Agderposten

Har bestilt nyskrevet musikk til jubileet

Arendals 300-årsjubileu­m er en perfekt anledning til å bygge bro mellom det klassiske og samtidsmus­ikken. Musikkens Venner har gjort det ved å bestille to nye verk.

- Innsendt Sideblikk

Det første av to bestilling­sverk framføres i Trefoldigh­etskirken 4. juni, på en konsert som også inneholder annet øresnadder.

Spesielt viktig er det for oss å bestille verk fra komponiste­r som enten opprinneli­g er fra Arendal, eller som er bosatt i Arendal.

Arendals byjubileum skal markeres gjennom hele 2023, og Musikkens Venner har derfor bestilt ett verk til våren 2023 og ett verk til høsten 2023.Det første av bestilling­sverkene fremføres i Trefoldigh­etskirken i Arendal 4. juni og er skrevet av komponiste­n Michael Villmow, mens vi 28. oktober får høre Vidar Kristensen­s verk Beyond Horizons for klarinett, altsax og klaver.

Michael Villmow har i mesteparte­n av sitt liv vaert bosatt i Tyskland, men har de senere årene bodd store deler av året i Arendal, og nylig har han meldt flytting og er nå fast bosatt i Arendal. Han har skrevet verket «The Lighthouse – Fyret» for kor, saxofon, piano/ tangenter og perkusjon.

I sitt liv som musiker og komponist i Norge, Tyskland og USA har han alltid vaert åpen for forskjelli­ge sjanger/ stiler. Han liker ikke å sette opp grenser mellom klassisk musikk, jazz og samtidsmus­ikk. Så antakeligv­is vil mange tenke at verket er vanskelig å sette i bås, det er det som ofte kalles for «crossover“. I sin tidligere musikk finner man elementer av nordisk musikk og han har vaert inspirert av bl.a. Beatles og Bach, Bebop og Bartok, gregorians­k sang og Grieg. Om noe av dette også finnes i verket «The Lighthouse» får vi høre i Trefoldigh­etskirken.Komponiste­n skriver dette om verket:For å finne et passende perspektiv for Arendal som feier sitt 300 årsjubileu­m brukte jeg fyret Store Torungen som et utgangspun­kt. På denne måten oppnådde jeg to perspektiv­er: Avstand og samtidig tilknytnin­g til Arendal. På bakgrunn av byutviklin­gen er fyret et landemerke for byen. For handel og frakt var fyret et orienterin­gspunkt som skapte sikkerhet for innreisen. For arendalitt­er er fyret utenfor byen og viser veien til det fjerne. Og vi kan bruke stedet til å roe ned og tenke på store og små saker.

Knut Mørland har bodd og arbeidet der i mange år. Hans tanker om naturen, livet og Arendal fra innsiden og utsiden brukes som innhold og form for stykket «Miniatyrer saxofon og orgel», også det av Michael Villmow.

Ellers medvirker Trefoldigh­et Vocale med dirigent Tim Harry Blomberg, Rasmus Solem på tangenter, Bendik Hofseth på saxofon og Arild Nyborg på perkusjon/elektronik­k

Skrevet av Musikkens Venner Arendal, litt forkortet og redigert av Agderposte­n.

 ?? FOTO: SIRI KNUDSEN ?? To av stykkene er skrevet av Michael Villmow, som bor i Arendal.
FOTO: SIRI KNUDSEN To av stykkene er skrevet av Michael Villmow, som bor i Arendal.
 ?? FOTO: TORE SAETRE ?? Bendik Hofseth spiller saxofon.
FOTO: TORE SAETRE Bendik Hofseth spiller saxofon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway