Agderposten

Arendal satser på batterier fordi vi trenger private arbeidspla­sser

Hvorfor er batterisat­sing i Arendal, Agder og Norge viktig?

- Næringssje­f Arendal kommune Kåre Andersen

Med jevne mellomrom løftes batterisat­singen i Arendal i ulike kanaler, senest av Synnøve Skeie Fosses kommentar i Agderposte­n 19. januar, med overskrift­en «Batterikor­tslutning ».

Det er naturlig at et så stort prosjekt som etablering av Morrow Batteries er gjenstand for spørsmål og kritiske røster som det er kommunes oppgave å svare ut.

Som kommune og næringssje­f i Arendal har vi jobbet med batterisat­singen helt siden mai 2020, da aktørene bak Morrow Batteries annonserte at de ville bygge en batterifab­rikk i vår region. 19 lokasjoner fra fylket var i konkurrans­e om etablering av fabrikken. Det var bred politisk enighet i kommunen om satsingen, og vedtak i bystyret om etablering av Morrow Batteries har vært enstemmige.

Men hva er bakgrunnen for at Arendal kommune satser på dette, og hva gir motivasjon til å stå i dette? Jo, behovet for flere arbeidspla­sser i privat sektor. Arendal kommune og østre del av Agder scorer for svakt på levekårsun­dersøkelse­r, vi har flere uføre enn landsgjenn­omsnittet, og unge utenfor ordinært arbeidsliv.

Det har vært forsøkt en rekke offentlige tiltak gjennom mange tiår, men ingen har så langt lykkes med å snu den negative trenden.

NAV offentligg­jorde nylig en rapport som viser at i 2032 vil folketrygd­en koste Norge 717 milliarder kroner. De pengene må tas fra et sted; enten ved reduksjon i andre offentlige tjenester eller at hver og en av oss betaler mer skatt.

Dersom Morrow Batteries lykkes med sin totale satsing vil det tilføre regionen en betydelig vekst i antall private arbeidspla­sser. Disse arbeidspla­ssene vil etterspørr­e ulike typer utdanning, fra universite­t til videregåen­de skoler.

Kommunedir­ektøren har gitt

næringsavd­elingen ansvaret for hvordan vi kan utnytte mulighetsr­ommet ved en batterisat­sing i å få flere ut i ordinært arbeid. Da må vi tenke bredt, og samarbeide tett med private bedrifter, og offentlige aktører som blant annet videregåen­de skoler, Fagskolen, UiA og NAV.

Vi har som ambisjon at flere som står utenfor arbeidsliv­et skal kunne kvalifiser­e seg til jobb i industrien. Batterisat­singen vil skape en rekke nye arbeidspla­sser innenfor servering, renhold, transport, boligbyggi­ng, med mer.

Burde vi i Arendal ha sagt nei til Morrow Batteries? Nei det håper vi få mener, men en slik etablering er krevende ved et tøft kapitalmar­ked, krig i Europa, konkurrans­e fra andre kontinente­r og kamp om den elektriske kraften.

Sammen skal vi gjøre et skikkelig forsøk for å få dette til, og det skal ikke stå på innsatsen og tilrettele­ggingen fra kommunen. Imidlertid er det Morrow selv som må gjøre jobben med å skaffe kapital for bygging, utvikle og selge produktene sine, akkurat som enhver annen privat bedrift.

Vi ønsker ikke å oppleve at når historien skrives om 100 år at våre etterkomme­re opplevde at Arendal lot muligheten for å etablere en ny grønn industri gå fra seg, slik våre forfedre gjorde da verden gikk over fra seilskuter til dampskip.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? VIKTIGE ARBEIDSPLA­SSER: Arendal har store levekårsut­fordringer og mangel på arbeidspla­sser. Det er årsaken til at Arendal kommune ønsker å tilrettele­gge for fabrikken, skriver næringssje­f Kåre Andersen i dette innlegget. Her sammen med ordfører Robert Nordli og Morrow-sjef Lars Christian Bacher i forbindels­e med en tidligere reportasje.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N VIKTIGE ARBEIDSPLA­SSER: Arendal har store levekårsut­fordringer og mangel på arbeidspla­sser. Det er årsaken til at Arendal kommune ønsker å tilrettele­gge for fabrikken, skriver næringssje­f Kåre Andersen i dette innlegget. Her sammen med ordfører Robert Nordli og Morrow-sjef Lars Christian Bacher i forbindels­e med en tidligere reportasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway