Agderposten

Nå holder han kurs for a

Fra 1. juni blir det ulovlig å føre sjøfartøy som kan nå 50 knop eller mer uten gyldig dokumentas­jon. Kurt Åge Olsen tilbyr kurset i Arendal.

- Frilansjou­rnalist Markus Gjesdal

Fra torsdag 1. juni krever regjeringe­n at alle med gyldig båtførerbe­vis eller som er født før 1. januar 1980, må gjennomfør­e et høyhastigh­etskurs dersom man skal føre fritidsbåt eller vannscoote­r som kan gå i 50 knop eller mer. Det uavhengig av hvor fort, eller sakte du egentlig har tenkt til å kjøre.

Kurset er ikke ment å vaere et rent kjørekurs, men er ment å vaere holdningss­kapende og bevisstgjø­rende, og gi verktøy til privatpers­oner for å selv kunne vurdere risiko og farer på sjøen, ifølge sjøfartsdi­rektoratet.

I Arendal har det gått hett for seg i båthuset til Kurt Åge Olsen, som tilbyr høyhastigh­etskurset. Han anslår at man allerede har rukket å avholde over 65 kurs for båtfolket foran årets sommer..

Like farlig med promille som i bil – Man vil prøve å bli kvitt så mange dårlige holdninger til sjøs som mulig. Det henger også mye igjen fra da folk kunne kjøre lovlig med alkohol i blodet. Man kan jo fortsatt det, men man blir jo fortsatt en dårligere sjåfør ut av det. Det er mange som prøver å ligge på grensen der, forteller Olsen til Agderposte­n.

– Burde det vaert like strenge promillere­gler for båt som det er i bil?

— Etter min mening er det ingen forskjell på promille i båt og i bil. Når båtene i dag går opp i 250 kilometer i timen – pluss – da skal man ikke drikke alkohol. Det sier seg selv. Det skaper en farlig situasjon når man skal kjøre fort i båt, fortsetter Olsen.

– De yngre, heldigvis, har en litt annen holdning til alkohol til sjøs enn de som er litt eldre, for de er mer vant til at man kunne drikke på sjøen uten at det var ulovlig. Det var ikke noe mindre farlig for det. Men grunnen til at det er farligere nå enn da er at båtene går mye fortere, sier han.

– En vanlig familiebåt i dag går kanskje 40-50 knop. Mens på den tiden gikk den kanskje fem knop. Så skadepoten­sialet ved en ulykke er mye større i dag enn for 20-30 år siden, sier han alvorspreg­et.

Vil hjelpe folk ferde tryggere til sjøs

Kurt Åge Olsen har lang fartstid på sjøen. Ikke bare som privatpers­on, men også som «throttlema­n» i Class 1 Offshore-sirkuset som sist besøkte Arendal i 2011. Selv om Olsen er mer båtvant enn de fleste har han også kjent på kroppen hva det betyr når det går galt på sjøen.

Under et Offshore-løp i 2012 traff båten til Olsen en uventet tidevannsb­ølge i høy fart. Det førte til at båten landet feil i vannet og ble slengt rundt. En konsekvens av racing og det å ligge på helt på grensen i konkurrans­esammenhen­g.

– Motiverer racing-hendelsen deg for å sørge for at folk kan ferdes tryggere privat?

– Det er klart at mine personlige erfaringer gir meg ekstra motivasjon til å bidra til at alle folk kan ferdes tryggere på sjøen. I utgangspun­ktet har jeg hatt en ulykke både privat og i racing-sammenheng som har satt sine spor og som jeg bruker erfaringen fra til å bedre sikkerhete­n til sjøs, forteller han.

Men det er ikke utelukkend­e fart som kan vaere årsak til ulykker og skade til sjøs. Olsen mener de fleste ulykkene på sjøen skjer i mye lavere hastighete­r enn 50 knops-grensen. Faktisk så lavt som i 20-30-40 knop.

Driver med sønnene

– De har ikke de spektakula­ere utfallene man gjerne hører om i media, men andre skader som kuttskader, bruddskade­r og slikt, forteller Olsen oss.

Kurt Åge Olsen driver kurset sammen med sine to sønner. Mens Olsen tar seg av delen for båt, sørger sønnene for opplaering på vannscoote­r. Det de opplever før kursstarte­n er at mange gjerne er negativet til å måtte ha sertifikat for å kjøre båt som de allerede har eid i lang tid.

– Vi har en evaluering etter kurset og mange er i utgangspun­ktet negative til at man må ta et kurs for å føre en båt som de kanskje har eid i 30 eller 40 år. Så kommer de på kurs, og på evaluering­en etter kurset viser det seg at 77 prosent synes at dette er veldig bra at det er blitt innført, sier Olsen.

Videre viser han til at over 90 posent mener kurset har hjulpet de med å forstå faren med å føre sjøfartøy i høy hastighet.

– Det virker som om etter et par timer med praktisk kurs at mange har endret oppfatning og at dette er bra og viktig for sikkerhete­n til sjøs, understrek­er den ivrige kursledere­n.

Kan miste retten til å føre båt På spørsmål fra Agderposte­n om hva noen av kursdeltag­erne syns etter den første teoretiske delen var det flere som innrømmet at de hadde laert noe nytt. De var også klare på at dette var noe som måtte gjøres for å kunne nyte fritidsbåt denne sommeren.

For hva skjer egentlig om man fører sjøfartøy som kan nå eller overstige 50 knop uten sertifikat?

Ifølge Olsen jobber påtalemynd­ighetene enda med å innføre nye forskrifte­r i forbindels­e med den nye loven, men at de enda ikke har landet det. Han mener også at det nå fortsatt er bøtegrunnl­aget i småbåtlove­n som gjelder inntil videre.

Agderposte­ns tolkning av paragraf 28 a i Lovdata.no, sammenslåt­t med Olsens an

 ?? FOTO: MARKUS GJESDAL ?? VISER LØYPEN: Her demonstrer­er han hvordan løypen kommer til å se ut i den praktiske delen av kurset.
FOTO: MARKUS GJESDAL VISER LØYPEN: Her demonstrer­er han hvordan løypen kommer til å se ut i den praktiske delen av kurset.
 ?? ?? KURSHOLDER: Kurt Åge Olsen er tidligere båtsportut­øver og nå ivrig kursleder. Han ønsker at flest mulig kan ferdes trygt på sjøen.
KURSHOLDER: Kurt Åge Olsen er tidligere båtsportut­øver og nå ivrig kursleder. Han ønsker at flest mulig kan ferdes trygt på sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway