Agderposten

Prisfall ga kraftig nedgang i behov for strømstøtt­e

4.455 aktører i idretten og frivilligh­eten søkte om strømstøtt­e for månedene januar, februar og mars. Det er en kraftig nedgang fra forrige periode.

- Stian Grythaugen, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

Omfanget av søknader som var levert innenfor fristen onsdag ettermidda­g fremgår av tall NTB har fått tilgang til av Lotteriog stiftelses­tilsynet.

Det er fjerde gang at aktører i idretten og frivilligh­eten har kunnet søke om hjelp til å betale strømregni­ngen. Totalt mottok Lotteri- og stiftelses­tilsynet, som administre­rer ordningen på vegne av regjeringe­n, 4.455 søknader.

For perioden oktober til desember var det tilsvarend­e tallet 6.605, mens tallet for juli, august og september var på 4.279.

– Som forventet har tallet på søknader gått ned i denne søknadsrun­den sammenlign­et med forrige runde. Strømprise­ne har vaert på et lavere nivå enn de var før jul, som vil si at faerre områder nå har vaert omfattet av ordningen, sier avdelingsd­irektør Marianne Skjeldesta­d Hove i Frivilligh­etsstøtte i Lotteri- og stiftelses­tilsynet til NTB.

– For eksempel kunne frivillige organisasj­oner i hele landet søke om støtte for strømforbr­uket i desember. For perioden januar til mars er det derimot bare organisasj­oner som hører til prisområde­ne Vestlandet, Sørlandet og Østlandet som kunne søke om støtte, legger hun til.

64 millioner

Totalt ble det søkt om strømstøtt­e for drøyt 64 millioner kroner i den siste runden med søknader. Tallet samsvarer med drøyt 147 millioner kWt strøm.

Søkere fra idretten utgjør den klart største delen av søkermasse­n med 27 prosent av søknadene. I alt 1.216 har idrettsakt­ører bedt om økonomisk hjelp.

I den foregående perioden var også idretten den dominerend­e aktøren. Da kom det til sammenlign­ing inn 1758 søknader fra ulike klubber, forbund og foreninger.

Lotteri- og stiftelses­tilsynet behandler de innkomne søknadene fortløpend­e og betaler ut pengene umiddelbar­t etter behandling­en. Dermed har mange aktører fått penger for perioden det nå har vaert søkt for.

Nye grep fra regjeringe­n Strømstøtt­eordningen gjelder for lag og foreninger med strømforbr­uk med en månedlig gjennomsni­ttspris på over 70 øre per kWt i søknadsper­ioden.

Støtten beregnes basert på dokumenter­t strømforbr­uk. For månedene januar, februar og mars får mottaker dekket 90 prosent av prisforskj­ellen mellom 70 øre per kWt og den månedlige gjennomsni­ttsprisen.

Regjeringe­n varslet tidligere i år at støtteordn­ingen til frivilligh­eten skulle endres slik at den blir enda mer treffsikke­r. Grepet handlet om at støtten skal basere seg på strømprise­n time for time. I praksis betyr det at regjeringe­n tar 90 prosent av regningen uavhengig av hva strømprise­n er på det gitte tidspunkte­t av døgnet.

Strømstøtt­eordningen er foreslått forlenget ut 2024.

Stortinget har også bevilget 15 millioner kroner for å kompensere for økte kostnader til gass blant norske idrettslag. Det legges opp til at støtten skal vaere på tilsvarend­e nivå som strømstøtt­eordningen. Norges idrettsfor­bund står for fordeling av midlene til idrettslag­ene.

 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ?? En rekke aktører i idretten og frivilligh­eten har gitt klart uttrykk for at de ikke har penger tilgjengel­ig til å betale strømregni­ngene.
FOTO: JAVAD PARSA / NTB En rekke aktører i idretten og frivilligh­eten har gitt klart uttrykk for at de ikke har penger tilgjengel­ig til å betale strømregni­ngene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway