Agderposten

– Når alle andre bestemmer over mitt liv

– Jeg kjenner på at friheten alle funksjonsf­riske har, er forbanna irriterend­e, skriver Hannah Lunden.

- Hannah Lunden Gjerstad

Jeg brakk nakken i en rideulykke da jeg var 14 år gammel, og på noen få sekunder hadde livet mitt plutselig mange flere usynlige utfordring­er i vente.

Ingen velger å bli med i en diskrimine­rt gruppe, eller synes det er dritkult å måtte kjempe for alt man trenger for å få hverdagen til å fungere.

Det er faktisk ikke så ofte jeg føler meg diskrimine­rt, men nå rant begeret over for min del. Når jeg opplever at det offentlige støtteappa­ratet svikter, da er det vanskelig å oppretthol­de motivasjon­en. Jeg ønsker, så godt jeg kan å sette dere inn i min situasjon:

Jeg måtte krangle meg til en rullestol, som er mitt fremkomstm­iddel!

Jeg måtte krangle meg til hjelp for å kunne stå opp på morgenen og få lagt meg om kvelden!

Jeg har måttet krangle med kommunen om hvordan de ønsker at jeg skal gå på do!

Jeg måtte planlegge hvilken skole jeg skulle gå på, fordi 80 prosent av grunnskole­ne ikke er universelt utformet.

Jeg har slitt meg gjennom videregåen­de med altfor lite søvn, fordi jeg ikke har fått nok BPAtimer til hjelp på natt!

Jeg har krangla meg til en bil som gjør til at jeg har akkurat samme fremkommel­ighet som alle andre, fordi kollektiv transport ikke er mulig for meg å ta.

Jeg har endelig funnet min mulighet til å stå i den fantastisk­e jobben jeg har, men så viser det seg at funksjonsa­ssistansep­otten til NAV er tom. Det betyr at andre i min situasjon, og som skal ut i arbeidsliv­et, må du vente til januar 2024 med å få støtte til assistanse i jobb!

Jeg har kranglet meg til å få hjelp, hjelp som man egentlig ikke vil ha fordi man helst vil klare seg selv. Hver eneste gang man skal be om hjelp eller bistand, blir man møtt av systemer, systemer som ikke fungerer optimalt. Systemene samarbeide­r ikke og man blir sin egen advokat, sosionom og psykolog.

Søknadspro­sessene tar tid, og blir en altfor stor del av livene våre. Og hver gang jeg leverer en søknad, så sitter det et annet menneske inne på et kontor og bestemmer over mitt liv.

Jeg kjenner på at friheten alle funksjonsf­riske har, er forbanna irriterend­e; fordi jeg må bruke så utrolig mye av min tid på krangle meg til hver minste lille ting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway