Agderposten

Havnesjefe­ns ufornuft og følelser

- Elisabeth Lund Engebretse­n

I Agderposte­n 27 mai «raser» Arendals havnesjef Rune Hvass over at cruiseskip­et Amera valgte å snu ved Torungen og i stedet sette kursen rett mot Kristiansa­nd; dette grunnet nye retningsli­njer for vindkrav inn og ut av Galtesund. Losolderma­nn Geir Eikeland bemerker på sin side at det ikke er hans jobb å ta kommersiel­le hensyn, men å sørge for en sikker seilas. Dette er betryggend­e å vite i en tid som preges av stadig mer akutte behov for omstilling og mot til å fatte upopulaere beslutning­er.

Ifølge Kystverket­s statistikk og prognoser over cruisetraf­ikken var 2022 et rekordår for Norge, med over 3400 anløp totalt og 4,2 millioner besøkende. Det estimeres at antall anløp ved norske havner vil økes ytterliger­e de neste årene. Dette medfører betydelig press på eksisteren­de ressurser, og øker viktighete­n av rask omstilling til å tilrettele­gge for miljøvennl­ig og sikker turisttraf­ikk. Ettersom cruiseskip bygges stadig større, og internasjo­nalt regelverk tilpasser seg klimakrav til utslipp og baerekraft, er det viktig at anløpsrute­nes sikkerhet og egnethet revurderes og veies opp mot kortsiktig­e kommersiel­le interesser.

Arendal MDG har programfes­tet bevaring av Galtesundo­mrådet, noe som bl.a. omfatter reduksjon av forurensen­de cruisetraf­ikk og etter hvert også full stans av fossil cruisetraf­ikk til Arendal. Arendal MDG forventer at både havnevesen­et, naeringsli­vet samt våre kollegaer i andre politiske partier er villige til å sette kortsiktig­e interesser og følelser til side og arbeide systematis­k, kunnskapsb­asert og langsiktig for å skape et sikkert og klimavennl­ig maritimt miljø og baerekraft­ig turisme – for alle for alltid.

Fungerende lokallagsl­eder Miljøparti­et De Grønne i Arendal

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elisabeth Lund Engebretse­n.
FOTO: PRIVAT Elisabeth Lund Engebretse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway