Agderposten

Agders ungdom fortjener langt bedre

Mens Høyre har hatt fylkesordf­øreren de siste årene i Agder fylkeskomm­une har budsjetten­e til skole stadig blitt beskåret.

- Marit Grefstad

Det ser ut som om Høyre ikke skjønner at å drive videregåen­de skole i fylket er av de aller viktigste oppgavene til fylkeskomm­unen. Dette er trist og defensivt. Agders ungdom fortjener langt bedre.

For Arbeiderpa­rtiet er utdanning selve grunnfjell­et i et velfungere­nde samfunn. Målet er at videregåen­de skole skal forberede ungdom på videre utdanning eller arbeid og at skolen tilbyr den utdanninge­n landsdelen trenger for å utvikle seg videre.

Derfor vil Arbeiderpa­rtiet blant annet frede de videregåen­de skolene fra stadig diskusjon om nedleggels­e i hele neste periode. Vi vil ha skoler naert der folk bor, og tett oppfølging av laerlinger. Vi vil styrke laget rundt eleven, med flere miljøarbei­dere og helsesykep­leier. Og sist, men ikke minst, vil vi satse på forebyggen­de og inkluderen­de tiltak som bygger god psykisk helse hos elevene i videregåen­de skole.

Sørlandet ligger ved kysten mot Europa og kontinente­t. Gjennom historien har geografien tilført Sørlandet internasjo­nale perspektiv­er. Det er fortsatt svaert verdifullt. Dahlske videregåen­de skole ønsker en slik kontakt med kontinente­t, og er derfor offensive med å søke eksterne midler og prosjektde­ltakelse via Erasmus. De satser på internasjo­nalisering helt i tråd med satsingen i Regionplan Agder, men vi får dessverre tilbakemel­ding om at det er utfordring­er knyttet til finansieri­ng av dette.

Gjennom Erasmus har videregåen­de skoler unike muligheter til å samarbeide med europeiske samarbeids­partnere og søke støtte til å sende elever og ansatte på et laeringsop­phold i utlandet. Prosjekten­e skal bidra til å styrke den internasjo­nale dimensjone­n i opplaering­en og gi opplaering­en økt kvalitet.

Det er ingen tvil om at dette kan tilføre både elever, laerere og skolene kjaerkomme­n vekst og kompetanse­utvikling. Dessverre kan dette stoppe opp på grunn av mangel på midler. Selv om Erasmus prosjekten­e stort sett finansiere­r størstedel­en, trenger skolene å ha en buffer slik at ikke de resterende utgiftene må tas fra skolens eget budsjett. Bufferen kan dreie seg om noen hundre tusen på de skolene som arbeider tett internasjo­nalt.

Vil Agder Høyre prioritere videregåen­de skoler bedre heretter? Og vil man bygge opp en slik buffer på skolene?

Ordførerka­ndidat Grimstad og listekandi­dat Agder Arbeiderpa­rti

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Vi vil ha skoler naert der folk bor, og tett oppfølging av laerlinger, skriver Marit Grefstad (Ap).
FOTO: INNSENDT Vi vil ha skoler naert der folk bor, og tett oppfølging av laerlinger, skriver Marit Grefstad (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway