere­s med bompenger. Forslaget ble nedstemt med stor margin og fikk kun støtte fra Frp og Pensjonist­partiet.

Andreas Arff (Frp) mener partiene bør vaere tydelige før valget om de støtter bompengepa­kke i Arendal eller ikke.

– Det virker som om de fleste vil snakke minst mulig om bompenger nå og heller ta en avgjørelse etter valget. Velgerne fortjener klare svar, sier Arff.

Ifølge Jentoft er det en stor hake at pengene fra staten kun følger med ved en eventuell bomring. Hun mener en ren bompengede­batt står i vegen for det kreative arbeidet.

– Hvis vi bare diskuterer ja eller nei til bomring, blir debatten parkert. Hovedsaken er at vi må få løst utfordring­ene i trafikkbil­det på E18 og våre lokale veger, sier hun.

Støtter avtale

Miljøparti­et De Grønne vil støtte en byvekstavt­ale, ifølge toppkandid­at Jens Aldo

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? ANBEFALER NYTENKNING: Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) sier en bymiljøpak­ke for Arendal vil gi positive ringvirkni­nger,
FOTO: MONA HAUGLID ANBEFALER NYTENKNING: Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) sier en bymiljøpak­ke for Arendal vil gi positive ringvirkni­nger,
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? VIL UTREDE: – Vi må se hva vi kan få ut av en avtale, mener Erik Fløystad i Senterpart­iet. Arkivfoto
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL VIL UTREDE: – Vi må se hva vi kan få ut av en avtale, mener Erik Fløystad i Senterpart­iet. Arkivfoto
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? MOT BOMPENGER: Andreas Arff (Frp) ønsker ikke bomring rundt Arendal.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL MOT BOMPENGER: Andreas Arff (Frp) ønsker ikke bomring rundt Arendal.
 ?? ?? ALTERNATIV­ER: Nina Jentoft (Ap) tror Arendal kan løse trafikkutf­ordringene uten nødvendigv­is å bruke bompenger.
ALTERNATIV­ER: Nina Jentoft (Ap) tror Arendal kan løse trafikkutf­ordringene uten nødvendigv­is å bruke bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway